(StudentTorget.no):

Abelia er foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter i NHO, og har tatt initiativ til et prosjekt som er i gang med å kartlegge internasjonale studenter i Norge. Målet er å hjelpe Norge med å holde på de kloke hodene som utdannes i landet.
 
– Til enhver tid er det 15.000 internasjonale studenter i Norge, men lite er gjort for å få dem til å bli etter endte studier. Det har ikke Norge råd til. Det er dårlig økonomi å utdanne dem og deretter sende dem tilbake til hjemlandet for at de skal konkurrere mot oss på markedet, sier Tarje Bjørgum, strategisk rådgiver i Abelia til DN. 
 
 

Samfunnsøkonomisk lønnsomt

 
I en fersk undersøkelse fra Damvad som DN har fått tilgang til, viser at svært få av de internasjonale studentene blir igjen i Norge etter endt utdanning. Blant 1000 internasjonale masterstudenter som tok graden i Norge mellom 2007 og 2011 oppga 79 prosent at de har dratt tilbake til hjemlandet. De resterende 21 prosentene oppgir «et annet land enn hjemlandet». Ingen av de 100 som utdypte dette svarte at Norge var et alternativ. 
 
Dette er også temaet under den studentdrevne næringslivskonferansen NHH-symposiet i Bergen. Forrige uke skrev StudentTorget om konferansens studentråd som mente Norge ikke gjør nok for å utvikle og holde på talentene, og at de var usikre på om de selv vil komme tilbake til Norge etter utenlandsstudiene. 

LES SAKEN HER

Med dette la de opp til en debatt om hvordan man kan få de norske hodene hjem igjen etter utenlandsstudiene. Tarje Bjørgum i Abelia (bildet) er derimot opptatt av å snu problemstillingen på hodet. Analyseprosjektet International Global Talent (INTA) ser heller på den internasjonale kompetansen som allerede er i Norge, og jobber for at vi skal klare å holde på dem etter studiene. 
 
– Det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å få de internasjonale studentene til å jobbe i Norge. De er jo «ferdig integrert», sier Bjørgum. 
 
Han mener det er behov for en mer helhetlig politikk på området. 
 
– I dag jobbes det stykkevis og delt med dette spørsmålet i ulike departementer. Vi kommer til å fremme flere forslag til tiltak. Det går for eksempel an å se til Canada der internasjonale studenter får tre år oppholdstillatelse etter fullført mastergrad i landet, sier han til DN.
 

LES OGSÅ: Internasjonale studenter tvinges hjem etter endt utdanning