Starten på vårsemesteret betyr for mange studenter starten på det siste semesteret ved universitetet.

Kanskje skal du nå i gang med å søke på din første «ordentlige» jobb etter studiene, men vet ikke helt hvor du skal begynne.

StudentTorget har snakket med Rønnaug Tveit, leder på karrieresenteret ved Sammen (studentsamskipnaden i Bergen), som gir deg som er sisteårsstudent eller nyutdannet sine beste tips.

 

Vær tidlig ute 

Tveit forteller at det er viktig å begynne jobbsøkerprosessen tidlig, og at de ser at mange studenter er flinke til å begynne og søke jobber tidlig på vårsemesteret eller allerede høsten før de er ferdig utdannet.

– Det tar tid før du får den faste jobben. Det kan ta opptil ett halvt år fra man utlyser en stilling til man faktisk har en medarbeider, forteller hun. 

– Det er også flere ledige jobber nå, enn på begynnelsen av sommeren. Å søke i god tid er derfor smart.


Hun henviser til Kandidatundersøkelsen fra 2018, hvor det undersøkes hvordan de nyutdannede gjør det på arbeidsmarkedet.

– Undersøkelsen viste at de som søker jobb må sende flere søknader enn for bare noen år siden. Flere enn før må sende mer enn 50 søknader før de får jobb, forteller hun.

Tveit mener også at å søke på ulike jobber er en fin måte å øve seg på å skrive CV og søknad.

– Øvelse gjør mester, og det tar tid å lære seg å skrive gode søknader, sier hun.


 

Begynn med å orientere deg mot arbeidsmarkedet

Når du skal i gang med å søke jobb, er det viktig å begynne der jobbene er, på de store jobbdatabasene som KarriereStart, Finn og NAV. 

Tveit anbefaler også å se etter ledige stillinger på bedriftenes egne hjemmesider.

– Minst 40 % av ledige stillinger lyses ikke ut, så det finnes også andre steder du kan finne ledige stillinger, forteller hun.

En av de aller viktigste ressursene for å få jobb er nettverket ditt. Tveit anbefaler alle studenter og nyutdannede å snakke med folk de kjenner og fortelle at de er på utkikk etter jobb.

– Snakk med folk, ikke nøl med å si at «nå er jeg ferdig utdannet og klar for jobb». 

Har du hatt en deltidsjobb under studiene, så kan du undersøke om det finnes andre, relevante stillinger i samme bedrift.

– Det kan være vanskelig å vite hva slags type jobb man skal se etter og hva som passer for ulike utdanninger. Gjør gjerne et fritekst-søk, og skriv inn ord som sier noe om hva du ønsker å jobbe med, anbefaler hun.

LES OGSÅ: høy utdanning garanterer ikke alltid beste jobben

 

Viktig å være aktiv på LinkedIn

– Vi møter mange studenter som kommer på karriereveiledning, men det er få som har profil på LinkedIn, og enda færre som bruker det aktivt, sier Tveit. 

Hun forteller at noen selskap legger stor vekt på at man har en LinkedIn-profil, spesielt de som jobber med rekruttering.

– Det er et pluss å være på LinkedIn, men det kommer også an på hva du gjør der. De fleste nøyer seg med å samle kontakter, mens noen få «selger» seg selv ved å si at nå er de ferdig med studiene og klar for jobb.

– Jeg har endatil sett enkelte nyutdannede som rett og slett starter en debatt om hvordan man best kan gå fram for å skaffe seg jobb – og ber om råd fra andre brukere, sier hun. 

Mens noen arbeidsgivere sjekker om du har en konto på LinkedIn, er det langt flere som går rett til Facebook. Husk å være varsom med hva du legger ut.

– Rydd om nødvendig litt opp når du er i en jobbsøkerfase, råder hun. 

Tveit forteller også at Sammen planlegger kurs fremover, i hvordan du kan bruke LinkedIn som nyutdannet og student.


 

En CV skal være tydelig, enkel og lett tilgjengelig for arbeidsgivere

– CVen skal være relevant for jobben du søker, tydelig, enkel og lett tilgjengelig for arbeidsgiver, som raskt skal oppfatte hva som er din kompetanse, sier Tveit. 

Hun forteller at karriereveilederne i Sammen ser både CVer som er for detaljerte og andre som er for snaue, og legger til at det er viktig å verken underselge eller overselge seg selv.

– En CV skal gi et samlet bilde av kompetansen din. Det er ikke noe poeng i seg selv å få alt inn på en side, samtidig som en nyutdannet sjelden vil trenge mer en halvannen side for å gi et grundig nok bilde av utdanning og erfaring, sier Tveit. 

CVen skal skrives i omvendt kronologisk rekkefølge; med andre ord, det ferskeste først. Alt i CVen skal være dokumenterbart.

– Spander noen stikkord om de viktigste emnene på studiet ditt, ikke ta for gitt at en arbeidsgiver vet hva du har lært på sosiologi eller fiskehelse.

– 
Vis også i stikkordsform hva du har hatt av oppgaver og ansvar i jobber og verv du har hatt.  

Tveit mener at det som regel ikke er nødvendig for studenter å ta med såkalte nøkkelkvalifikasjoner på CVen.

– De fleste studenter har relativt lite erfaring fra arbeidslivet, slik at det er – eller bør være – lett å få oversikt over utdanning og praksis.

– Noen ønsker likevel å ha med noe om nøkkelkvalifikasjoner, og går rett i fella og ramser opp personlige egenskaper i stedet for faktainformasjon.

Videre råder hun å spørre deg selv om det du vil ha med under nøkkelkvalifikasjoner vil bringe deg nærmere et intervju, hvis ikke – dropp det.

Hun anbefaler også alle studenter å ha en basis-CV i tillegg, som de kan plukke fra når de skal legge inn informasjon i digitale maler som Webcruiter og andre tilsvarende maler.


 

Slik skriver du en god søknad

En god søknad svarer på det de spør om i stillingsutlysningen.

– Det viktigste er å ta en ting om gangen: «Hvem er jeg? Hva kan jeg? Hva vil jeg?», sier Tveit. 

 

  • Hvem er jeg: Det kan være fint å starte med å fortelle hvem du er og hvor du er nå, for eksempel at du er nyutdannet på jakt etter jobb.

  • Hva kan jeg: Relevant kompetanse, utdanning og praktisk erfaring.

  • Hva vil jeg: Her skriver du om motivasjonen din: Hvorfor vil du jobbe her og hva kan du bidra med?

 

Bruk gjerne også eksempler for å belyse relevant kompetanse.

– Er det en stilling der du skal ha ansvar for ulike arrangement, kan du for eksempel vise til at du har vært med på å arrangere en festival, karrieredager eller andre ting i en studentorganisasjon.

– Samarbeidsevne, som ofte blir etterspurt, har du for eksempel fått god trening i ved å skrive oppgaver sammen med andre, sitte i et styre eller jobbe i en butikk i studietiden.

LES OGSÅ: 10 tips til referansebruk i jobbsøkingen

 

Fortell arbeidsgiver hvem du er

Å forklare hvorfor du søker akkurat denne jobben, er ofte det vanskeligste å svare på. Tveit anbefaler å legge vekt hva du kan bidra med i denne stillingen. 

– Så godt som alle nyutdannede vinkler motivasjonen for stillingen ut fra hva de selv kan få og glemmer at arbeidsgiver først og fremst er interessert i hva du kan gjøre for dem, sier hun.  

– Søknaden kan godt ha med et avsnitt om deg som person og hva du liker å gjøre. Mange liker å vite hvem man eventuelt skal spise lunsj sammen med, og ønsker å bli litt kjent med deg allerede i søknaden. 

– Har du en interessant eller spennende hobby, så nevn gjerne den. Arbeidsgivere ønsker å se personen bak den faglige kompetansen. Det gjelder å by litt på seg selv, uten at det blir for mye. 

Videre anbefaler hun å også jobbe med å formidle hva du faktisk har lært under studiene på en forståelig måte. Spesielt for de med generelle utdanninger kan dette bli diffust og upresist. 


 

Tips til deg som skal på jobbintervju

For jobbintervjuet gjelder den samme inndeling som i søknaden: «Hvem er jeg? Hva kan jeg? Hva vil jeg?»

Ofte blir du bedt om å fortelle litt om deg selv og da er det viktig å være forberedt, mener Tveit.

– Tenk over hva du vil si, hvordan vil du vil fremstille deg selv og din egen kompetanse. De vil vite noe mer enn bare utdanning, for eksempel hvor du er fra, hvor du er oppvokst og hva du liker å gjøre, sier Tveit.

– Husk at du allerede er vurdert som kvalifisert, så du trenger ikke si noe om hvor interessert du er i jobben etter hvert eneste spørsmål.

Hun forteller at det er viktig at det kommer frem hvorfor du vil ha jobben, hvorfor de skal velge deg – kort sagt – hva som motiverer deg for jobben.

Tveit forteller at det er naturlig å være nervøs, og anbefaler å si det som der er, hvis det blir virkelig ille. Ofte kan det være nok til å få deg til å slappe litt mer av under intervjuet.

– Tenk på at det ikke er muntlig eksamen, at arbeidsgiver vil deg vel og ønsker å bli kjent med deg, sier hun.


 

Praktisk erfaring er viktig

Kandidatundersøkelsen i 2018 viste at det å gjøre ting i tillegg til studiene hadde stor betydning for hvor raskt man fikk en relevant jobb.

– Praksis under utdanningen betyr mest, men også å jobbe med frivillig arbeid og engasjere seg i foreninger er viktig, sier Tveit.

– I en studentforening kan du lære alt fra referatskriving, økonomistyring, ledelse, med mer. Det er også en fin måte å bli kjent med andre studenter på.

Hun forteller videre at rundt 80 prosent av studentene i Bergen har en deltidsjobb ved siden av studiene, ofte av økonomiske grunner, men at de også lærer mye bare av å være i en jobb.

– Du lærer arbeidslivets grunnregler, å møte opp, forholde deg til sjefen og andre kollegaer.

– 
Jeg ser det som et pluss å ha en deltidsjobb i løpet av studiet, og også en sommerjobb. Gjerne en som er relevant for utdannelsen din, men all erfaring er verdifull. 

Avslutningsvis forklarer hun at utveksling også er bra, men spesielt det å ha et verv eller en deltidsjobb kan gi uttelling når det gjelder å få relevant jobb.