(StudentTorget.no): 

I år mottok hele 80.000 nye studenter tilbud om studieplass gjennom samordna opptak. Dessverre er det ikke alle som søkte som får muligheten til å ta høyere utdanning dette studieåret. Rundt 14.000 fikk avslag som følge av svakt eller manglende vitnemål.
 
For mange av dem som ikke fikk tildelt studieplass blir løsningen å forbedre vitnemålet fra videregående for å stille sterkere ved neste års opptaksrunde. Gjennom privatistordningen kan man melde seg opp til eksamen i fag hvor man ønsker bedre karakterer, eller ta eksamen i fag man ikke har fra før.
 
Den siste tiden har derimot flere argumentert for å redusere denne ordningen. Statssekretær Elisabeth Dale (SV) frykter en «soveputekultur», hvor elever i videregående skoler slipper å anstrenge seg fordi man uansett kan ta opp faget senere. 
 
Utdanningspolitisk talsmann Tord Lien (Frp) vil innføre en karantene på to år etter at man har forsøkt å forbedre karakterer som privatist. 
 
Som StudentTorget tidligere har omtalt, har Utdanningsdirektoratet også foreslått strengere regler og en tredobling av prisen på privatisteksamener.
 
I en pressemelding skriver Sonans Privatgymnas at en innstramming i privatistordningen er å angripe utfordringen på feil måte. Frafallet i videregående skoler er svært høyt (30 %). I tillegg har mange bestått vitnemål, men karakterene er ikke gode nok til å komme inn på studier med høye poengkrav. Det jobbes mye og godt for å redusere frafall, samt for å bedre elevenes resultater, blant annet gjennom Regjeringens «Ny giv-program». Likevel er utfordringen fortsatt formidabel. I dette bildet mener Sonans at det virker urimelig å innskrenke privatistordningen, og spør om vi ønsker at færre ungdommer skal gis en ny sjanse.
 
Det at mange tar fag som privatister reflekterer også trender i tiden. For det første kan dagens unge velge i et bredt spekter av utdanningsretninger, og mange prøver seg og feiler eller ombestemmer seg. Det er tross alt mye forlangt at 16-åringer skal ha utdanningsplanen klar allerede når de starter på videregående.
 
Det er også svært mange som ønsker å kombinere studier med inntektsgivende arbeid, eller å bruke tid på andre interesser. For eksempel har en rekke unge musikere og idrettsutøvere tatt fag som privatist. Et tradisjonelt «A4-løp», hvor utdanningen gjennomføres så raskt som mulig passer nemlig ikke for alle.
 

LES OGSÅ: Nye vitnemål vil avsløre sprik mellom karakterene