T i år ut i arbeidslivet, valgte Inge å returnere til skolebenken for å realisere guttedrømmen.

Jeg har jo alltid vært en nerd, og min drøm har alltid vært å programmere og å lage spill. Spilldesign var da et enkelt valg. Jeg søkte selvfølgelig på flere skoler, men når jeg kom inn på HGO så var det veldig lett å takke ja, forteller han.

 

Utveksling til Sverige

Navn: Inge Olaisen

Alder: 36 år

Utdanning: Bachelor i Game design & programming

Studiested: Uppsala universitet (tidl. Högskolan på Gotland), i Gotland, Sverige

 

Tilfeldighetene ville ha det til at Sverige skulle bli hans nye hjemsted, da han ikke fant noe jobb her hjemme i Norge.

Han startet i et firma som heter Twenty4Help i Ljusdal i 2002, og etter vel ni år, bestemte han seg for å lære seg noe nytt.

I dag, går han på spilldesign og programmering, ved Uppsala universitet, campus Gotland - tidligere Högskolan på Gotland.

 

 

Øy midt i Østersjøen

Gotland er Sveriges største øy og ligger midt ute i Østersjøen.

Øya er værutsatt og det kan bli ganske kaldt på vinterstid, men Gotlendere opplever våren før alle andre og sommerværet byr på mye utendørsaktiviteter.

Man griller eller forsøker å være mye ute. Nå gjelder det mest i helgene, men skolen forsøker, så langt det lar seg gjøre, å gi elevene fri på onsdager, og da er det mange som går til studentenes festlokale og fester løs, forteller Inge.

Gotland har cirka 50 000 innbyggere, men blir omgjort til en populær feriedestinasjon på sommerstid, med om lag én million besøkende i løpet av feriemånedene.

Inge anbefaler å søke om studentbolig tidlig og lenge før sommerferien, da mange av turistene leier seg feriebolig på denne tiden av året, som gjør at leieprisene kan bli høye.

Det finnes studentleiligheter som du kan få over sommeren, men da må du studere her og ha dokumentasjon på at du er student, informerer Inge.

Ellers, utenom turistsesongen, er prisnivået relativt normalt, i forhold til resten av Sverige. Leilighetene ligger på rundt 3000 - 4000 SEK per måned, som er ukesprisene på leilighetene her om sommeren, forteller han videre.


 

Variert studieprogram

Jeg vil si at det nesten ikke finnes noen vanlig dag på Gotland, da vi har et veldig variert program.

Spilldesignlinjen er delt opp i to, hvor vi har en grafikerlinje og en programmeringslinje. Designkursene har vi sammen, men ellers er vi delt opp.

De andre kursene varierer veldig mellom forelesninger, som kan bli gitt over internett, av en foreleser eller vanlig klasseromstimer. Det er veldig variert hvordan det gjøres.

I løpet av studiet, skal man lære seg alt som har å gøre med å designe spill - alt fra grafikk i 2- og 3D til ulike programmeringsspråk.

Inge forteller derimot at studiet ikke bare går ut på å lage dataspill.

Spilldesign handler om å skape spill i alle mulige former, det vil si ikke bare digitale spill, men også brettspill og andre typer sosiale spill, avslører han.

Det handler om å vite hvilke følelser man vil formidle med spillet eller hvordan spillet skal oppleves, fortsetter han.

Vi benytter oss av ulike metoder innenfor spilldesign, det finnes mange av de, og vi lærer oss de ulike metodene som finnes, som vi da selv bruker for å skape spill senere, forklarer han.

 

 

Studentmiljøet her er fantastisk

Selv om han er eldstemann på studiet, har ikke Inge møtt noe skepsis fra andre medstudenter på trinnet. Han er dessuten også veldig imponert over hvor imøtekommende svensker er mot nye nykommere, i forhold til nordmenn.

 Er det noe jeg har lært fra svenskene, er det å være mer åpen for andre, sier Inge. De er et veldig velkomment folkeslag og relativt ulike oss nordmenn, som virker mistenksomme og hvor det er ikke bra å skille seg ut.

Nå er jeg den eldste som går spilldesign og jeg var usikker, i begynnelsen, på hvordan jeg skulle passe inn, fordi jeg er en hel del eldre enn den vanlige studenten på det programmet, innrømmer han. Men alle studentene har akseptert meg for den jeg er. Samtidig, så må man selv, synes jeg iallefall, prøve å passe inn.

Som ved mange andre fag, er det også viktig å knytte kontakter med andre innen spilldesign, slik at man har et støtteapparat den dagen man skal videre og ut i arbeidslivet.

Spilldesignfaget byr på mange og lange kvelder med gruppearbeid, og selv om det kan være gnisninger, er studentmiljøet stort sett bra.

I spillbransjen er det også veldig viktig at man forsøker å tolerere alle, fordi kontakter man skaper er jo venner man kan ha senere, mener Inge. Jovisst, det oppstår jo gnisninger mellom folk, men oftest så går det faktisk veldig bra. Dessuten, Gotland er en øy midt ut i ingensteder, så har man ingen venner her blir det fort kjedelig.


 

Anbefaler å sjekke opp alt før man søker

Sverige har mye av de samme ordningene som Norge, hvor antagning.se er den svenske versjonen av Samordna opptak, og hvor man søker om plass.

I tillegg, kan Lånekassen gi nyttig informasjon til de som ønsker å studere i Sverige.

Nå ble det litt spesielt for min del, fordi i følge det svenske systemet så hadde jeg ikke fullstendig vitnemål, selv om jeg i Norge hadde kommet inn på 23/5 regelen, forteller Inge.

I Sverige, godkjente de ikke det uten videre, men etter at jeg pratet med dem og sendte inn alle papirer med en forklaring på at jeg har generell studiekompetanse på grunn av den regelen fra Norge, så gikk det bra, sier han.

Inge anbefaler derfor alle som går med tanker om å studere i Sverige, om å først sjekke om man mangler noen fag, før man sender inn søknader til utdanningsinstitusjonene.

I hans tilfelle, måtte han ta opp fag gjennom Komvux, videregående opplæring for voksne, samt avlegge "högskole-provet" som er en obligatorisk test, hvor dine matte-, engelsk- og svenskkunnskaper blir kartlagt, før du kan godkjennes videre til høyere utdanning.

 

 

Forstår ikke norsk

Selv om han hadde bodd i Sverige i over ni år, lærte ikke Inge seg svensk før han måtta ta opp fag.

I løpet av de årene han jobbet i Ljusdal, var det engelsk og norsk som var arbeidsspråket, men han forteller at det går fint, så fort man lærer seg at visse ord har forskjellig betydning fra norsk og svensk.

Utfordringen med å studere i Sverige, er at man kan jo ikke snakke norsk. Da er det plutselig ingen som forstår deg. Men når det er sagt, så er det lett å få en svenske til å forstå deg om man bytter ut visse ord, som eksempelvis rar og rolig. De ordene har en helt annen betydning enn på norsk.

Det faktum at Gotland ligger et stykke ute til havs, gjør også at man bør planlegge reiseruten godt i forkant, hvis man ønsker seg en tur til fastlandet.

Ferja tar litt over 3 timer til Nynäshamn. Det finnes en flyplass her, men flyene er små og billettene dyre. Da kan man velge å fly til Bromma, som er litt nord for Stockholm, så kan man reise videre derifra. Men det tar alikevel tid å fly den biten også.


 

Ta med deg en sykkel

Jeg vil definitivt anbefale andre å søke seg hit, sier Inge.

Skolen har et bredt studietilbud, det er ikke bare spilldesign de har her. De har flere ulike arkeologlinjer, webutviklingslinje, miljøvitenskap og førskolelærerutdanning, forteller han.

I fjor ble HGO slått sammen med Universitetet i Uppsala, og dermed er Inge dessverre en del av det siste kullet på bachelor i Game design & programming.

Utdannelsen jeg tar nå har fra forrige skoleår blitt til et toårig høyskoleprogram, fra å være en bachelorutdannelse. Så mitt kull er det siste fra Gotland som kan ta en bachelor i dette, erkjenner Inge.

Men de utvikler hele tiden kursene i spilldesign, så hvert år blir utdannelsen oppdatert, sier han videre.

I tillegg, anbefaler han studenter å være tidlig ute med å finne seg en leilighet, da studenthusene nærmest campus blir fort fulle. Men med litt tålmodighet, pleier bolig og ordne seg for alle.

Studentorganisasjonen Rindi og nettsiden Gotlandshem.se kan hjelpe nye studenter med å komme i kontakt med utleiere eller tilbyr studentboliger.

Mine siste to råd, er å ta med seg en sykkel, eller eventuelt kjøpe en her på øya. Det går for det meste i å sykle året rundt her, forteller Inge.

Og ikke glem vindtette og varme klær - Gotland er jo på en øy nesten midt ute i Østersjøen og det blåser veldig ofte her. Så det kan være veldig kaldt om vinteren, men også veldig varmt om sommeren, avslutter han.