Eksamensjukserne som ikke slapp unna

- For Gaddaffis sønn ble fusk til skandale
 

Tekst: Ragnhild Meland
Foto: Wikimedia Commons

Sist oppdatert: 07.04.2011

  RELATERTE ARTIKLER
- Slik leser du effektivt til eksamen - Alt om studenthelse
- Stress riktig til eksamen - Slik takler du høstdepresjonen
- Slik lykkes du med muntlig eksamen - Eksamensstress påvirker helsen

Antallet studenter som blir tatt for eksamensjuks stiger. Men det er ikke bare dagens studenter som er juksemakere. Her er en liste med noen av de mest kjente tilfellene av juks - disse ble nemlig alle tatt for det.

I slutten av mars skrev studentavisa Universitas at tallet på studenter som blir tatt for juks, aldri har vært høyere ved Universitetet i Oslo (UiO). Juks på eksamen og obligatoriske oppgaver skal ha tidoblet seg i løpet av 2000-tallet. Ved UiO er det studentene ved det  matematisk-naturvitenskapelige fakultet som skal være verst i klassen, og skal ifølge avisene  stå for halvparten av juksetilfellene.

Men det er ikke bare UiO-studenter som fusker. Det finnes en rekke kjente og ukjente tilfeller av juks, alt fra diktatorsønner til ledende politikere er tatt for ulovlig eksamensavlevering, og sakene omhandler blant annet delikate tilfeller som forskningsjuks  og uetiske donasjoner.

Her er lista:

 

 

Pengestøttet diktatorsønn

 

I mars ble det avslørt at det anerkjente universitetet London School of Economics hadde mottatt flere millioner kroner i støtte fra Libyas diktator, Muammar Gaddafis sønn, Saif al-Islam Gaddafi. Sønnen skal ha tatt sin doktorgrad ved universitetet. Sammen med pengestøtten skal universitetet ha inngått en avtale med regiment om å lære opp 650 ”framtidige ledere”.

Prestisjeskolen skal ha fått 13,5 millioner kroner i støtte. Etter avsløringene valgte universitetets direktør, Sir Howard Davies og trekke seg, skriver blant annet BBC.

 

 

Plagierte doktorgradsavhandlingen

 

Det ferskeste eksemplet på grov fusk, er fra februar i år.  Da ble en av Tysklands mest populære politikere, Karl-Theodor zu Guttenberg (39), som inntil nylig var landets forsvarsminister beskyldt for å ha plagiert deler av sin doktoravhandling fra 2006. Han har selv innrømmet og brukt formuleringer i avhandlingen sin som han ikke har oppgitt i kildelisten. Som følge av dette ble han fratatt doktorgraden sin.

Guttenberg har flere ganger vært nevnt som en aktuell statsministerkandidat, men 1. mars trakk han seg som forsvarsminister og fra alle sine politiske verv. Etter at plagiatanklagene rullet opp i media har han blitt kalt Baron-cut-and-paste og Zu Copyberg and Zu Googleberg av tyske medier.

 

LES OGSÅ: FORSKER UNDERSLO PENGER, SKYLDTE PÅ STUDENT

 

 

 

Manipulerte datamaterialet

 

I 2010 ble det kjent at en forsker ved Norges idrettshøyskole som undersøkte barn og unges psykososiale utbytte av idrett hadde manipulert datamaterialet forskningsgruppen hadde fått inn. Dette skjedde blant annet ved at data fra svarskjemaene ble brukt to ganger, antagelig for å spare tid. Dermed gikk fem års forskningsarbeid rett i vasken og alle data måtte slettes. Forskeren var kun ansatt ved Idrettshøyskolen i forbindelse med prosjektet, og har ikke hatt noen tilknytning til skolen etter at det ble kjent at det hadde blitt jukset med datamaterialet.

 

 

Forsker diktet opp personer

 

 

Her hjemme omhandlet nok den mest kjente jukseskandalen i nyere tid lege og tannlege Jon Sudbø (50). Han ble avslørt for å ha bedrevet omfattende forskningsjuks i 2006.

Sudbø forsket på munnkreft og mottok i den forbindelse 10 millioner dollar, som tilsvarer cirka 70 millioner kroner i prosjektmidler fra en amerikansk stiftelse. I 2006 ble det kjent at forskeren hadde diktet opp om lag 500 pasienter med falske navn, personnumre og sykdomshistorie.

Han fikk også publisert en forskningsartikkel i det kjente medisinske tidsskriftet The Lancet, som viste seg å være rent oppspinn. Sudbø har senere erkjent at han også har brukt fiktive data i minst to artikler publisert i New England Journal of Medicine og Journal of Clinical Oncology.

Følgene dette fikk for Sudbø var at doktorgraden hans ble frakjent av Universitet i Oslo, han ble politianmeldt for helsepersonelloven, men denne ble henlagt. Han fikk også innskrenket autorisasjonen sin som lege og tannlege, han fikk imidlertid autorisasjonene sine i 2009, men han får ikke lenger drive med forskning. Han skal nå jobbe som tannlege i Seljord i Telemark.

 

LES OGSÅ: EKSAMENSJUKS - MER VANLIG ENN DU TROR

 

 

 

Fusket med stamceller

 

Den sørkoreanske veterinæren og forskeren Hwang Woo-suk (58) ble i 2006 beryktet for å fabrikkere en serie eksperimenter som ble publisert i en rekke høyprofilerte tidsskrifter innen stamcelleforskning, hvor han rapporterte at han hadde lykkes med å klone stamceller. Woo-suk ble fram til 2005 ansett for å være en av de banebrytende ekspertene på stamcelleforskning.

Han ble dømt til to års betinget fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i underslag og bioetisk brudd. Han ble også sparket fra universitetet hvor han jobbet som forsker og regjeringen opphevet både den finansielle og juridiske støtten til prosjektet. Han anket saken og fikk isteden ett og et halvt år betinget fengsel.

Kilder: BBC, Universitas, Wikipedia, Aftenposten, VG
Si din mening om denne artikkelen:


Legg til kommentar
Navn:
E-post:
Rep. kode:
freesms protection  =   Gjenta koden du ser på bildet.

Relaterte saker

Får du angst ved tanken på muntlig eksamen?

Her er tipsene som hjelper deg med å overvinne taleskrekken.
Les hele saken | Eksamen

Dette gjør du for å snu en dårlig studiedag

På dårlige dager kan det være vanskelig å få nevneverdig mye ut av studiene. Vanskelig, men ikke umulig. Her er ekspertens kur mot dårlige studiedager.
Les hele saken | Studieteknikk

Varmt toastjern førte til utsatt eksamen

150 studenter ved Universitetet i Tromsø (UiT) må utsette sommerferien etter at et varmt toastjern utløste brannalarmen.
Les hele saken | Eksamen

Slik lykkes du på eksamen

Les tipsene til hvordan du kan imponere på hjemme-, skole- og muntlig eksamen.
Les hele saken | Eksamen

Er ikke tankekart og flashcards noe for deg?

Her er forskningens tips til alternative studieteknikker.
Les hele saken | Studieteknikk

Ønsker bruk av laptop på eksamen

- Er penn og papir blitt gammeldags?
Les hele saken | Eksamen

Den store skippertaksguiden

Her er tipsene som hjelper deg gjennom eksamensinnspurten og helt frem til selve eksamensdagen.
Les hele saken | Studieteknikk

Dette bør du ikke gjøre på lesesalen

Hør hva studentene selv synes er mest irriterende på lesesalen.
Les hele saken | Studieteknikk
TEMA

Eksamen

Trenger du eksamenstips?

Skal du ha muntlig eksamen? Sliter du med eksamensnerver, eller er du kanskje litt sent ute med forberedelsene til eksamen?

Her vil du få mange verdifulle tips som kan hjelpe deg i få bedre resultat, på din eksamen!

Populære saker om eksamen
på studenttorget.no:

Får du angst ved tanken på muntlig eksamen?

Her er tipsene som hjelper deg med å overvinne taleskrekken.
Les hele saken | Eksamen


 

Apple - EKSTRA
studentrabatt
 
Sony - opptil
20 % rabatt
Spesialtilbud
En måned gratis
og 30 % rabatt
 
Få 100 kroner
i GAVEKORT
 
25 % rabatt for våre medlemmer
300 kr rabatt på alle reiser
20 % rabatt på alle varer
Fri innmelding + fast rabatt

Studentrabatter i hele Norge »

Spar penger på alt! Studentrabatt på tannlege, frisør, hudpleie, bilutleie, trening, teater, klær, skolebøker, aviser, underholdning, forsikring, kurs, utesteder, mat, museer, mobil, pc, mac...

 

Eksamensguide:
Hvordan lykkes
med eksamen

 

Som student er det eksamen du jobber mot. Det er her du kan bevise at du har lært deg noe igjennom året som har gått. Eksamensgudien vil gi deg verdifulle tips til hvordan å disponere tiden din før eksamen, hva du bør gjøre på selve eksamensdagen, og hva dine rettigheter er i etterkant.

 

Muntlig eksamen:
- Hvordan forberede seg?

Det er tid for lange dager på lesesalen, høyspente nerver og våkenetter. Det er tid for muntlig eksamen.

Å bli bedømt av våre medmennesker, er noe av det vi mennesker frykter mest. Å bli bedømt som inkompetent, særlig. Av åpenbare grunner, er eksamen en situasjon som kan trigge denne frykten i mange. "Tenk om jeg driter meg ut?". "Tenk om jeg stryker?". Eller den kanskje like vanlige: "tenk om jeg får B?". Les hele saken

 

Hvordan takle eksamensangsten

Hvis du sliter med eksamensangst, kan eksamen og hele semesteret være en veldig ubehagelig opplevelse. Her er tipsene som kan hjelpe deg.

Å bli bedømt av våre medmennesker, er noe av det vi mennesker frykter mest. Å bli bedømt som inkompetent, særlig. Av åpenbare grunner, er eksamen en situasjon som kan trigge denne frykten i mange. "Tenk om jeg driter meg ut?". "Tenk om jeg stryker?". Eller den kanskje like vanlige: "tenk om jeg får B?".

"Det kan svartne
for deg hvis du lager for sterke katastrofe-
forestillinger over resultatene av eksamen"

- Spenning og uro knyttet til det å gjennomføre en eksamen, vil for de aller fleste være konstruktivt, fordi det kan bidra til å styrke motivasjonen, at man forbereder seg og yter enda bedre, sier spesialist i allmennmedisin og leder av SiO Helse, Kari Jussie Lønning.

- Men utover den vanlige bekymringen, så er det noen som opplever eksamen som en situasjon hvor kravene er for store, enten fra en selv eller fra omverdenen. Dette trigger katastrofetanker om at de ikke er flinke eller dyktige nok, og at eksamen vil kunne være det endelige beviset på akkurat det.

Det samme bekrefter psykologiprofessor ved NTNU, Patrick Vogel:

- Det kan svartne for deg hvis du lager for sterke katastrofeforestillinger over resultatene av eksamen. Ironisk nok er eksamensangst sjelden knyttet til å faktisk ha strøket på eksamen tidligere. Heller viser forskning at de mest pliktoppfyllende oftere lider av det, enn de som reelt står i fare for å stryke. Men motsatt kan angstnivået vårt faktisk påvirke våre prestasjoner, forklarer psykologiprofessoren. Les hele saken

Slik unngår du jernteppe på eksamen

Hint: ikke bare pugg pensum

Jernteppe eksamen eksamesforberedelser

Det er altså ikke hjernen som får et teppe over seg, men et teppe av jern som senker seg mellom din bevissthet og det du egentlig kan. Vi pratet med en hukommelsesforsker om hva det kommer av, og hva man kan gjøre hvis teppet først er falt.

Ikke langt unna Operaen finner du gamlebyen, hvor du kan se ruiner tilbake fra middelalderen. Etterpå kan du ta en kort gåtur opp til Kampen og de koslige trehusene. Les hele saken

 
Video:

Slik bruker du den siste dagen før eksamen

 

Praktiske forberedelser til eksamen

Fra reiseruta til eksamenslokalet, til hva du skal ha i matpakka: dette er det bra å ha styr på før eksamensdagen!

Ingen grunn til å utsette deg selv for unødig stress eller utsulting på eksamensdagen. Kom forberedt!

Ha det klart på forhånd hvor du skal være på eksamensdagen. Lokalet finner du på Studentweb. Les hele saken

 
eksamensnerver

Eksamensnerver?

Sliter du med eksamensnerver?
I vår eksamensguide får du alle tipsene du
trenger for å takle eksamensnervene,
og lykkes med eksamen!
Les mer

 

Syk på eksamen? - hva gjør jeg?

Hvis du skulle være uheldig og bli syk på eksamensdagen, har du rett til utsettelse. Se hvordan du går frem for å få tatt eksamen.

Rundt om på Norges høyere læresteder avholder fakultetene utsatte eksamener for de med "gyldig forfall". Akkurat når, på hvilket grunnlag, og søknadsprosessen kan variere fra lærested til lærested, så vi anbefaler at du sjekker nærmere hva som gjelder på din skole, hvis du blir syk.

Gyldig forfall

Ved Universitetet i Oslo, har man rett til utsatt eksamen hvis du har blitt "akutt" syk, med sykdom som forhindrer deg i å møte til eksamen. I tillegg til dette, regnes det også som gyldig forfall med dødsfall i nærmeste familie, som inntreffer tre uker eller mindre før eksamen. UiO regner ikke sykdom i eksamensforberedelsestiden, nervøsitet, søvnløshet eller lignende som gyldig grunn. Les hele saken

Dette skjerper hjernen din under eksamen

Når du sitter på eksamen, kan det være fint å få litt ekstra drahjelp til hjernen. Disse smarte grepene kan øke konsentrasjonen din kjapt.

Eksamen er en situasjon hvor du skal sitte stille lenge, og klemme ut det du kan av pensum av hjernen. Det er viktig å ha en sunn hjerne, ved over tid å trene og spise sunt. Men på kort sikt finnes det også lure triks for å få nevronene i sving.

"Prestasjonsfremmende midler"

Koffein er en kjent og kjær oppkvikker. En metastudie publisert i Journal of Alzheimers Disease i 2010, oppsummerer at koffein virker forbedrende på våkenhet, konsentrasjon, og humør. Man skal bare være oppmerksom på at koffeinens effekt varierer avhengig av dose og toleranse: litt kaffe er angstdempende og øker velvære, men for mye kan føre til angst og frynsete nerver. Les hele saken

 
Dokumentar:

Freya's 96 timer med hjemmeeksamen

 

Ønsker bruk av laptop på eksamen

- Er penn og papir blitt gammeldags?
Les hele saken | Eksamen

Den store skippertaksguiden

Her er tipsene som hjelper deg gjennom eksamensinnspurten og helt frem til selve eksamensdagen.
Les hele saken | Studieteknikk


DELTIDSJOBBER I HELE NORGE - NORGES STØRSTE GUIDE

Se alle ledige deltidsjobber »

 

Nettprat master i markedsføring

Mim og Johanne, to masterstudenter fra Markedshøyskolen, stilte til nettprat og svarte på spørsmål fra leserne om Markedshøyskolens Master i markedsføring og markedskunnskap. Les deres svar her

 

Seks grep for å unngå plagiat-fellen

Hvert semester blir flere studenter tatt for plagiat. Se hvor enkelt det kan være å havne i fellen.
Les hele saken | Studieteknikk

Leser man best hjemme eller på lesesal?

Vi spurte studentene om hvor de foretrekker å forberede seg til eksamen.
Les hele saken | Studieteknikk
 84 TRAINEEPROGRAMMER - NORGES STØRSTE TRAINEEGUIDE

Se alle traineeprogrammer »

 


 

Apple gir våre medlemmer EKSTRA studentrabatt
Få Norges beste priser gjennom vår spesialavtale!
StudentTorget SONYstore
EKSTRA studentrabatt
Semesterstartstilbud
Opptil 20 % rabatt på PC, Tablets, TV, Kamera, Lydanlegg, Reader og tilbehør!
En måned kostnadsfritt på TV2 Sumo Gull
Sumo Gull gir deg tilgang til ALT innhold på TV 2 Sumo.
 
Gavekort på 100 kr og prisløfte på pensum.
Bli medlem og hent ditt gavekort!
Proteinfabrikken gir fast 25 % rabatt
Rabatten gjelder på alle av Proteinfabrikkens produkter.
Adobe gir opptil 80% studentrabatt
Mulighet til å spare mange tusen kroner.

 

 

Bruk søkene under for å finne ditt studie!

Slik forbereder de seg til eksamen

SE VIDEO: Fungerer det best med skippertak eller systematisk lesing gjennom semesteret? Leser man best hjemme på hybelen eller på lesesalen? Dette mener studentene.
Les hele saken | Eksamen

Slik bruker de siste dagen før eksamen

SE VIDEO: Lønner det seg å lese gjennom notatene, se en film, eller å pugge panisk den siste dagen før eksamen? Dette mener studentene.
Les hele saken | Eksamen


Presentasjonsvideo fra Høgskolen i Sogn og Fjordane

 

Misfornøyd med eksamenskarakteren?

Her har du all informasjon du trenger om å klage på eksamenskarakteren.
Les hele saken | Eksamen

- I lengden fører det til at jeg blir demotivert og driter i alt

Sover du lite før du skal ha eksamen, blir resultatene også deretter. For noen går det på helsa løs.
Les hele saken | Eksamen
  72 INTERNSHIPS - NORGES STØRSTE INTERNSHIP-GUIDE
Se alle internships »  

 

Studentrabatt

Slik får du 80% rabatt på Adobe produkter!

Som student får du opptil 80 % rabatt på Adobe-produkter. Er du kvalifisert for rabattene? 

Studentenes beste eksamenstips

Studentene vet best hvilke teknikker som fungerer før eksamen.
Les hele saken | Eksamen

Hvordan forberede seg til muntlig eksamen?

- Ikke sitt oppe for å tvangspugge hele natten
Les hele saken | Eksamen

BÅNN APPÉTIT? 

 

 

I Studentkokeboka finner du mer enn 500 oppskrifter og mer enn 100 ukesmenyer for studenter. Inspirasjon, matglede og alt du trenger for å bli en hybelchéf.

Gå til StudentKokeboka!


Sliten av å lese?

Å ta pauser fra lesinga i skippertaksperioden er bra for kropp og sjel, her leser du hvordan og hvorfor.
Les hele saken | Eksamen

De beste rådene til hjemmeeksamen

- Alt du MÅ vite om eksamensformen
Les hele saken | Eksamen

Nettprat utdanning på Cuba og Bali

Kristine og Malin har studert på Cuba og Bali gjennom Gostudy. De stilte til nettprat for å svare på hvordan deres studenthverdag hadde vært. Les deres svar her


Eksamensstress påvirker immunforsvaret

Skal du opp til eksamen og i tillegg er allergiker? Da er det større sjanse for at du blir syk!
Les hele saken | Eksamen
.

Copyright © 1999 - 2014 StudentTorget.no - fra valg av utdanning til valg av første arbeidsgiver