T sjekkia ligger i Sentral-Europa og består av Bohemia, Moravia og deler av Silesia. De ble et eget selvstendig stat etter at jernteppet falt, og Tsjekkoslovakia ble delt i 1993.

Landet er veldig industrialisert, og det var kun gamle DDR som hadde større grad av industrialisme i de gamle østblokklandene. Den tsjekkiske delen stod for nesten 75 prosent av Tsjekkoslovakias BNP og 80 prosent av landets eksport.

Ellers er den tsjekkiske republikk et vakkert land. Nasjonen kan skryte av flotte gamle slott og borger, vakre byer, majestetiske fjell, store skoger, og frodige vinmarker.

Spesielt Praha, hovedstaden i Tsjekkia, er en av Europas mest populære turistdestinasjoner, kjent for sin vakre gamleby, som er et UNESCOs verdensarvsted.

 

Tsjekkia

Hovedstad: Praha

Totale Innbyggertall: Ca. 10,7 millioner

Areal: 78 866 km²

Tidssone: CET (UTC+1), CEST (UTC+2)

Offisielle språk: Tsjekkisk

Statsform: Parlamentarisk republikk

Valuta: Tsjekkisk koruna (CZK)

 

 

Utdanning og universiteter

Blant utenlandsstudenter, er Tsjekkia et attraktivt studieland med et godt utdanningssystem, og det tiltrekker seg mange internasjonale studenter hvert år.

Nasjonen har en lang tradisjon for utdanning. Deres utdanningssystem er anerkjent for sin kvalitet og lave studieavgifter, spesielt for studenter som ønsker å studere på tsjekkisk. Faktisk er Charles University i Praha, der de fleste norske studentene befinner seg, et av Europas eldste.

Ellers er det tsjekkiske skolesystemet nokså likt det norske. Tsjekkiske barn starter på skolen som seksåringer og går ni år i grunnskolen. Deretter fortsetter de fleste på videregående skole i tre eller fire år.

Det akademiske året er delt inn i to semestre: vintersemesteret, som starter i september og slutter i februar, og sommersemesteret, som starter i februar og slutter i juni.

Karaktersystemet deres er basert på en skala fra 1 til 5, der 1 er "výborně" (utmerket), og 5 er "nedostatečně" (ikke bestått). Noen universiteter bruker også en modifisert ECTS-skala for internasjonale studenter.

Studenter fra EØS-land trenger ikke visum for å studere i Tsjekkia. De må imidlertid registrere seg hos det lokale fremmedpolitiet innen 30 dager etter ankomst hvis de planlegger å være i landet i mer enn 90 dager.

Det er også viktig å ha en gyldig europeisk helsetrygdkort (EHIC) eller tilsvarende helseforsikring under oppholdet i Tsjekkia.

Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.

 

 

Godkjenning av studiet

Når du skal bevege deg ut av landet for å studere, er det er viktig å huske at godkjenning på søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte.

Derfor er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.

Heldigvis går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet.

Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor.

Skal du studere helsefag bør du også ta kontakt med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, som er de som bestemmer om du får jobbe innen yrket du har valgt når du er ferdig utdannet og tilbake i Norge.

 

 

Søkeprosess

Du må ha generell studiekompetanse for å studere i Tsjekkia.

Du søker studie direkte til lærestedet og finner søknadsskjemaet på nettsidene deres. ANSA, eller andre representanter her hjemme, som Sonans, kan også være ganske behjelpelig på denne fronten.

Når du søker studieplass kan du bli bedt om å ta en språktest, samt levere et motivasjonsbrev, et anbefalingsbrev, et essay eller ditt vitnemål. Du kan også bli bedt om å gjøre et intervju, over Skype, eller muligens under et arrangert fysisk møte.

Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.

Om du skal studere på engelsk, kan det hende at du må gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.

På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på tsjekkisk, kan det hende at du må ta en test for å bevise at du har tilstrekkelige språkkunnskaper.

Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.

Som hovedregel må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i utlandet og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

 

Nyttige linker:

Finne studier i Tsjekkia:

Studievalg.no 

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test (engelsk) 

IELTS-test (engelsk) 

 

Andre nyttige linker:

ANSAs landside

Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev? 

Anbefalingsbrev – hva skal med? 

Autorisert oversettelse 

NOKUT 

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell

Numbeo 

Lånekassen 

 

 

Prisnivå

Leieprisene kommer selvsagt an på hvor og hvordan du bor, men skal du bo alene i en leilighet i sentrum er gjennomsnittsprisen generelt under halvparten av den norske. Bor du med andre studenter eller utenfor sentrum vil det koste enda mindre.

Generelt er prisene i Tsjekkia er svært lave i forhold til i Norge. Selv i turistmagneten Praha, lever du godt på studielånet ditt. Gjennomsnittlig ligger de fleste ting på mellom halvparten og en tredjedel av norske priser.

 

 

Kultur

Det tsjekkiske folket er vennlige og gjestfrie, og storfamilier er vanlige her. Tsjekkerne er også meget ryddige og du vil merke at det alltid er rent rundt deg.

Ting tsjekkerne er stolte av er ishockey, fotball, klassisk musikk og opera, jazz, humor, genuinitet, historie, vitenskap, film, arkitektur, mat og øl.

I tillegg, er svin en viktig del av den tsjekkiske matkulturen. Det vanligste måltidet er knedlo-zelo-vepro (surkål, melboller og stekt svin).

Praha er en av Europas mest populære storbyer og har alt enhver student kan ønske seg. Som i de andre øst-europeiske landene, er utelivet her veldig bra.

Spesielt Praha, er selvsagt preget av turismen. Prisnivået der er noe høyere i turistområdenes del av byen. Men drar du bare noen kvartaler unna turistområdene finner du et prisnivå som en student kan leve svært godt med.

Tsjekkia er mer vestlig orientert enn de øvrige østblokklandene, og er dermed ikke så plaget av mafia og undergrunnsmiljø som de andre.