(StudentTorget.no):

Ideen om å bruke internett til utdanningsformål er sikkert like gammel som internett selv. Ressurssider for studenter og andre kunnskapstørste har også eksistert like lenge, men både kvalitet og kvantitet på innholdet kan variere stort.    

På samme måte som film-, musikk- og forlagsbransjene har funnet nye distribusjonsplatt-former via internett, har også utdanningsinstitusjoner begynt å løsne grepet om verdiene de sitter på. Foruten er bredt spekter av gode nettløsninger for fjernundervisning, er mange av universitetene også involvert i nettsteder som tilbyr gratis innhold. 

I tillegg har det i løpet av de siste årene dukket opp flere nettsider som har utviklet egne solide læringssystemer, og flere sider som samler og presenterer kunnskap og lærings-ressurser i effektive og profesjonelle rammer.  

Her er syv tips til gratis nettsteder som kan være verdt et besøk. 

 

1. Coursera

Hva er det: Coursera har som mål å gjøre gratis utdanning tilgjengelig for alle. 

Hvordan fungerer det: Gratis online kurs fra ledende universiteter i verdensklasse, som Princeton University og University of Michigan. Det finnes et bredt spekter av fag og emner, og forelesningene er delt inn i 15-minutters videosnutter.

Pluss: Forelesninger tilgjengelig når som helst, hvor som helst.
Prøv Coursera


 

2. Udacity

Hva er det: En gratis utdanningsside for dem som trekkes mot vitenskap, teknikk og matematikk. 

Hvordan fungerer det: Udacity tilbyr for tiden 11 forskjellige kurs innen vitenskap og matematikk. Grunnleggerne har bakgrunn fra Stanford University.  Ifølge nettsiden er det planer om å utvide pensum innen relativt kort tid.  

Pluss: Udacity er blottet for innleveringsfrister, uforutsette prøver og annet bryderi.  
Prøv Udacity

LES OGSÅ: Gratis nettstudier: Her er de beste MOOC-kursene

 

3. Open Culture

Hva er det: En fin blanding av kultur- og utdanningsrelatert media. 

Hvordan fungerer det: En imponerende samling på 400 gratis kurs fra Ivy League-universiteter som Stanford, UCLA, Columbia og Oxford. Kursene inneholder det meste av fag og emner, og spenner mellom alt fra matte og økonomi til kunst og filmstudier.

Pluss: På Open Culture kan du I tillegg se klassiske og indie-filmer, inkludert mange fra 40- og 50-tallet helt gratis.   
Prøv Open Culture

LES OGSÅ: Store Norske Leksikon vs. Wikipedia - hva bør du bruke som student?

 

4. TED-ED

Hva er det: TED Talks vil være en kjent nettside for mange. Tungvekteren innen online forelesninger er i seg selv en fantastisk ressurs for studenter, men nå har de også videreført konseptet med TED-ED, en egen versjon som er rettet mot utdanning.

Hvordan fungerer det: En nesten utømmelig kilde av animerte videoer fra et vidt spekter av fagfelt. For eksemel videoer som «The Power of Simple Words»  og «How Many Universes are There».  Alle videoene er på under 10 minutter. 

Pluss: Har også supplerende og svært lærerike tilleggsressurser som øvelsesspørsmål og diskusjonsforum. 
Prøv TED-ED


 

5. Mentormob

Hva er det: På Mentormob innhentes serier av læringsmateriell fra alle hjørner av internettet og samler det på ett sted.

Hvordan fungerer det: I stedet for å google noe du lurer på og få opp 90% unyttig materiale, kan du på MentorMob se relevante samlinger av forskjellige media og kilder. Søker du for eksempel på «guitar” får du opp spillelister som inneholder alle leddene du trenger for å lære deg å spille gitar.  

Pluss: MentorMob er et sosialt medium hvor medlemmer kan dele og rangere hverandres bidrag.
Prøv Mentormob

LES OGSÅ: Flexphil innføres som nettbasert selvstudium for Ex.phil

 

6. Memrise 

Hva er det: Effektiv læring basert rundt vitenskap, lek og fellesskap. 

Hvordan fungerer det: Nettsiden baserer seg på vitenskapelige tilnærminger for å tilegne seg ny informasjon. Skaperne er eksperter på hvordan hjernen fungerer under læring, og bruker denne kunnskapen gjennom underholdende læringsmetoder. 

Pluss: Dette kan være letteste måte å lære seg selv de mest kompliserte ting, som for eksempel det å lære seg kinesisk. 
Prøv Memrise

LES OGSÅ: Hurtigtaster PC – her er hurtigtastene du må kunne

 

7. Learnist

Hva er det: Learnist er en interaktiv korketavle for kunnskap. 

Hvordan fungerer det: Plattformen gir brukerne mulighet til å samle læringsmateriell og utdanningsinnhold på en interaktiv korketavle, slik at du selv holder oversikt over ting du skal lese eller huske på til eksamen. Prinsippet er svært likt konseptet til «Pinterest». 

Pluss: Learnist har også en Learn it! Bokmerkeknapp som gjør det mulig å feste bilder eller tekst til tavlen fra rundt om på nettet. 
Prøv Learnist


 

Kilde: www.goodnet.org