Er du lei ekstrajobben i kassa på den lokale matvarebutikken? Drømmer du om mer relevant erfaring på CVen? Fortvil ikke, all erfaring er god erfaring, sier karriereveileder Gro Dyrhaug.

Kathleen Buer jobber som nettjournalist i TV2. Hun mener det beste tipset er å finne en relevant jobb så fort som mulig. Det gjelder især innenfor media.

 

– Begynn på bunnen og jobb deg oppover, oppfordrer hun.

Selv fikk Kathleen jobben i TV2 etter å ha hatt praksis der da hun studerte Journalistikk med økonomi på BI. Nå jobber hun med breaking news og egensaker, samtidig som hun finpusser på karaktersnittet og tar noen jussfag.

– Jeg fikk jobben i TV2 etter å ha hatt praksis der, men jeg jobbet også som journalist i lokalavis før jeg begynte å studere, forklarer Kathleen.

Hun mener det beste med å ha en relevant jobb ved siden av studiene, er at du har noe du kan relatere studiene til. Det er ikke kun teori, du får oppleve situasjoner fra arbeidslivet også, sier hun.

 

Nettverk er viktig

En av de største utfordringene ved å skaffe seg en relevant deltidsjobb, er hvordan man skal gå frem for å finne jobbene.

Gro Dyrhaug, ved Studentskipnaden i Bergen, mener det er de færreste av jobbene som blir utlyst.

– Når det gjelder jobber generelt, så er det om lag 40 prosent av de ledige stillingene som blir utlyst. I forhold til deltidsjobber, så er det enda færre, sier hun.

Dyrhaug mener derfor at det å lage seg et nettverk er veldig viktig.

Som student bør du ta kontakt og oppsøke bedrifter som er relevant i forhold til studiene dine. Du bør vise hvem du er, og at du er interessert i å jobbe der.

Et hett tips er å benytte seg av Karrieredagene som blir arrangert på de forskjellige høyskoler og universiteter.

Revisjon- og rådgivingsselskape, KPMG, er en av arbeidsgiverne som aktivt benytter seg av karrieredager for å komme i kontakt med studenter.

– Vi er ute på skolene og møter studenter. På karrieredager står vi på stand, svarer på spørsmål, har bedriftspresentasjoner og snakker med kandidater, sier HR-koordinator Beate Cedsal.


 

Arbeidsgiverens ønske om kvalifikasjoner

KPMG har ikke anledning til å ta imot studenter som arbeider deltid, men de er likevel svært interessert i å komme i kontakt med unge mennesker.

– Det vi gjør, er å knytte til oss studentene mens de fortsatt har ett år igjen å studere, slik at de kommer til oss når de er nyutdannede, forteller Cedsal.

– Vi har også traineeprogrammer som går fra juni til august. Da får studenten jobbe fire uker ved vårt Oslo-kontor og fire uker ved USA-kontoret.

 

Som arbeidsgiver har KPMG noen viktige kvalifikasjoner som de ser etter i unge søkere:

– Vi er opptatt av å ha kandidater som lærer fort, og som har evne og vilje til å ta ansvar. Vi ønsker at våre kandidater skal trives med å spille på lag, i tillegg til at de er ambisiøse i forhold til sin egen karriereutvikling, fortsetter HR-koordinatoren.

At du har hatt en relevant jobb under studiene, er ikke avgjørende for om du blir ansatt i revisjon- og rådgivingselskapet.

– Vi er en av de i bransjen er veldig gode til å ta i mot nyutdannende. De får full opplæring når de starter, og det er ikke avgjørende om studentene har hatt en relevant jobb i studietiden, uttaler Cedsal.


 

Gjør jobben din relevant

Å ha relevant erfaring før du begynner å arbeide hos KPMG, er altså ikke avgjørende. Andre arbeidsgivere etterlyser imidlertid erfaring for at du skal få jobb.

Karriereveileder Dyrhaug er opptatt av at mange studenter tenker for snevert i forhold til hva som er en relevant jobb.

– Se for eksempel på jurister, det er selvfølgelig kjempeflott med internship og trainee-stillinger, men også det å ha jobbet med kundeservice er relevant, fremhever hun. Innenfor mange jobber er jo det å kommunisere med kunder en sentral del av hverdagen.

Det beste altså hvis du får en jobb som er direkte relevant for det du studerer, men også annen arbeidserfaring under studiene er verdifull.

Dyrhaug legger vekt på viktigheten av at studentene selv klarer å formidle det de har lært, og at de klarer å vise arbeidsgiveren hva de faktisk kan.

– Det er opp til deg som student å gjøre erfaringen fra tidligere jobber relevant. Det er din oppgave å klare å relatere utdanningen til de kvalifikasjonene som arbeidsgiveren etterspør.

– Husk at har man skrevet en masteroppgave, så har man for eksempel erfaring med det å lede et prosjekt, sier hun.

Karriereveilederen mener det er viktig å klare å selge inn det som står på CVen. Hennes tips til studenter er å benytte seg av karrieresentrene, og de tilbudene som finnes der.

På karrieresentrene kan du få veiledning, gå på jobbsøkerkurs og få noen til å lese igjennom CV/søknaden din. Det viktigste er likevel å huske på at all erfaring er god erfaring.

– Det er flott hvis man har direkte, relevant erfaring. Men også det å kunne vise at man har vært i jobb fra ung alder, og klarer å håndtere både jobb og studier på en gang, er positivt, avslutter Dyrhaug.

 

SLIK FÅR DU DEG EN RELEVANT JOBB:
  • Benytt deg av nettverket ditt.
  • Gå på karrieredagene på skolen.
  • Start på bunnen og jobb deg oppover. 
  • Få hjelp av skolens karrieresenter. 
  • Selg inn det som står på CVen. 
  • Gå på jobbsøkerkurs. 

    (Kilde: Gro Dyrhaug og Kathleen Buer)