Hvordan fant dere ut at det var hit dere ville dra?

Skolen vår, Høgskolen i Molde (HiM), har en utvekslingsavtale med Dublin Business School (DBS). DBS sendte representanter til HiM, som vi møtte og fikk snakket med.

Vi fikk også tett oppfølging via e-post, der de tilbød seg å sjekke leiligheter og sånne praktiske ting for oss, slik at vi slapp å reise ned før vi måtte.

Dette gjorde det svært enkelt for oss å velge Dublin som studieby.

Ved å ta sisteåret vårt ved Dublin Business School, ender vi opp med en ”double Bachelors Honours degree”, altså et vitnemål med vår norske bachelor og et annet vitnemål med vår irske bachelor.

To bachelorer på et år var en god deal, mente vi.

 

Utveksling til Irland

Navn: Camilla Gjetvik & Julie S. Gulla

Alder: 24 & 22

Studie: BA Business Studies

Studiested: Dublin Business School

 

Fortell litt om skolen og studentmiljøet?

Dublin Business School, i samarbeid med Portobello College har over 9000 studenter, og mer enn 100 studieprogram.

Selve skolen er fordelt utover forskjellige bygninger i Dublin sentrum.

Derfor får du aldri inntrykk av at du studerer på en så stor skole, i og med at vi stort sett bare ser de som studerer det samme som oss.

Studentmiljøet i Dublin er veldig bra.

Det er veldig mange utenlandsstudenter som er i samme båt som oss, og som gjerne vil bli kjent med andre studenter. Det er vanskelig å ikke bli sosial når vi tar oss en tur på pub.

Skolen er også flink til å arrangere turer rundt i Irland for oss utenlandsstudenter, noe som vi selvfølgelig setter stor pris på.

Det er et fantastisk land!


 

Fortell litt om studiet og undervisningen

Studiet vårt baserer seg for det meste på ledelse og økonomi. Vi har fag som Business Strategy, Services Marketing, Management Accounting, Global Business Environment og HRM.

Vi var veldig spent på hvordan nivået forelesningene var på, og om vi kom til å klare å henge med når foreleserne satt i gang med fagspråk i turbofart, gjerne akkompagnert av en kraftig irsk aksent.

Det viste seg at det skulle gå veldig bra, og det er ikke noe problem i det hele tatt.

Vi er heldigvis delt opp i ”små” klasser, der vi aldri er mer enn 60-70 stk i forelesning. Det gjør det enkelt for oss å få kontakt med foreleserne og å bli kjent med de andre i klassene våre.

Foreleserne våre er også alltid tilgjengelige på e-post, og presiserer ofte at vi må ta kontakt med dem uansett hva det måtte gjelde. Det trenger ikke bare å være faglig relatert, de er også behjelpelige med å for eksempel anbefale oss elektrikere eller rørleggere.

Undervisningen er slik som vi kjenner den fra Norge. Forelesninger med power point-presentasjoner og litt oppgaveløsning.

Vi har også en stor gruppeoppgave i hvert fag, som vi skal levere rundt juletider i stedet for eksamen

Alle fagene har avsluttende eksamen til sommeren.


 

Hvordan var søknadsprosessen?

For vår del gikk søknadsprosessen gjennom skolen vår i Molde. Vi meldte oss opp til en engelsktest, en test som Dublin Business School selv står for, og fikk den godkjent. Og da den var godkjent var egentlig alt i boks.

Det eneste vi kan anbefale andre i vår situasjon er at de sjekker kriteriene til Lånekassen for innvilgning av stipend i utlandet. Det er så kjedelig å plutselig stå der med alt i orden, og så har du plutselig ikke rett på noen form for støtte.

 

 

Hvordan er prisnivået der?

Prisnivået i Dublin er veldig høyt i forhold til hva vi så for oss. Det er så å si norske priser både på mat, strøm og husly.

Ølet og de andre drikkevarene vi betaler i dyre dommer for i Norge, er mye billigere her.

 

Hvor mye betaler dere for å leie bolig?

Vi betaler 1050 euro for en treromsleilighet midt i sentrum. Avhengig av kursen på euroen tilsvarer dette vanligvis i underkant av 4200 norske kroner hver i måneden.

Strøm og Internett kommer utenom, men det er muligheter til å få til «gode» dealer med internettselskaper her.

Andre studenter som vi har blitt kjent med, betaler gjerne 500 euro i måneden for et rom, der de også har mulighet til å disponere et fellesareal. Dette deles gjerne med opp til 5 andre.

Det kan være verdt å merke seg at de fleste utleiere i Dublin krever at du signerer på en ettårig leiekontrakt.

Da skoleåret vanligvis ikke varer mer enn omtrent 8 måneder, så kan dette medføre at du må betale på boligen din lenger enn du faktisk bor der.


 

Hva gjør man i fritiden?

I fritiden trener vi mye. Vi er så heldige å ha et treningssenter i kjelleren der vi bor. Det er også mange andre treningssenter rundt i hele Dublin.

Ellers er pubkulturen i dette landet veldig sterk, og det er ikke uvanlig å samles på «stampuben» for å snakke om dagens hendelser.

Skolen tilbyr i tillegg mange forskjellige former for aktiviteter gjennom organiserte studentforeninger. De har alt fra brettspillklubb til matlagingsklubber.

I tillegg, arrangeres det fest for utenlandsstudentene hver tirsdag.

 

Hva synes dere er det beste med å studere i Irland?

Det beste med å studere i Dublin, er de nye utfordringene det byr på. Det går på alt fra å sette seg inn i nye skolesystem, håndtere internettleverandører, strømleverandører på et annet språk, til å finne ut hva man egentlig skal gjøre, når savnet etter grønnsåpe og brunost tar oss.

Menneskene i Dublin er veldig vennlige, de møter hver dag med et smil, noe som er ganske fantastisk med tanke på hvor langt ned de faktisk er økonomisk. Dette er noe man bør reflektere over når man ser hvordan andre europeiske land, som Hellas, velger å håndtere den krisen de nå befinner seg i.

Irene har en «Stå på-vilje» og et godt mot, som ikke kan bli noe annet enn en inspirasjonskilde for oss som observerer dem utenfra.


 

Er det noe dere synes er negativt eller utfordrende med å studere i Irland?

Det eneste som er negativt med å bo i utlandet et år, er at man da er borte fra sine kjente og kjære.

Det dette derimot gir oss igjen, er uvurderlig.

Vi må hele tiden tøye våre egne grenser, for å ordne opp i ting og for å få det som vi ønsker.

Vi lærer mye om oss selv, og vil om mulig bli enda mer selvstendige etter dette.

De som er redd for været i Dublin, kan prøve å tilbringe litt tid på nordvestlandet i Norge først. Da blir været i Dublin som en fin, varm drøm.

 

Har dere noen tips til andre som ønsker å studere i Irland?

Av erfaring, har vi lært at de engelsk-forkursene som de tilbyr i begynnelsen av hvert studieår egentlig er myntet på franskmenn og andre europeere, som ikke lærer så mye engelsk på skolene.

Vi hadde veldig lite utbytte av å delta på dette, da det tilsvarte en kortversjon av ungdomsskoleengelsk.