(StudentTorget.no):

Mange studenter tenker kanskje ikke så mye på livet etter studiene. De fleste har selvsagt en ambisjon om fast jobb innenfor utdannelsen. For at dette skal gå i oppfyllelse, forteller nå  toppledere i tre forskjellige organisasjoner hvordan deres drømmekandidat ser ut. Les og lær.
 
KPMG er et verdensomspennende regnskap- og revisjonsfirma. I løpet av tre år har de ambisjoner om å ansette 75.000 nye medarbeidere på verdensbasis. De er klare på hva de er på jakt etter.
 
Vi vil se etter litt andre ting når vi skal ansette studenter, enn når vi ansetter erfarne kandidater, forteller HR-direktør Vivi Kristensen.

 

 


LES KORREKTUR: Det råder HR-direktør i KPMG, Vivi Kristensen alle jobbsøkere til å gjøre.

Relevante verv
Det at du som student kan vise til forskjellige verv, og kanskje også utenlandsstudier, vil gjøre deg desto mer interessant som kandidat.
 
Når vi rekrutterer studenter, er selvsagt faglige kvalifikasjoner og karakterer viktige, men vi ser også på om søkerne har hatt relevante verv i studietiden. I tillegg til om vedkommende har skaffet seg internasjonal erfaring ved å ta deler av studiet i utlandet, eller har hatt en deltidsjobb som har gitt interessant erfaring, fortsetter HR-direktøren.
 
KPMG arrangerer to årlige programmer for studenter. KPMG Case Competition og Global Internship Programme, som begge fungerer slik at de får mulighet til å bli godt kjent med og eventuelt rekruttere dyktige studenter i tillegg til at studentene får se hva de kan by på.
 
- Hva bør kandidaten ta med i søknaden sin?
 
- For oss er motivasjon viktig. Hvorfor du søker hos nettopp KPMG, og hvorfor du ønsker å jobbe innenfor feltene revisjon eller rådgiving. Det er også lurt om du får frem ting som skiller deg fra mengden, og som forteller noe mer om deg enn det vi kan lese rett ut av CV-en.
 
 

Les korrektur

- Hva er den vanligste feilen potensielle kandidater gjør?

- Det er vel kanskje at man gjentar innholdet i CV-en og ikke får frem personen bak papirene. Søknaden må ikke virke masseprodusert, men svare på stillingen man søker. For øvrig bør man unngå klisjeer og sørge for å lese grundig korrektur, sier hun.
 
Du bør heller ikke gå i den fella at søknaden blir altfor lang. De som skal velge ut søknader som ser interessante ut, har ofte en stor bunke å gå igjennom. Blir søknaden for omfattende, kan den derfor virke avskrekkende på den potensielle arbeidsgiveren.
 
- Du får sagt mye på én side. Vær kort og konkret, og pass på at det du velger å ta med, er relevant, avslutter Kristensen.
 
 

Hva brenner du for?

 


TENK SOM EN IDRETTSUTØVER: Det er HR-direktør i Microsoft, Trine Rønningen sitt råd.

En annen organisasjon som jobber mye med rekruttering, er Microsoft Norge. De har om lag 600 ansatte. Halvparten jobber med salg, markedsføring og konsulenttjenester mot de største kundene, mens de resterende jobber med utvikling av ny teknologi og løsninger.

Microsoft har gjennom en årrekke havnet høyt på lista over Norges beste arbeidsplasser.
 
HR-direktør Trine Rønningen tar oss godt i mot i lokalene på Lysaker. Hun er utdannet siviløkonom, i tillegg til å ha studert psykologi. Hun forteller gladelig hva datagiganten er ute etter i drømmekandidaten sin.
 
Vi ønsker å finner ut hva du brenner for, hva lidenskapen din er. Hvis du virkelig får jobbe med det man trives med, vil du også gjøre en god jobb.  Vi ønsker folk som har lyst til å utvikle seg og vokse hos oss, sier Rønningen.
 
- Hvordan bør søknaden fra en aktuell kandidat se ut?
 
Søknaden bør være på maks en side hvor du kort forteller hvorfor du søker, hva motivasjonen din er, hvem du er og hva du står for. Noe mer enn det trenger man ikke skrive, sier hun videre.
 
CV-en bør også kortes ned til en side. Dette gjelder spesielt for studenter som skal tre inn i arbeidslivet før første gang.
 

 

 

KORT OG GODT: Adm. dir i Mesta, Harald Rafdal liker ikke for lange og omfattende CV-er og søknader.
- Det er bra hvis man klarer å holde CV-en sin på en side. Har man 15 års arbeidserfaring, kan dette være vanskelig. Det er viktig å fatte seg i korthet, og ha med den arbeidserfaringen man har. Om en student kommer med en like lang søknad som en med lang erfaring, ser det nesten litt rart ut, fortsetter hun.
 
Mange gjør den feilen at søknadene blir for lange og inneholder for mange elementer som ikke er relevante.
 
- Altfor mange lange og upresise søknader og at man snakker om alt og ingenting på intervjuet er eksempel på slikt som ofte blir gjort feil, sier Rønningen.
 

 

Tenk som en idrettsutøver

Når du blir kalt inn på intervju, er det spesielt viktig å være ærlig.

- Vi vil prøve å finne ut hva som er din motivasjon i forhold til stillingen og selskapet, vær da ærlig og si at du ikke helt vet hvilken rolle du vil ha, men at du så gjerne vil jobbe i Microsoft, om det er sannheten. Det er viktig å være ærlig, og det skinner igjennom når du ikke er det, fortsetter hun.
 
HR-direktøren har også et tips for deg som skal på intervju:
 
- Før du går inn, kan det være nyttig å tenke litt som en idrettsutøver. De er flinke til å forberede seg, og på startstreken er de i den tilstand at de vil prestere best mulig.

 

 

Respekt for andres kompetanse


Entreprenørselskapet Mesta, som er et av Norges største innenfor bygging, drift og vedlikehold av veier med i overkant av 2200 ansatte, jobber i en bransje som stadig er i vekst. Administrerende direktør Harald Rafdal har en lang liste over hvilke kvaliteter drømmekandidaten hans skal inneha.

- Viktige stikkord er stor fleksibilitet, at du er nysgjerrig og uredd og har respekt for andres kompetanse uansett hvor du skal levere i verdikjeden. Godt humør er også viktig, og at du tør å feile for å så forbedre deg. Du bør kunne forholde deg til våre verdier, være kritisk løsningsorienter i tillegg til læringsvillig og søkende, forteller han.

Som student eller nyutdannet er det gode sjanser for å få en fot innenfor konsernet hvis du er riktig type.

- Vi tar inn studenter i sommerjobber, og vi har egne opplegg for junioreksperter og lærlinger, samt eget trainee-program, fortsetter han.


Rafdal legger som Kristensen og Rønningen vekt på at søknaden bør være kort. 

- For lange søknader og for omfattende CV er eksempler på ting som mange gjør feil. Alle CV-er bør spisses i forhold til jobben man søker på. Med andre ord bør relevansen alltid vurderes, og noe kan med fordel gjøres kort, sier han.

I tillegg kommer det sjelden noe godt ut av at vedkommende undertrykker personlig legning og type i intervjuet, fortsetter Rafdal.

Denne saken ble først publisert i Campus #5 2011.