Hva gjør en energi og miljøingeniør

Som en energi- og miljøingeniør, jobber du med miljøvennlige løsninger, og miljøaspekter ved ulike byggeprosjekter. I dag er dette noe man legger stor vekt på i nybygg.

Om fokuset er lagt på inne klima, eller ytremiljø, varierer fra prosjekt til prosjekt. Din oppgave vil dermed være å jobbe med å lede slike byggeprosjekter, og finne helhetlige løsninger som innfrir kravene dagens samfunn har til energibruk, funksjon, økonomi og miljø- både innvendig og utvendig.

Spørsmål rundt bruk av miljøvennlig energi er sentralt, og gjør jobben som en energi- og miljøingeniør veldig viktig. Det er din jobb å være oppdatert på hva som er lønnsomt, i forhold til solenergi, vindkraft, bioenergi jordvarme og lignende.

Du har en viktig rolle om du velger dette yrket.

 

Arbeidsoppgaver

Det er mange ulike og varierte oppgaver i en energi- og miljøingeniørs hverdag.

Du kan jobbe med å sikre miljøaspektene ved byggeprosjekter, rådgivning og/eller utviklingsarbeid, med tanke på energiforsyning og miljøkonsekvenser.

Du kan måle ulike faktorer, som temperatur gjennom rommet, luftstrømmer, varmetap og annet arbeid som henger sammen med trivsel, og menneskers velvære.

Du kan selv bestemme hvilket område du vil arbeide med, og spesialisere deg innenfor dette området når du utdanner deg.

Vanlige arbeidsplasser er innenfor industrien, kommune, offentlig/privat sektor og i byggeprosjekter. Både nye og gamle bygg må oppfølges og forbedres.


 

Arbeidsområder

Som energi- og miljøingeniør, har du mange muligheter når det gjelder jobb.

Dette er noen av stedene du kan jobbe:

  • Olje- og gassindustri
  • Annen industri
  • Forskning og undervisning
  • Energirådgivning
  • Forvaltning
  • Energiforsyning

 

Det er mange flere områder som egner seg for en energi- og miljøingeniør, og mange arbeidsgivere ønsker seg ansatte med denne kompetansen.

 

Personlige egenskaper - Energi og miljøingeniør

Som person, bør du være opptatt av løsninger, og like å komme med ideer til hvordan noe kan forbedres.

Det kan være en fordel om du er litt nysgjerrig også, da du må finne nye løsninger.

Ellers er det viktig at du er interessert i realfag, som matematikk og fysikk, ettersom det er mye utregninger i jobben.

Du bør også like å reise, ettersom en del prosjekter kan være på ulike steder i Norge, eller i utlandet.

 

Utdanning / kompetansekrav - Energi og miljøingeniør

For å komme inn på et av studiene som tilbys, må du ha generell studiekompetanse, med realfagene matematikk og fysikk.

Flere av utdanningsinstitusjonen tilbyr forkurs i matematikk og fysikk, hvis dette er noe du mangler.

For å kunne jobbe som energi- og miljøingeniør, må du ha en bachelorgrad (3 år). Det er også mulig å bygge videre på studiet og ta en mastergrad (5 år).

Les mer om studiemuligheter for yrket Energi og miljøingeniør:


 

Jobbmuligheter - Energi og miljøingeniør

Ingeniører generelt er meget ettertraktet i arbeidsmarkedet i dag, og med tanke på hvor viktig klima og miljø er for samfunnet, vil det ikke være vanskelig å få jobb etter endt utdanning.

Les mer om jobbmuligheter for yrket Energi og miljøingeniør:

 

Lønnsnivå - Energi og miljøingeniør

Etterspørselen etter Energi og miljøingeniør (og ingeniører generelt) er stor. Dette medfører at lønnsbetingelsene for nyutdannede vil være svært gunstige.

Lønnen varierer riktignok etter utdannelsesnivå, arbeidsplass og ansiennitet. 

TEKNAs lønnsstatistikk er en god indikator for forventet lønnsnivå.

 

Mer informasjon / linker

  • Norges ingeniør- og teknologorganisasjon (NITO) - Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad: www.nito.no
  • Teknisk-naturvitenskapelig forening (Tekna) - masterforening, og fagforening innen Akademikerne, for de som har en mastergrad innen teknologi, realfag eller naturvitenskap: www.tekna.no
  • Byggenæringens Landsforening (BNL) - den største interesseorganisasjonen for bedrifter og arbeidsgivere i byggenæringen i Norge: www.bnl.no
  • Vi Bygger Norge - Byggenæringens Landsforenings nettside for ungdom, med hensikten til å gi god informasjon til alle som ønsker en utdanning innen bygge- og anleggsnæringen: www.bnl.no/vi-bygger-norge
  • Offshore Norge - en bransjeforening, samt en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, for oljeselskaper og leverandørbedrifter knyttet til oljevirksomheten på norsk kontinentalsokkel: www.offshorenorge.no
  • Sammenslutningen av Fagorganiserte i Energisektoren (SAFE) - et fagforbund for ansatte i energisektoren, til lands som til havs: www.safe.no