Therese (25) fant drømmejobb i utlandet

- Her er rådene til deg som vil jobbe utenlands

Tekst: Thea Tøstie
Foto: Privat / Illustrasjon

Sist oppdatert: 04.05 2010

  RELATERTE ARTIKLER
Alt om jobbintervjuet - Tolk jobbannonsen riktig
- Alt om CV - Ny i jobben?
- Mal til CV-skriving - Alt om sommerjobben
- 6 av 10 jobber blir ikke utlyst! - Valg av utdanning
- Hodejegerens jobbsøkertips - Studiested i utlandet

Er du lei av studiene og har lyst til å gjøre noe helt annet en stund? Hos Eures er det samlet i underkant av en million stillinger. Therese (25) er en av de som fulgte drømmen og dro til Colorado for å trene westernhester.

Nyttige linker:


Eures: Her finner du i underkant av en million stillinger fra hele Europa.
✔ EU careers: Her legges stillinger ut fra europeiske institusjoner.
✔ Eurosommers: Her finner du sommerjobber i Europa.
✔ Directgov: Her finner du jobber  i Storbritannia.
European Jobguide: Her finner du jobber i Alpene

Therese Lunder (25) dro til 6K ranch i Elbert, Colorado. Der fikk hun ansvar for hestetrening og stallarbeid, noe hun hadde drømt om lenge.

– Jeg var grundig lei skolen og ville gjøre noe helt annet en stund. Jeg hadde lyst til å jobbe med reining (en gren innen westernridning) på heltid. Da var det beste å reise til USA.

På programmet hun søkte seg til i Colorado fikk hun ingen lønn, men uunværelig kompetanse og ansvar hun ikke kunne fått i Norge. Arbeidsdagene bestod i hestestell, gårdsarbeid og organisering.

– Jeg gjorde klar hester for trenerne og trente hester selv etter hvert. I tillegg kjørte jeg ut høy med traktor, harvet ridebaner og måkte bokser. Jeg fikk også ansvar for å sette opp skjema over hvilke hester som skulle trenes og hva slags trening de skulle få, forklarer Lunder.

Det var ikke bare gøy å arbeide på en amerikansk ranch. Dagene ble ofte lange med mye fysisk arbeid.

– Jeg hadde fri på mandager, men måtte alltid jobbe i helgene også på søndager. Det var veldig mye hardt arbeid. Og veldig mange gulv å sope. Jeg har aldri sopt så mye i mitt liv!

Therese ser imidlertid på opplevelsen hun fikk på andre siden av kloden som svært verdifull.

– Jeg vil absolutt anbefale andre å reise utenlands for å følge drømmen sin.


Mange muligheter

Det er ikke sikkert ranchjobbing er din drømmejobb, men det finnes mange vidt forskjellige stillinger å søke på og gode muligheter for å finne noe som passer for deg. I underkant av en million stillinger er samlet på nettportalen til Eures (European Employment Services). Dette er en tjeneste som i Norge er en del av NAV hvor det jobbes for mer bevegelig arbeidskraft innen EU og EØS.

På portalen deres kan man legge inn CV og søke etter stillinger. Eures-konsulent Ragnhild Synstad forteller at her finnes det noe for de fleste.

– Eures hjelper arbeidsgivere og arbeidstakere å finne hverandre. Alle typer jobber blir lagt ut på nettportalen. Du kan finne veldig spesielle jobber, og jobber som gir et karrieremessig løft.

Enten du er ute etter å jobbe en sommer i Spania eller å finne en forskerstilling i Frankrike, du finner det på Eures-portalen:

– Akkurat nå er det mange call center-jobber. Det handler mest om supportjobber, altså  servicenummeret som ringes hvis folk har problemer med et produkt de har kjøpt. Ellers er det en del sesongjobber i varmere strøk, i turistbransjen, på hoteller og restauranter, forteller Synstad.

– Forskerstillinger blir også lagt ut på nett slik at nyutdannede nordmenn lett kan få tilgang på ledige forskerstillinger i hele Europa.

 

Språk er viktig

Synstad ser mange fordeler ved å jobbe i utlandet en stund. En av de er å bli mer attraktiv for fremtidige arbeidsgivere.

– En utenlandsjobb er bra å ha på CV-en. I tillegg kan man hente ny inspirasjon og oppleve noe annet.

Oppleve noe annet kan man for eksempel gjøre i Disneyworld, en arbeidsgiver som henter inn over hundre nordmenn via EURES hvert år. Også Eurodisney rekrutterer folk gjennom EURES, men det krever tilstrekkelig med franskkunnskaper til å gjøre seg forstått.

Språkkunnskaper er naturlig nok viktig hvis man vil jobbe i utlandet. Det er en av de viktigste tingene å tenke på før man finner seg en jobb i et annet land.

– Du bør forberede deg godt før du drar utenlands og realitetsorientere deg så godt du klarer med tanke på egne ferdigheter, råder Synstad.

– Det er viktig å ha gode nok språkkunnskaper fordi det er vanskelig å klare seg i foreksempel Spania hvis man bare snakker engelsk. Imidlertid er det ofte slik at mange får jobb i et skandinavisk miljø slik at det blir mindre viktig å kunne språket i landet man jobber.

 

Lavere lønn

Synstad råder deg som vil jobbe i utlandet til å finne ut hvordan arbeidsmarkedet er i landet du vil jobbe, hvordan ledigheten er og hvordan du kan konkurrere med andre arbeidstakere.

– Vær realistisk, tenk over hva du kan forvente og hva du faktisk kan gjøre.

Når det gjelder ulemper ved å jobbe i utlandet påpeker Synstad at lønnsnivået ofte er dårligere.

– Lønns- og arbeidsvilkår i utlandet er nesten bestandig dårligere enn i Norge. Vi har et jevnt lønnsnivå her mens det i andre land kan være store forskjeller. Det betyr at du med en ingeniørutdannelse kan tjene både bedre og verre enn i Norge, men forskjellene er mindre her.

De fleste ulemper ved å jobbe i utlandet er knyttet til dårlige forberedelser forklarer Synstad, har man forberedt seg godt og vet hva man kan vente seg har man gode forutsetninger for å ha en fin tid i utlandet.

Følger du disse rådene kan du kanskje ende opp med å ha det like bra som Therese Lunder hadde det. På spørsmål om hun angrer at hun dro utenlands for å arbeide svarer hun kontant:

– Nei, jeg angrer ikke på det, jeg angrer bare på at jeg kom hjem igjen!

 

 6 tips til deg som vil jobbe utenlands:


✔ Ha riktige forventninger: Tenk gjennom hva du har av kompetanse til å gjøre og hva du ønsker ut av oppholdet.

✔Orienter deg: Gå inn på eures.europa.eu og orienter deg om hvilke stillinger som er interessante for deg.

✔ Forbered deg godt: Lær om landet, kulturen og arbeidsmarkedet der. Gå på språkkurs hvis du ikke kan språket.

✔ Bruk internett som verktøy: Gå inn på Eures sine sider og registrer deg med en CV på nettsiden. Finn ut hva slags stillinger som kan være aktuelle for deg. Les deg opp på landet du vil dra til så du vet hva du kan forvente. Undersøk boligpriser og -marked.

✔ CV-sjekk: Passer CV-en din til jobben du søker på? Lag en europass-CV (detaljer finner du på http://europass.cedefop.europa.eu/) og tilpass CV'en til hver enkelt jobb du søker på. En god CV er kort, konsis og inneholder bare relevant erfaring og utdannelse. Husk også på at du bør skrive søknaden på arbeidsgiverens språk.

✔ Dokumenter: Husk å ta med kopier av alle viktige dokumenter:  Arbeidskontrakt, forsikringspapirer, europeisk helsetrygdkort, pass.

 
Si din mening om denne artikkelen:

Eyvind A. Pedersen25.06.10 22:49
AIESEC, verdens største studentdrevne organisasjon, har som hpvedvirksomhet og hjelpe studenter med sin personlig utvikling gjennom internship i utlandet av høy kvalitet. AIESEC hjelper studenten med alt fra å søke jobb, til å finne bosted og få et sosialt nettverk i landet man reiser til.

Legg til kommentar
Navn:
E-post:
Rep. kode:
freesms protection  =   Gjenta koden du ser på bildet.


Relaterte saker

Jan Egeland: Slik får du jobb i bistandsbransjen

Det er beinhard konkurranse om jobbene i bistandsbransjen. Norges superdiplomat Jan Egeland gir råd til unge ildsjeler som vil inn.
Les hele saken | Karrieretips

Hvordan bli millionær før du fyller 30

Les ekspertens ti beste råd til hvordan man kan oppnå suksess og tjene sine første millioner - før man fyller tredve år.
Les hele saken | Karrieretips

Spør om dette når du bygger nettverk

Hvis du ønsker å kapre drømmejobben er det viktig å bygge nettverk både under og etter studietiden. Disse seks ordene er nøkkelen til å få det til.
Les hele saken | Karrieretips

Suksessrike menneskers beste råd til nyutdannede

Noen av USAs mest suksessrike mennesker gir sine beste råd til nyutdannede i overgangen fra studier til arbeidsliv.
Les hele saken | Karrieretips

10 harde fakta alle nyutdannede bør vite

I overgangen fra studier til arbeidsliv er det mye som skal læres om verdenen man er på vei inn i. Disse tipsene vil hjelpe deg godt på vei.
Les hele saken | Karrieretips

20 tips til jobbsøk og karrieresuksess

Her er 15 essensielle tips som hjelper deg å sikre drømmejobben, og fem tips fra kjendisene som hjelper deg å lykkes i karrieren.
Les hele saken | KARRIERE

Planer for sommerferien?

Hvis du har planer om å bygge på din CV denne sommeren bør du ta en titt på denne guiden til hvordan man får seg sommerjobb.
Les hele saken | Sommerjobb

Disse gjorde stor suksess i ung alder

Noen mennesker er bare født til å skape. Les mer om hvem de er og hvordan de bygde seg opp til å bli store og kjente.
Les hele saken | KARRIERE

KARRIERETIPS * LYKKES PÅ JOBBEN * BYGGE CV * JOBBSØKING

 
Se også: Traineeprogrammer | DeltidsjobberInternships og praktikantstillinger | CV | Skrive søknad | Jobbintervjuet | Karriervalg | Sommerjobb

 

Jan Egeland: Slik får du jobb i bistandsbransjen

Det er beinhard konkurranse om jobbene i bistandsbransjen. Norges superdiplomat Jan Egeland gir råd til unge ildsjeler som vil inn.
Les hele saken | Karrieretips
 TRAINEEPROGRAMMER FRA NORGES STØRSTE TRAINEE-GUIDE


CV-GUIDE


HVORDAN UTFORME EN GOD CV

 Slik skriver du en tilpasset CV
 Dette forventer vi av din CV - arbeidsgiverne forteller
 Tør du lage en kreativ CV?
 13 uunnværlige CV-tips
 CV-mal
 Skrivefeil i CV-en koster deg jobben

 

 

JOBBSØKNAD


SLIK SKRIVER DU JOBBSØKNADEN

 Unngå disse fellene i jobbsøknaden
 Bør du lage en videosøknad?
 Hvordan skrive en åpen søknad
 Slik skriver du en god jobbsøknad
 De verste tabbene i jobbsøknaden
 Derfor er jobbsøknaden som den første daten

 

JOBBINTERVJU


HVORDAN DU LYKKES PÅ INTEVJUET

 80 vanlige intervjuspørsmål
 Personlighetstester - mentalt førsteinntrykk
 Hva er dine sterke og svake sider?
 Telefonintervju, Videointervju, Gruppeintervju
 Forberedelser til jobbintervjuet

 

KARRIEREVALG


HVOR GÅR VEIEN VIDERE

 Les om mer enn 400 yrker
 Angrer du på karrierevalget? Les ekspertenes råd
 De 10 mest og minst stressende yrkene
 Følge hodet eller hjertet?
 Her er du garantert jobb
 Ikke alltid lønnsomt med høy utdannelse

 

 BEHOV FOR LEDERE SOM MOTIVERER TIL GOD SERVICE

- ÅRENE PÅ MARKEDSHØYSKOLEN GAV MEG ENORM MESTRINGSFØLELSE

MALIN TAR MASTER I MARKEDSFØRINGSLEDELSE

På Markedshøyskolens nye Bachelor i Ledelse og servicestrategi lærer du hvordan man kan motivere og lede ansatte til å yte god service. Eli Tangen er leder i bredbånds-leverandøren GET og positiv til den nye bachelorgraden.
> LES MER
Anette Christiansen (32) gikk ut med en Bachelor i Reiseliv i 2010. I dag jobber hun som project manager i Kystpilegrimsleia. En viktig del av Anettes hverdag er å lære bort alt hun kan om reiselivsutvikling.
> LES MER
Malin Gullstein Maarud har en Bachelor i markedskommunikasjon fra BI, men følte seg ikke ferdig utlært. Hun fortsatte på masterstudier, noe hun mener er en trygg investering for fremtiden.
> LES MER

 LEDIGE STILLINGER - søk blant tusenvis av ledige stillinger

Se alle ledige stillinger >    

 

20 tips til jobbsøk og karrieresuksess

Her er 15 essensielle tips som hjelper deg å sikre drømmejobben, og fem tips fra kjendisene som hjelper deg å lykkes i karrieren.
Les hele saken | KARRIERE

Planer for sommerferien?

Hvis du har planer om å bygge på din CV denne sommeren bør du ta en titt på denne guiden til hvordan man får seg sommerjobb.
Les hele saken | Sommerjobb

 

Slik imponerer du arbeidsgiver på karrieredagen

Vi snakket med bedrifter og studenter som hadde møtt opp på Næringsutvalgets Karrieredag ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Les hele saken | Karrieretips

Dette er viktig å vite for lærerstudenter

- Relasjonsbygging til elevene er viktigere enn faglig læring, forteller rektor Trond Nilsen ved Haugerud skole, under Karriereuka på HiOA.
Les hele saken | UTDANNING

 

Slik lykkes du i første jobb etter studiene

Tusenvis av nyutdannede er i disse dager på vei inn i sin første jobb etter studiene. Svært mange er derimot ikke godt nok forberedt.
Les hele saken | Ny i jobben

- Du trenger guts og en vilje til å gi faen

Se video med blant annet karrieretips fra mobilguru Geir Sand Nilsen og andre foredragsholdere ved Karrieredagene på Filmens Hus.
Les hele saken | Karrieretips
 SISTE DELTIDSJOBBER - søk blant tusenvis av deltidsjobber

Se alle deltidsstillinger >    

 

 INTERNSHIPS FRA NORGES STØRSTE INTERNSHIP-GUIDE

Se alle på KarriereStart.no >    

 

- Det å være fast i en stilling er frustrerende

Det er aldri for sent å endre retning i karrieren. Les ekspertenes råd om hvordan du tar grep og kommer deg videre.
Les hele saken | Karrierevalg

Ti tegn på at du elsker jobben din

Se hvor mange av de ti punktene som stemmer for deg!
Les hele saken | Karrieretips

 

 

 TRAINEEPROGRAMMER FRA NORGES STØRSTE TRAINEE-GUIDE

Se alle på KarriereStart.no >    

 

- Det er lykke som avler suksess, ikke omvendt

Shawn Achor forteller hvordan man øker suksessraten i karrieren ved å være lykkelig allerede før man når målene sine.
Les hele saken | Karrieretips

Relevant erfaring og en opplevelse for livet

IAESTE formidler både sommerjobber og lengre internships i utlandet for studenter. Lars (24) har vært på to utvekslinger.
Les hele saken | Internships

BÅNN APPÉTIT? 

 

 

I Studentkokeboka finner du mer enn 500 oppskrifter og mer enn 100 ukesmenyer for studenter. Inspirasjon, matglede og alt du trenger for å bli en hybelchéf.

Gå til StudentKokeboka!

 SISTE IT-STILLINGER

Se alle på KarriereStart.no >    

 

Gir du opp for lett?

Hvis du ønsker å nå målene dine med studier, karriere eller i livet generelt, ligger nøkkelen i et veldig enkelt prinsipp fra den kognitive adferdsterapien.
Les hele saken | STUDENTLIV

Internasjonal erfaring er gull verdt på CV-en

Vurderer du et utenlandsopphold etter studiene? Erfaring fra utlandet kan gi deg en kompetanse som er attraktiv for mange arbeidsgivere.
Les hele saken | KARRIERE
 SISTE INGENIØR- OG TEKNOLOGISTILLINGER

Se alle på KarriereStart.no >    

 

 SISTE STILLINGER I OSLO OG AKERSHUS

Se alle på KarriereStart.no >    

 

Skal du starte i ny jobb?

Det kan ofte virke litt skummelt. Vi gir deg tipsene til hvordan du bør oppføre deg den første uken i ny jobb.
Les hele saken | Ny i jobben

Børge kapret Norges råeste sommerjobb

I løpet av seks uker har 1500 søkere blitt silt ned til fem. I går ble det klart at Børge Nygård (25) skal være konsernsjef i Adecco i sommer.
Les hele saken | Sommerjobb
 SISTE STILLINGER INNEN ØKONOMI, ADMINISTRASJON OG MARKEDSFØRING

Se alle på KarriereStart.no >    

 

.

Copyright © 1999 - 2014 StudentTorget.no - fra valg av utdanning til valg av første arbeidsgiver