(StudentTorget.no):

TOMMEL OPP FOR FADDERUKE: (fra v.) Fadderlederne Annette Sofie Gabrielsen fra Handelshøyskolen BI i Oslo, Sebastian Stephansen fra HiOA og Thea Ullhaug fra UiO gir deg rådene du trenger før fadderuka!

Snart skal du i gang med et nytt skoleår, ta fatt på nye studier og møte nye mennesker. Som ny og ukjent med studenttilværelsen kan det meste virke skummelt, men det er ingenting å være redd for, beroliger noen av årets faddere. De tar deg imot med åpne armer og husker selv hvor tøff perioden som førsteårsstudent var. 
 
- Jeg tror alle førsteårsstudenter sitter med den samme følelsen, som kan sammenlignes med den som man fikk da man skulle begynne ungdomsskolen. Man må tenke på at alle er litt spente og nervøse. Når man står der og venter på å få komme inn og møte faddergruppen kan man heller være tøff og går bort for å hilse, dette er folk du skal studere sammen med i tre år, sier Thea Ullhaug som var fadder for nye studenter ved Universitetet i Oslo (UiO) i 2012.
 
Sebastian Stephansen fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Annette Sofie Gabrielsen fra Handelshøyskolen BI i Oslo er enige i at det er viktig at de ferske studentene tør og gi litt av seg selv.
 
- Det ekstremt viktig å være med på fadderuken for å blir kjent med de andre studentene. Kun et par dager etter fadderuken har startet begynner de fleste med gruppearbeid. Da er det viktig å ha noen man blir kjent med, som man kan gå i gruppe sammen med, sier Stephansen. 
 
- Det er mindre skummelt å komme inn i en stor forelesningssal når du kjenner noen som sitter der. Vi råder alle førsteårsstudenter til å delta aktivt under fadderuken, sier Gabrielsen, som fadderbarn møtte hun opp på et faddervorspiel uten å kjenne noen. 
 
- Jeg er glad for at jeg gjorde det, da blir man mye mer åpen for å bli kjent med nye mennesker, forteller BI-studenten
 
 

Utnytt fadderuken best mulig

 
Fadderuken fylles opp med aktiviteter hver time og hver dag. Det kan fort bli mye å følge med på og mange nye impulser å ta inn. Rådet fra fadderne er å bli med på mest mulig. 
 
- Du må selvfølgelig ikke være med på alt, men mest mulig. Jo mer du er med på, jo morsommere får du det og du blir bedre kjent med de andre studentene, ikke bare de to du ble kjent med kvelden før. Kanskje det er nye folk som er der neste kveld, forteller Stephansen.
 
- Hvis du ikke har muligheten til å delta på alt er det lurt å ta en prat med fadderen din for å finne ut hva som er viktigst å delta på, sier Gabrielsen.
 
- Fadderbarna må tørre å slite seg ut, man er litt redd og tenker på klokka og at man burde være opplagt til opplegg på skolen dagen etter, men la uken være slitsom og bruk hele søndagen på å sove ut, råder Ullhaug. 
 
- Man har alltid et ekstra gir å kjøre på så man kan være med på alt, det klarer alle, avslutter fadderne.