(StudentTorget.no):

Aldri før har så mange nordmenn dratt til utlandet for å studere. Hele 23.400 studenter dro ut forrige skoleår, noe som er syv prosent mer enn året før.
 
Rundt 14 200 tok bachelorstudier i utlandet, mens 9100 studerte på masternivå. I tillegg var det 2100 elever fra videregående skole på utveksling i utlandet, noe som også er ny rekord. 
 
Tallene fra Lånekassen viser at Storbritannia fortsatt er det mest populære studielandet, etterfulgt av Danmark på andreplass, og USA, som er mest populær blant utvekslingselevene på videregående. 
 
De mest populære fagene for utenlandsstudier er økonomi og administrasjon samt medisin.
 
- De fleste medisinstudentene befinner seg i Polen, Ungarn, Slovakia og Tsjekkia, sier regiondirektør i Lånekassen, Chris A. Eidsaunet. 
 
 

Økning i studentmassen

 
Studentforeningen Ansa forklarer økningen med at den totale studentmassen har økt. De mener utenlandsstudier er blitt så dyre at ikke alle har mulighet til å dra. 
 
-  Økningen er gledelig. Men den reflekterer store ungdomskull og det at flere enn før tar høyere utdanning, sier ANSA-president Henriette N. Thommessen til Aftenposten.
 
Proporsjonalt med antall norske studenter ligger tallene på utenlandsstudenter stabilt på 13-14 prosent av de som får Lånekassestøtte, og syv prosent av alle studenter. Ansas mål er at ti prosent av alle studenter skal studere i utlandet.
 
Thommessen mener at veksten hemmes av stadig dårligere støtteordninger for utenlandsstudenter. Ansas egne beregninger viser at gjelden til utenlandsstudenter har økt med 40 prosent på seks år, mot 9 prosent for dem som studerer i Norge.
 
 

Vil prioritere Norge

 
Statssekretær Ragnhild Setsaas fra SV mener at tallene viser at de som tar utdanning i utlandet ikke lar seg avskrekke av høyere studiegjeld.
 
- Vi har gratis studier i Norge. Vi har også en bra ordning for dem som drar utenlands. Men det er ikke rimelig at den norske stat skal fullfinansiere utenlandsstudier. Det er mange ulike studier og priser, og mye er blitt dyrere. Noen få betaler for eksempel veldig mye for en veldig god utdanning, men tjener også godt når de kommer tilbake, sier Setsaas til Aftenposten.
 
Hun tror ikke det er fare for at det oppstår et klasseskille i hvem som har råd til utenlandsstudier.
 
-  Det kunne vært interessant å vite mer om dette. Men jeg tror uansett vi vil prioritere studiefinansiering i Norge og studentvelferd fremfor redusert gjeld for utenlandsstudenter.