Naturfag : Hornsalt øvelse
Av Webmaster ( Sist oppdatert: 26.11.03 20:44 )

Videregående > Naturfag
Ble ikke gitt karakter, men kommentert med "Meget Bra"

Elevøvelse: HORNSALT                                                  Forsøk nr.: 7

Hensikt: Finne ut hvilke stoffer som dannes når hornsalt (ammoniumhydrogenkarbonat; NH4HCO3) blir varmet opp

Utstyr: Liten porselenskål, dråpeteller, spatel, stativ med kokering og trådnett, rødt
lakmuspapir, kalkvann, vannfritt kobber (II) sulfat, vernebriller.

OBS:   Husk å bruke vernebriller

Tegning:

 

 

Framgangsmåte og observasjoner:

1.      Ta litt hornsalt i en porselensskål.  Lukt på hornsaltet.

  • Dette luktet ikke noe særlig, muligens grunnet gammelt hornsalt ?

2.      Varm forsiktig opp skåla med hornsalt.  Vift til deg gassen som dannes.  Lukt.  Beskriv lukta.

  • Gassen som steg opp fra hornsaltet luktet veldig sterkt, det var nesten så det sved i nesen når man luktet på den

3.      Hold et fuktig rødt lakmuspapir over hornsaltet.  Noter fargeforandringen.

  • Lakmuspapiret skiftet farge fra rødt til blått, noe som påviser at gassen er svært basisk

4.      Ta noe kalkvann i en dråpeteller.  Hold dråpetelleren over det varme hornsaltet.  Se nøye på dråpen.  Noter hva som skjer.

  • Reaksjonen mellom gassen som steg opp fra hornsaltet, og kalkvannet, førte til at dråpen på tuppen av glasstaven ble grønn-hvit.

5.      Ta noen korn vannfritt kobbersulfat på en spatel, og hold spatelen over det varme hornsaltet.  Hva ser du?

Kobbersulfatet reagerte med hornsaltet umiddelbart. Fargen forandret seg. Saltet ble først grønnlig, så veldig blått. For så igjen å bli grått.

 

6.      Hvordan går det med mengden hornsalt etter hvert?

  • Det minker med hornsalt i skålen, dette trekkes sammen, smeltes og  fordamper.

 

 

Drøfting:

Hvilken gass har du påvist i 2 og 3?

  • Gassen som steg opp fra hornsaltet var ammoniakk (NH3 ), dette kan fastslåes ved at gassen luktet svært sterkt, og var et basisk stoff ifølge PH målingen utført med lakmuspapiret. Hvilket basisk stoff det er, kan vi finne ut ved å se på det korrekte faglige navnet på hornsalt; ammoniumhydrogenkarbonat. Ammonium-stavelsen, viser at stoffet består av ammoniakk. Navnet ammoniumhydrogenkarbonat tilsier derfor at det basiske stoffet som hornsalt består av, er ammoniakk.

Hvilken gass har du påvist i 4?

  • Karbondioksid, her påviser vi at hornsalt inneholder gassen (CO2).
    Blander du CO2 og kalkvann vil det resultere i en melkehvit masse.
    Dette skjedde i vårt forsøk, og vi kan utifra det fastslå at hornsalt inneholder CO2

Hvilken gass har du påvist i 5?

·        Vi påviste at hornsalt inneholder vann, H2O. Dette fant vi ut ved å ta for oss kobbersulfat. Vi samenlignet først koppersulfat med - og uten vannforbindelse. I vannforbindelse er stoffet blått, mens det uten vannforbindelse er grått. Da vi tillsatte det grå kobbersulfatet av typen ikke vannholdig, ble det umiddelbart blått. Dette tyder på at det reagerte med H2O, og at hornsalt består av vann.

Hvorfor avtar mengden av hornsalt under oppvarmingen (se pkt. 6)?

  • Hornsaltet spaltes , og blir til gasser som Karbondioksid (CO2 ) Ammoniakk (NH3) og Vann (H2O)

Konklusjon:

Prøv å sette opp en kjemisk reaksjonslikning for spaltingen av hornsalt:

  • NH4HCO3 + varme = NH3 + CO2 + H2O

Hvorfor kan vi ikke si at vi har bevist hvilke tre gasser som dannes under spaltingen av hornsaltet?

  • Vi har ikke bevist at stoffene er tilstede, men resonert oss frem til en logisk forklaring på hva hornsalt består av. Ressonemanget bygger på observasjoner der vi ser på stoffet i kjemiske reaksjoner med andre stoffer. Dermed kan kartlegge de kjemiske egenskapene til de stoffene hornsalt er bygd opp av.

Slå opp i en kokebok og finn hva slags bakst hornsalt brukes til.  Kan du finne noen grunn til at en ikke bruker hornsalt, men vanlig bakepulver til andre kaker?

Med hornsalt heves baksten raskt men får en vond lukt.
Hornsalt brukes blant annet ved bakst av kakemenner og andre porøse, tørre kaker der ammoniakklukten forsvinner når de er stekt.

    Tips en vennTips   Utskriftsvennlig versjon av denne artikkelenUtskrift   Last ned som PDFPDF 


Dette skjer i dag!
Relaterte saker

Brannfellene du bør være obs på!

Mange studenter bor i hybler uten tilfredsstillende rømningsveier, varslings- og slokkeutstyr, opplyser Brann- og redningsetaten.
Les hele saken | Bolig

Billig innredning til studentboligen

Slik kan du innrede kollektivet med gratis og billige bruktmøbler.
Les hele saken | Bolig

Mangler over 13 200 studentboliger

Under 15 prosent av landets studenter har tilgang på studentbolig, viser fersk undersøkelse fra Norsk studentorganisasjons (NSO).
Les hele saken | Bolig

Ukemeny: Spennende smaker fra hele verden

Trenger du inspirasjon til matlagingen? Her er syv retter for hele uken, som smaker fantastisk og som er lette å lage.
Les hele saken | Studentkokeboka

Disse rettighetene har du som leietaker

Merk deg disse 16 tipsene når du skal inn på leiemakedet.
Les hele saken | Bolig

Fem tips til første jobb etter studiene

Her er fem uvurderlige råd om hvordan man bruker erfaringer fra sin første jobb etter studiene, videre i karrieren.
Les hele saken | Ny i jobben

Effektiv innredning på studentbudsjett

En liten hybel krever nøye planlegging for å få plass til alt du trenger. Her finner du smarte tips til innredning på studentbudsjett!
Les hele saken | Bolig

 

 

Disse rettighetene har du som leietaker

Merk deg disse 16 tipsene når du skal inn på leiemakedet.
Les hele saken | Bolig

Fem tips til første jobb etter studiene

Her er fem uvurderlige råd om hvordan man bruker erfaringer fra sin første jobb etter studiene, videre i karrieren.
Les hele saken | Ny i jobben
Annonse

 

Sulten, men uinspirert?

Denne uken finner du både innslag til sommerfesten og spennende retter du kan kose deg med alene. Vel bekomme!
Les hele saken | Studentkokeboka
 84 TRAINEEPROGRAMMER - NORGES STØRSTE TRAINEEGUIDE

Se alle traineeprogrammer »

Opplev Europa med interrail i sommer

Har du fortsatt ikke planlagt sommerferien? For under 2000 kroner får du kjøre så mye tog i Europa du bare orker.
Les hele saken | Reise & Ferie

Vil jobbe for en bedre studenthverdag

Onsdag 1. juli tok et nytt arbeidsutvalg over roret i Norsk studentorganisasjon (NSO). Dette er hva de skal kjempe for det kommende året.
Les hele saken | Politikk og Samfunn

Presentasjonsvideo fra Høgskolen i Sogn og Fjordane

 

Her kommer de nye studentboligene

De 200 ekstra studentboligene for 2015 blir hovedsakelig fordelt mellom disse fire studentbyene.
Les hele saken | Bolig

- Slik bør studenter disponere skattepengene

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl fra Luksusfellen på TV 3 forteller hva studenter bør bruke skattepengene til.
Les hele saken | Studentøkonomi
  72 INTERNSHIPS - NORGES STØRSTE INTERNSHIP-GUIDE
Se alle internships »  

 

 

Sunne og allsidige middagsretter for hele uka

Frister det med fiskeburger av sei eller en saftig kalkunbiff? I ukens meny finner du sunne, innbydende retter for hele uken.
Les hele saken | Studentkokeboka

Planlegger du en «all nighter»?

Her er ekspert-tipsene som hjelper deg gjennom den siste natten før eksamen.
Les hele saken | Eksamen

I Studentkokeboka finner du mer enn 500 oppskrifter og mer enn 100 ukesmenyer for studenter. Inspirasjon, matglede og alt du trenger for å bli en hybelchéf.

Gå til Studentkokeboka!

 

Karrierepuls 05.06.2015

I ukens sending får du blant annet møte en frivillig i Greenpeace og vi får vite mer om fremtidens arbeidsmarked.
Les hele saken | KARRIERE

Slik overlever du den økonomiske tørketiden

Utbetalingene fra Lånekassen tar sommerferie lenge før du gjør det. Her er ekspertenes tips til hvordan du overlever pengetørken.
Les hele saken | Studentøkonomi

Nettprat utdanning på Cuba og Bali

Kristine og Malin har studert på Cuba og Bali gjennom Gostudy. De stilte til nettprat for å svare på hvordan deres studenthverdag hadde vært. Les deres svar her


Sunne og friske salatoppskrifter før strandsesongen

Nå er det på tide å tenke mot sommeren. Her er sju salater som vil hjelpe deg i oppladningen mot strandsesongen.
Les hele saken | Studentkokeboka

Skolene med høyest og lavest strykprosent

Strykprosenten ved utdanningsinstitusjonene spriker fra 0 til 22,9 prosent, viser fersk statistikk. Se oversikten over alle skoler her.
Les hele saken | Utdanning i Norge
.

Copyright © 1999 - 2014 StudentTorget.no - fra valg av utdanning til valg av første arbeidsgiver