R epublikken Irland, Éire eller den grønne øyen. Kjært barn har mange navn, og Irland er ingen unntak.

Den grønne øya ligger i Atlanterhavet og grenser til Storbritannia.

Landet kan tilby ekstremvær som kan få den mest hardbarka bergenseren til å gråte en skvett, men til gjengjeld har de en så imøtekommende befolkning at det blir vanskelig å reise hjem igjen.

 

Irland

Hovedstad: Dublin

Totale innbyggertall: 4,9 millioner (2021)

Areal: 70,273 km²

Offisielt språk: Irsk og engelsk

Statsform: Republikk

Valuta: Euro (EUR)

 

 

Utdanning og universiteter

Irland kan by på bortimot 70 ulike universiteter og høyskoler, spredt rundt i landet. Av byer, så er det Dublin, Galway, Cork og Limerick som er de mest populære stedene.

Her er en oversikt over tre av de mer internasjonalt anerkjente universitetene:

 

Trinity College Dublin (TCD)

Et av de eldste og mest prestisjefylte universitetene i Irland. Her kan du studere innenfor flere fagområder, blant annet kunst, humaniora, samfunnsvitenskap, ingeniørvitenskap, matematikk, naturvitenskap og helsevitenskap.

TDC har også flere anerkjente forskningsprogrammer innenfor blant annet bioteknologi, informatikk og teknologi, miljøvitenskap og samfunnsvitenskap.

 

University College Dublin (UCD)

Byr på et bredt utvalg av studier for innkommende studenter, inkludert kunst, humaniora, samfunnsvitenskap, ingeniørvitenskap, matematikk, naturvitenskap og helsevitenskap.

UCD er særskilt anerkjent for sitt forskningsarbeid innenfor bioteknologi, energi, miljø, og samfunnsvitenskap.


 

National University of Ireland, Galway (NUIG)

NUIG er et ledende universitet på vestkysten av Irland. Det tilbyr en rekke fagområder, inkludert kunst, humaniora, samfunnsvitenskap, ingeniørvitenskap, matematikk, naturvitenskap og helsevitenskap.

NUIG driver med forskningsarbeid innenfor bioteknologi, marin forskning, og samfunnsvitenskap, men har også etablert et eget forskningssenter for digital humaniora og datavitenskap.


Vanlig studiesemester er fra september til mai/juni, og det er greit å bite seg merke i at irer ikke har påskeferie slik vi har, i tilfelle du planlegger å reise hjem til påsken.

Karaktersystemet i Irland er annerledes enn Norges, selv om de óg bruker en skala fra A til F. Likt Norge, er A er den høyeste karakteren og F er den laveste, men i Irland er det kun en karakter på C eller høyere som regnes som bestått karakter.

Visumkravene for utvekslingsstudenter avhenger av nasjonaliteten deres. Studenter fra EØS-land og Sveits trenger ikke visum for å studere i Irland. Studenter fra andre land må søke om studentvisum, og kravene varierer avhengig av oppholdets lengde og programtype.

Benytt deg av sider som studievalg.no, ansa.no, og studyabroad.com, for tips til hvilke skoler du kan søke på og hvordan du gjør det.

 

 

Søkeprosess

Irske studiesteder følger mye av de samme søkeprosessene som Storbritannia. Du må undersøke om skolen din har en utvekslingsavtale med Irland, eller om du må søke om studieplass direkte til universitetet. Søknadsskjema finner du vanligvis på nettsidene deres, men i noen tilfeller må du kontakte dem og få det tilsendt.

En søknad til bachelorgrad er ofte delt opp i flere deler som omfatter personlig brev, vitnemål (her er det viktig at du får disse oversatt til engelsk da Irland bruker et annet karaktersystem enn Norge), referanser fra lærere, og en portefølje, hvis du skal søke deg inn på kunstfag.

Om du skal studere på engelsk, kan det hende at du må gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.

På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på irsk, kan det hende at du må ta en test for å bevise at du har tilstrekkelige språkkunnskaper.

Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.

Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Irland og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

 

 

Nyttige linker:

Finne studier i Irland:

Studievalg.no

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test

IELTS-test

 

Andre nyttige linker:

ANSAs landside

Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev? 

Anbefalingsbrev – hva skal med? 

Autorisert oversettelse

Numbeo

NOKUT

Lånekassen

 

 

Prisnivå og boligforhold

Av bomuligheter så kan det være lurt å se etter en hybel ved studiestedet. Dette er en perfekt mulighet til å bli kjent med skolen og elevene som går der.

Hvis du ønsker å finne noe privat, er det best i å finne et hus eller en leilighet å dele med andre.

Det er viktig å merke seg at hus standarden i Irland er lavere enn i Norge, og man må være forsiktig med å betale depositum før du har kontrakter og alt det praktiske i orden. Det fins en del svindel og mange sleipe huseiere en må passe seg for.

Et godt råd for å unngå slikt, er å leie gjennom et utleiefirma.

Ellers kan det sies at selve prisnivået i Irland er generelt sett et snev høyere enn Norges, spesielt når det kommer til leie av bolig og kollektivtransport.

Derimot, er pris på mat og drikke vanligvis et godt hakk billigere.

I tillegg, ulikt kollektivtransportspriser, er billeie også ofte billigere, gjerne halvert av hva norske priser er, spesielt hvis man leier over lengre perioder.

 

 

Praktisk informasjon

Som nordmann i Irland, har du mange rettigheter mange andre fra resten av verden ikke får.

Fordi vi er medlem av EØS, får du automatisk rett til opphold og du trenger derfor ikke søke om visum.

Har du HELFO sitt europeiske helsetrygdkort, kan du også få bedre rettigheter ved egenandel hvis du må oppsøke en fastlege eller få medisiner på et apotek.

Ved ankomst til studiet, så er det viktig at du får deg et personnummer - PPS number, så fort det lar seg gjøre. Dette kommer du til å trenge for å registrere deg ved skolestart, åpne en bankkonto, sette opp avtale om strøm og alt av det praktiske.

Inne på welfare.ie sine nettsider, får du all informasjon du trenger og hvordan du søker.

Pakk med deg klær til all slags vær. Irland er kjent for å oppleve fire sesonger på én og samme dag og været på vinterstid er ofte surt og vått, så her kommer en sydvest virkelig godt med.

Til gjengjeld kan en også oppleve hetebølge i landet sent ute på høsten og våren starter offisielt i februar måned, en hel måned før Norge.

 

 

Kultur

Irland er kjent for sitt imøtekommende folk, værbitte, men vakre landskap, og en pubkultur uten like.

I løpet av studiet ditt så burde du benytte deg av muligheten til å se litt av landet. Reis gjerne "Ring of Kerry", som er en kjent turistvei i Irland som tar deg gjennom et fantastisk landskap og via byer som Killarney, Cork og Galway.

Ta deg også en tur til Nord-Irland og Belfast i løpet av året. Togene går ofte og tar ikke mer enn to timer én vei.

Irene er som nordmenn flest - glad i mat, øl og musikk. Bare i Dublin alene, så finnes det godt over 1000 puber, og en del spisesteder. Ølprisene varierer avhengig om du er på en lokal pub eller nede i et turiststrøk.

I Galway anbefales det å ta turen innom det gamle utestedet Tig Coili, som kan by på bra atmosfære og irsk folkemusikk på sitt beste. Her vil du neppe kjede deg, da det tar få minutter før du blir bydd opp til irsk dans.

Sett bort fra mye flott natur, er det også en del historie på denne øya.

Irland og Dublin har en spesiell tilknytning til nordmenn, da mye av bosettingen i landet kan skyldes vikingene. Bare i Dublin, finnes det mange ruiner og artefakter som kan dateres tilbake til vikingtiden.

Drar du ut på landet så finner du mange flotte slott og ruinerer som er over 1000 år gamle, og reiser du til Meath, kan du besøke Newgrange - en steinformasjon som kan dateres helt tilbake til steinalderen.