Naturfag : Hornsalt øvelse
Av Webmaster ( Sist oppdatert: 26.11.03 20:44 )

Videregående > Naturfag
Ble ikke gitt karakter, men kommentert med "Meget Bra"

Elevøvelse: HORNSALT                                                  Forsøk nr.: 7

Hensikt: Finne ut hvilke stoffer som dannes når hornsalt (ammoniumhydrogenkarbonat; NH4HCO3) blir varmet opp

Utstyr: Liten porselenskål, dråpeteller, spatel, stativ med kokering og trådnett, rødt
lakmuspapir, kalkvann, vannfritt kobber (II) sulfat, vernebriller.

OBS:   Husk å bruke vernebriller

Tegning:

 

 

Framgangsmåte og observasjoner:

1.      Ta litt hornsalt i en porselensskål.  Lukt på hornsaltet.

  • Dette luktet ikke noe særlig, muligens grunnet gammelt hornsalt ?

2.      Varm forsiktig opp skåla med hornsalt.  Vift til deg gassen som dannes.  Lukt.  Beskriv lukta.

  • Gassen som steg opp fra hornsaltet luktet veldig sterkt, det var nesten så det sved i nesen når man luktet på den

3.      Hold et fuktig rødt lakmuspapir over hornsaltet.  Noter fargeforandringen.

  • Lakmuspapiret skiftet farge fra rødt til blått, noe som påviser at gassen er svært basisk

4.      Ta noe kalkvann i en dråpeteller.  Hold dråpetelleren over det varme hornsaltet.  Se nøye på dråpen.  Noter hva som skjer.

  • Reaksjonen mellom gassen som steg opp fra hornsaltet, og kalkvannet, førte til at dråpen på tuppen av glasstaven ble grønn-hvit.

5.      Ta noen korn vannfritt kobbersulfat på en spatel, og hold spatelen over det varme hornsaltet.  Hva ser du?

Kobbersulfatet reagerte med hornsaltet umiddelbart. Fargen forandret seg. Saltet ble først grønnlig, så veldig blått. For så igjen å bli grått.

 

6.      Hvordan går det med mengden hornsalt etter hvert?

  • Det minker med hornsalt i skålen, dette trekkes sammen, smeltes og  fordamper.

 

 

Drøfting:

Hvilken gass har du påvist i 2 og 3?

  • Gassen som steg opp fra hornsaltet var ammoniakk (NH3 ), dette kan fastslåes ved at gassen luktet svært sterkt, og var et basisk stoff ifølge PH målingen utført med lakmuspapiret. Hvilket basisk stoff det er, kan vi finne ut ved å se på det korrekte faglige navnet på hornsalt; ammoniumhydrogenkarbonat. Ammonium-stavelsen, viser at stoffet består av ammoniakk. Navnet ammoniumhydrogenkarbonat tilsier derfor at det basiske stoffet som hornsalt består av, er ammoniakk.

Hvilken gass har du påvist i 4?

  • Karbondioksid, her påviser vi at hornsalt inneholder gassen (CO2).
    Blander du CO2 og kalkvann vil det resultere i en melkehvit masse.
    Dette skjedde i vårt forsøk, og vi kan utifra det fastslå at hornsalt inneholder CO2

Hvilken gass har du påvist i 5?

·        Vi påviste at hornsalt inneholder vann, H2O. Dette fant vi ut ved å ta for oss kobbersulfat. Vi samenlignet først koppersulfat med - og uten vannforbindelse. I vannforbindelse er stoffet blått, mens det uten vannforbindelse er grått. Da vi tillsatte det grå kobbersulfatet av typen ikke vannholdig, ble det umiddelbart blått. Dette tyder på at det reagerte med H2O, og at hornsalt består av vann.

Hvorfor avtar mengden av hornsalt under oppvarmingen (se pkt. 6)?

  • Hornsaltet spaltes , og blir til gasser som Karbondioksid (CO2 ) Ammoniakk (NH3) og Vann (H2O)

Konklusjon:

Prøv å sette opp en kjemisk reaksjonslikning for spaltingen av hornsalt:

  • NH4HCO3 + varme = NH3 + CO2 + H2O

Hvorfor kan vi ikke si at vi har bevist hvilke tre gasser som dannes under spaltingen av hornsaltet?

  • Vi har ikke bevist at stoffene er tilstede, men resonert oss frem til en logisk forklaring på hva hornsalt består av. Ressonemanget bygger på observasjoner der vi ser på stoffet i kjemiske reaksjoner med andre stoffer. Dermed kan kartlegge de kjemiske egenskapene til de stoffene hornsalt er bygd opp av.

Slå opp i en kokebok og finn hva slags bakst hornsalt brukes til.  Kan du finne noen grunn til at en ikke bruker hornsalt, men vanlig bakepulver til andre kaker?

Med hornsalt heves baksten raskt men får en vond lukt.
Hornsalt brukes blant annet ved bakst av kakemenner og andre porøse, tørre kaker der ammoniakklukten forsvinner når de er stekt.

    Tips en vennTips   Utskriftsvennlig versjon av denne artikkelenUtskrift   Last ned som PDFPDF 


Dette skjer i dag!
Relaterte saker

Stor guide: Slik blir du en effektiv leser

Sliter du med å få med deg alt innholdet når du leser pensum? Her er ekspertenes tips til hvordan du får maks utbytte av leseøkten.
Les hele saken | Studieteknikk

Studerer Management og Kriminologi i Storbritannia

Ved University of Exeter fikk Nora (22) muligheten til å kombinere flere studieretninger innenfor én bachelorgrad.
Les hele saken | Storbritannia

Ny renterekord i Lånekassen

Lånekassens kunder kan nå binde renten på studielånet sitt i tre år på rekordlav prosent.
Les hele saken | Studentøkonomi

Disse studentene er mest fornøyde med studiene

Den er særlig én type utdanning som skiller seg positivt ut når studentene skal rangere egne studier, viser Studiebarometeret 2015.
Les hele saken | Utdanning i Norge

Hvordan skrive en god åpen jobbsøknad?

En åpen søknad har mange fellestrekk med en ordinær søknad, men det er noen viktige forskjeller du bør vite om.
Les hele saken | Jobbsøknad

Er ikke tankekart og flashcards noe for deg?

Her er forskningens tips til alternative studieteknikker.
Les hele saken | Studieteknikk

Nye retter for hele uken

Denne uken kan Studentkokeboka blant annet by på gratinerte pølser, koteletter med chilibønner, og en god kremet pastarett.
Les hele saken | Studentkokeboka

Drømmer du om å bli en superstudent?

Her er fem uvaner du bør luke bort dersom du ønsker toppkarakterer.
Les hele saken | Studieteknikk

Stor guide: Slik blir du en effektiv leser

Sliter du med å få med deg alt innholdet når du leser pensum? Her er ekspertenes tips til hvordan du får maks utbytte av leseøkten.
Les hele saken | Studieteknikk

 




 

 

Er ikke tankekart og flashcards noe for deg?

Her er forskningens tips til alternative studieteknikker.
Les hele saken | Studieteknikk

Nye retter for hele uken

Denne uken kan Studentkokeboka blant annet by på gratinerte pølser, koteletter med chilibønner, og en god kremet pastarett.
Les hele saken | Studentkokeboka
Annonse

 

– Det handler om å studere smart

En svensk student har knekt koden for å oppnå toppkarakterer uten å tilbringe all sin tid på lesesalen. Her er hans beste tips.
Les hele saken | Studieteknikk

Ta kontroll over studiehverdagen

Her er ekspertenes tips til hvordan du lager gode arbeidsplaner og unngår skippertak og stress før eksamen.
Les hele saken | Studieteknikk

  Les om samtlige traineeprogrammer i Norge

»»»

 

Slik blir du en mester i å ta notater

God notatteknikk kan gjøre underverker for eksamensresultatene dine. Her er tipsene du trenger for å mestre den edle notatkunsten.
Les hele saken | Studieteknikk

Er du motivert for et nytt semester?

Motivasjon er essensielt for å oppnå gode resultater i studiene. Her er hvordan du blir, og forblir, motivert gjennom hele studietiden.
Les hele saken | Studieteknikk

Presentasjonsvideo fra Høgskolen i Sogn og Fjordane

 

Dette er de nye fusjonene

Fra 1. januar 2016 har en rekke høyskoler og universiteter slått seg sammen, i tillegg til flere studentsamskipnader. Se oversikten over de nye fusjonene her.
Les hele saken | Utdanning i Norge

Forbered deg på karrieren underveis i studiene

Unngå å starte karrieren med flere måneders arbeidsledighet! Her er hvordan du legger grunnlaget for jobbsøkingen mens du studerer.
Les hele saken | Karrieretips
  72 INTERNSHIPS - NORGES STØRSTE INTERNSHIP-GUIDE

 

Syv ting du ikke bør gjøre før eksamen

Man forbereder seg til eksamen på forskjellig vis, med både nyttige og mindre nyttige metoder. Dette er de dummeste tingene man kan gjøre i innspurten.
Les hele saken | Eksamen

Kompetansen som kommer snikende

Selv om den helt ordinære deltidsjobben din ikke føles relevant til karrieren du drømmer om, er erfaringen mer verdt enn du tror.
Les hele saken | Deltidsjobb

I Studentkokeboka finner du mer enn 500 oppskrifter og mer enn 100 ukesmenyer for studenter. Inspirasjon, matglede og alt du trenger for å bli en hybelchéf.

Gå til Studentkokeboka!

 

Åtte ting du ikke bør gjøre på eksamensdagen

Se hvilke tabber som kan stå mellom deg og en A.
Les hele saken | Eksamen

God eksamensmat på få minutter

Det er ikke alltid enkelt å sette av tid til matlaging i eksamensperioden. Med disse enkle og raske rettene slipper du å bruke verdifull tid på middagen.
Les hele saken | Studentkokeboka

Slik lykkes du på eksamen

Les ekspertens tips til hvordan du kan imponere på hjemme-, skole- og muntlig eksamen.
Les hele saken | Eksamen

Dette bør du spise til eksamen!

- Her er ekspertens 10 beste råd
Les hele saken | Eksamen
.

Copyright © 1999 - 2016 StudentTorget.no - fra valg av utdanning til valg av første arbeidsgiver