(StudentTorget.no):

Undersøkelser viser at åtte av ti norske arbeidstakere skaffer seg ny jobb via nettverkene sine. Om det er jobbsøk, hjelp til studier eller bilkjøp, så kan du gjøre dette alene eller med hjelp fra andre.

 

 

5 tips som hjelper deg i bygging av gode nettverk.

 

1. Lag en liste

Skriv ned navnet på alle du kjenner. Bruk gjerne e-post lister i arbeidet med å få med deg alle dine kontakter. Alle du kjenner og har møtt, som du har en eller annen form for direkte eller indirekte relasjon til, skal ned på arket. 
 
Start med familien, naboer, arbeidskollegaer fra sommer- og deltidsjobber du har hatt, studiekamerater, lærere, kontakter innen fritidsaktiviteter, tannlege, lege osv. Få alle med på listen.
 
Legg deretter alle inn i et register på datamaskinen. Legg inn navn, adresser og kontaktinformasjon. En gjennomsnittlig rett person kan komme opp i 1000 kontakter.
 
 
2. Systematiser listen
 
Her er datamaskinen nyttig. Identifiser de som er venner, de som er bekjente, de du kjøper noe av, politikere, proffe og de som liker sport. Dess flere kategorier du ha, jo raskere kan du få tilgang til den rette kontakten når du måtte trenge det. Gjennom denne databasen er det ikke noe problem å få tilgang til informasjon du ikke selv sitter på.
 
 
3. Vedlikehold listen
 
Når du først har lagd en liste, må du fortsette å vedlikeholde den. Oppdater. Korriger og legg til nye navn. Vi møter ofte mange nye mennesker hver uke. Sett av en fast dag i uka der du oppdaterer og vedlikeholder listen din. Det kan være litt arbeid, men er garantert verdt det.
 
 
4. Ha en venn, vær en venn
 
Slik får du dine data til å jobbe med deg. Å bygge nettverk er ikke noe bare egoister driver med. Skal du få dette verktøyet til å virke, må du være som en god stortingsmann. Du må gjøre noe for folk, hjelpe dem først.
 
Er det artikler som du vet noen i ditt nettverk kan ha glede av, så send dem til vedkommende. Husk bursdager. Ring alle minst en gang i året. Spør om hvordan de har det, og hva du kan gjøre for dem. Og når du trenger hjelp en gang senere, så skal du ikke nøle med å be om en tjeneste tilbake.
 
 
5. Bruk lista aktivt
 
Uansett hva du trenger hjelp og råd til, så ring kontakter på listen din. Det kan dreie seg om så ulike prosjekt som jobbsøking, ombygging av badet, bil- eller huskjøp e.a. Listen din er organisert, og du spør de som sitter på de egenskapene som passer til det du spør om. Du sparer tid og penger, og det er smart å spørre sine kontakter på listen før viktige valg skal gjøres. Og ha i mente at folk som regel liker å hjelpe der de kan når de blir spurt. Bare det å bli spurt, kan ofte være et tegn på at man blir satt pris på.
 
Kilde: iamnext.com
 

LES OGSÅ: Slik kan du skille deg ut