(StudentTorget.no):

Nyere vitenskapelige teorier viser at mennesker generelt bruker ekstremt mye tid og energi på å tenke på ting. Sjefer må tenke gjennom hvordan man skal lede, hvilke mål bedriften skal ha og hvordan resultater skal oppnås. 
 
Psykolog Hans-Petter Karstad mener at dette ikke er et problem for dem som er født til å være sjef.
 
- Er du en naturlig leder, er ikke den lange tankeprosessen nødvendig for å få gjennomført saker og ting, sier han til DN.no. 
 
 

Vil bli gjennomskuet

 
Hans-Petter Karstad er grunnlegger og leder av dinpsykolog.no. Han er også coach for en rekke profilerte personer innen idrett, musikk, film og politikk. I tillegg til terapeutisk arbeid og bedriftsrådgiving holder han også kurs og foredrag om metakognitiv psykologi. 
 
Grunntesen i metakognitiv terapi går ut på at mye av psykiske problemer egentlig er forårsaket av grublings- og bekymringstendenser hos mennesker. 
 
Karstad peker på at 80-90 prosent av psykisk ubehag og smerte kommer av grubling og bekymring. Slik tankeaktivitet gjør ofte at en leder blir passiv eller aggressiv, noe som igjen påvirker hele bedriftskulturen.  
Han hevder derfor at det er tull at man kan lære seg å bli sjef. 
 
- Min oppfatning er at man er født til å være sjef. Er man en naturlig leder, så har man hatt den rollen bestandig. Lederrollen er en rolle man får, ikke en rolle man tar. Når du til stadighet opplever at folk kommer til deg for å be om råd og hjelp, har du automatisk fått en rolle der folk behandler deg som en leder - uten at du har bedt om det, sier psykologen. 
 
Karstad hevder at lederatferden oppstår naturlig for dem som er født til å være sjef. Ting vil fungere som de skal, resultatene kommer, kreativiteten vil blomstre og du har en naturlig autoritet som får de ansatte til å lytte, uten at du har grublet og bekymret deg i timevis for hvordan ting skal løses. 
 
- Egner du deg ikke som leder, vil det til syvende og sist bli gjennomskuet. Det går fint i et korttidsperspektiv, men folk vil sanse det etterhvert, at du ikke passer inn i rollen din, sier han til DN.no.
 

LES OGSÅ: De vanligste sjefsløgnene