Mange studenter risikerer å miste alt ved å ikke ha nok kunnskap om hvordan eiendelene deres er forsikret. Her får du gode råd til hvordan du skal løse situasjonen.

- Jeg ville nok fått store økonomiske konsekvenser om tingene mine gikk tapt. Selv med en liten hybel tror jeg at min samlede verdi er såpass stor at jeg ville fått problemer med å skaffe meg alle tingene på nytt.

Dette sier Mina Evenrud (22), student ved Høgskolen i Lillehammer. hun er en av mange studenter som ikke har satt seg inn i hva forsikring innebærer, men hun har et klart bilde av hvilke konsekvenser det kan få. Allikevel har hun ikke tatt seg tiden til å sikre eiendelene sine gjennom en forsikringsavtale.

- Jeg har lenge vært klar over at jeg bør undersøke mulighetene for å ha en egen forsikring, men mitt problem er at dette ofte blir nedprioritert og glemt. Det er enormt tidkrevende å sette seg inn i de forsikringstilbudene som finnes.


Mange i samme båt

Ifølge en undersøkelse utført av Sentio for forsikringsselskapet If står hele 21 prosent av Norske studenter uten forsikring, mens seks prosent vet ikke en gang om de har det. Trolig er det derfor så mange som en av fire som ikke har forsikret innboet sitt heller, skriver NTB.


Konsekvensen av å ikke være bevisst på dette kan bli stor. Hvis man velger å ikke ha forsikring, så velger man også å ta all risikoen selv. Ved brann, tyveri innbrudd og lignendene, risikerer studentene selv å tape alt istedet for å ha krav på forsikringsdekning. 

Advokat Thorsteinn Skansbo hos Codex Advokat Oslo AS, finner dette betenkelig.

- Man vet aldri når ulykken er ute, derfor kan det lønne seg å være forberedt. Får man først bruk for forsikringen, vil det man får refundert gjennom ordningen normalt overstige forsikringsutgiften i betydelig grad.

- Sånn sett kan den utgiften man har til en forsikring bli betydelig mer lønnsom med tanke på den risikoen man løper ved å ikke ha en, sier Skansbo.

LES OGSÅ: Derfor burde du handle brukt til studentboligen

Forsikret gjennom familien

Mina Evenrud er borteboende student på fjerde året, og har vært uforsikret i alle disse. I alle fall har hun vært uvitende om hun har hatt én. Og det er nettopp den sjansen som mange studenter tar.

- Det er mulig pappa sin forsikring gjelder for meg, men jeg aner ingenting om det, forklarer Evenrud


Dersom man ikke har meldt flytting fra folkeregistrert adresse kan man nemlig være forsikret gjennom foreldrenes forsikring. Men dette vil variere, avhengig av de ulike forsikringsordningene og forsikringsvilkårene, forklarer Skansbo.

- Generelt vil mange som ikke har meldt flytting fra foreldrebostedet være omfattet av foreldrenes innboforsikring, men det viktigste at man sjekker dette og ikke legger det ukritisk til grunn, sier advokaten.

LES OGSÅ: Stipender og legater til utdanning i Norge og utlandet: En komplett guide


Fokuser på egne behov

Det tar tid å finne en ordning man kan leve med. Og det er her Evenrud og med fler sitt problem oppstår. Men hvis man klarer å definere sitt eget behov for hva man vil ha forsikret er veien til riktig valg kortere.

Advokat Skansbo presiserer imidlertid at det er veldig individuelt hva man bør forsikre og at det første man bør gjøre er å sette seg ned å definere sitt eget behov.

- Generelt bør man i alle fall sørge for å ha innboforsikring og uføreforsikring dekket, i tillegg til andre spesielle behov man måtte ha.

Deretter er det lurt å sammenligne forsikringsvilkårene, og særlig unntakene som gjelder. Det gjelder å ikke se deg blind på forsikringspremiens størrelse, men istedet fokuse på sitt eget behov.


- Det hjelper ikke å ha en billig forsikring hvis forsikringen ikke dekker det behovet man har, tipser Skansbø.

LES OGSÅ: Hvorfor og hvordan du burde kjøpe klær brukt


Sett deg inn i forsikringsavtalen

Faktum er at mange forsikringer, som ulykkesforsikring har så mange unntak at de kan fremstå mer som en inntektskilde for selskapet, enn en trygghet for den forsikrede.

- Det er veldig viktig å sette seg inn i forsikringsavtalen før man velger forsikringsordning. Be om informasjon skriftlig fra de ulike selskapene, og ikke stol på det som blir opplyst muntlig med mindre det også fremkommer av forsikringsvilkårene, råder Skansbo avsluttende.

Mina Evenrud på sin side har nå etter fire år startet prosessen med å komme i kontakt med de ulike forsikringsselskaper. Der fikk hun både råd om å sjekke med foreldrenes forsikring i tillegg til at selskapet hadde et hybelforsikringstilbud.

For henne var det ikke for sent, men for mange kan det bli det hvis man ikke sikrer eiendelene sine på riktig måte.

LES OGSÅ: Bli en god mobilfotograf!

 

5 ting tips til deg som skal tegne forsikring

- Ikke ta det for gitt at dine foreldres forsikring også gjelder deg og dine ting. Sjekk med selskapet!


- Ikke undervurder betydningen av å skaffe forsikring. Utgiften man har til en forsikring kan være lønnsom med tanke på den risikoen man tar ved å ikke ha en.

- Generelt sett bør man sørge for å ha innboforsikring og uføreforsikring

- Det er lettere å vite hva man skal se etter i selskapenes tilbud om man på forhånd definerer sitt eget behov for hva man vil ha forsikret.

- Sett deg inn i de ulike forsikringsavtalene som finnes, og be om å få informasjonen skriftlig.

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: