Det er et faktum at over 60 % av alle stillinger som finnes ikke blir utlyst. En åpen søknad er derfor aktuelt dersom du jakter på drømmejobben.

Hvordan gjør man seg aktuell for jobbene som ikke utlyses? Jo, man sender et "markedsbrev" eller en åpen søknad.

Sett opp en liste over hvor du kan tenke deg å jobbe og gjør grundige undersøkelser på hvert enkelt firma. Skaff deg en oversikt over firmaprofilen og tenk over hvor i bedriften det kan være behov for arbeidskraft.

Jobben med å utforme en åpen søknad kan være litt utfordrende. Du vet ofte ikke nøyaktig hva du søker på og om bedriften virkelig trenger din arbeidkraft.

Et grundig forarbeid letter dette arbeidet vesentlig.

Det du nå gjør, er å ringe den aktuelle bedriften og spørre etter personen som har ansvar for nyansettelser eller eventuelt en linjeleder innen ditt fagområde.

 

Sjekk om bedriften tar imot åpne søknader

Spør vedkommende om bedriften mottar åpne søknader og gjerne også om de er på jakt etter nye medarbeidere i tiden fremover. Får du ja på dette, spør om hvem som skal motta søknaden og adressen.

Dette er vesentlig å vite før du skriver en tilpasset åpen søknad og tilpasset CV.

Om bedriften ikke vil ha åpne søknader, så kaster du bort tiden om du ikke har sjekket ovennevte på forhånd.


 

Telefonsamtalen

Et annet viktig poeng er at denne telefonsamtalen ofte er med vedkommende som mottar din søknad senere. Her gjelder det å selge seg inn - vise ansikt - slik at vedkommende husker deg når søknaden leses.

Det er viktig at du er konkret og har noe fornuftig å spørre om og å presentere. Pass på å få med hvem du er, og hva slags kompetanse du har.

Finner man tonen, her kan jo et intervju i flere tilfeller avtales på dette tidspunkt. Man ber om tid til en liten prat og sender om ønskelig CV på forhånd.

LES OGSÅ: Hvordan få jobb i Kripos?

 

Lag en tilpasset åpen søknad og CV

Det verste man kan gjøre når det gjelder jobbsøknader, er å masseprodusere ett søknadssett som brukes på alle jobber man søker på. Det vil bedriften raskt gjennomskue.

Tenk på hva den som motiverer denne bedriften til å ansette nettopp deg. Finn ut hva de trenger. Hva kan bedriftens ønsker og behov være?

Se også over CVen din og tilpass den til bedriften du søker hos. Det kan være lurt å lage en egen mappe på PCen til hver bedrift om du sender mange søknader.

I enkelte tilfeller er det også et poeng å levere søknaden personlig.


 

Slik finner du jobb

Bruk familie og venner rundt deg. Kanskje noen du kjenner vet om en jobb som passer for deg?

Det kan være lurt å oppsøke arbeidsgiveren direkte, selv om de ikke har utlyst en ledig jobb. På den måten gir du også et ekstra godt inntrykk til arbeidsgiveren.

Følg med på stillingsannonsene i aviser og tidsskrifter. I tillegg skjer en stor andel ansettelser uten at en stilling er blitt utlyst. Blant annet er det nesten alltid behov for ekstra arbeidskraft i for eksempel barnehager eller skolefritidsordninger.

Sjekk bedriftene du ønsker å jobbe hos sine hjemmesider.

Ta kontakt med vikarbyråer.

Send åpne søknader til steder du kunne tenke deg å jobbe.

LES OGSÅ: Start jobbjakten i tide

 

Få en fot innenfor

Det å tilby seg å jobbe uten lønn i en periode kan være et poeng om dette er en bedrift du virkelig ønsker å jobbe i.

Mange har en utdannelse hvor erfaring og å kunne vise til konkrete resultater er viktig i starten av karrieren.

Er du for eksempel fotograf, journalist, eller grafisk designer, vil en potensiell arbeidsgiver allltid vurdere ditt tidligere arbeid og aldri ansette noen uten en god "arbeidsmappe" og vise til.

Det er viktig å komme innenfor bli kjent og vise sine kvaliteter og kompetanse.

Det blir kanskje ikke noen jobb akkurat der og da. Men det viktige er at du har lagt igjen et positivt inntrykk som er verdifullt den dagen bedriften trenger nye medarbeidere.


 

Målsetting: Intervju

Målsetting med de ovennevnte aktivitetene er alltid å komme til intervju.

Når man sitter der, så er man i utgangspunktet kvalifisert til å jobbe i bedriften. Hvis ikke, ville du nok ikke blitt innkalt til intervju.

Det bedriften vil finne ut i intervjuet, er om du er den rette for dem. Om din personlighet passer inn med de andre ansatte og om dine ambisjoner samsvarer med bedriftens behov fremover.

Vær derfor ydmyk, men vit at du har en kompetanse bedriften ser etter.

NB! Det kan også være at aktuelle stillinger kun utlyses internt på den enkelte bedrifts hjemmeside. For en oversikt over karrierebedrifter som ansetter kandidater med din bakgrunn, gå til karrierestart.no og søk i arbeidsgiversøket der.

Lykke til med din åpne søknad!