E tter at Tonje hadde fullført bachelorgraden i Kinesisk med Kinastudier ved UiO, og vært på utveksling i Beijing, følte hun fremdeles et behov for å lære mer kinesisk.

 

Utveksling i Kina

Navn: Tonje Kjellevold

Alder: 24 år

Utdanning: Bachelor i Kinesisk med Kinastudier fra Universitetet i Oslo (UiO)

Studiested: Fudan University i Shanghai

 

Fudan University i Shanghai er et av Kinas ledende universiteter, og byen er jo heller ikke å forakte, smiler hun.

– Når det viste seg at UiO hadde utvekslingsavtale med Fudan, og språkkurset ville gi meg 60 studiepoeng, var saken biff.

 

 

Tilbake på ”barneskolen”

Det intensive språkkurset består av fem kinesiske fag, fordelt på ti dobbeltimer med undervisning i uken.

I det ene faget pugger Tonje og medstudentene kinesiske tegn og lærer grammatikk.

I et annet fag lytter studentene på historier og dialoger, og forsøker å få med seg alt innholdet.

I det tredje fag leser de lengre tekster og artikler.

Det fjerde faget går ut på å skrive stil og essays.

Under det femte faget, øver Tonje og klassekameratene på muntlig kinesisk, holder presentasjoner for hverandre og diskuterer ulike temaer.

Kinesiskstudenten forteller at en av de største forskjellene ved å studere i Norge og i Kina er arbeidsmengden og graden av oppfølging.

På universiteter i Norge har du ansvar for egen læring. Om du møter opp til forelesning eller ikke, spiller ingen rolle for endelig karakter eller for foreleser, sier Tonje.

– I Kina er du rett tilbake på barneskolen, i alle fall som språkstudent. Det er små klasser, hjemmelekser og innleveringer daglig, og resultatene fra leksene, samt prøveresultater og aktivitet i klassen spiller inn på endelig karakter.

Hun forteller at dette "barneskoleopplegget", hvor du må møte opp til alle forelesninger og gjøre lekser hver eneste dag, kan være litt slitsomt.

Leverer du ikke inn lekser, trekkes du i poeng, noe som går utover endelig karakter, sier 24-åringen.


 

Hverdagen i storbyen

For Tonje starter en vanlig ukedag i Shanghai tidlig.

Hun står opp mellom seks og åtte, avhengig av når første forelesning starter, og haster til t-banen.

– Som regel, har jeg to dobbelttimer på en dag, kun kinesisk. Vi prater, leser, pugger tegn og skriver stil.

I pausen, spiser jeg lunsj i kantinen eller på gaterestaurant – nudler, ris, dumplings, maiskolbe og lignende – det blir sjelden mer enn 15 kroner, sier Tonje og forteller at ettermiddagene og kveldene som oftest går med til å henge med venner, gjøre lekser, blogge og tilbringe tid med samboeren.

Helgene bruker hun på å utforske den store byen som har over 9 millioner innbyggere.

Tonje synes studentmiljøet ved universitetet er veldig bra. Små klasser på rundt 15 stykk, gjør at studentene kommer ganske tett innpå hverandre i løpet av et semester.

Fudan er også flinke til å arrangere "buddy-events" for utlendingene, sier studenten.

– Det er lett å få venner, men om man ikke er obs så ender man opp med å kjenne flere amerikanere og svensker enn kinesere – noe som ikke er veldig gunstig for språkutviklingen.

  

 

Stortrives i Shanghai

Leieprisene i Kinas største by er, ifølge 24-åringen, omtrent som i Oslo. Bor man litt utenfor sentrum er prisene imidlertid mer overkommelige, og du kan bo ganske flott.

Tonje bor sammen med kjæresten i en leilighet på 90 kvadratmeter i utkanten av bykjernen, og betaler omtrent det samme som hun betalte for et rom i kollektiv i Oslo.

Når det gjelder mat og klær, er prisnivået generelt lavere enn i Norge.

Mat og klær er billig, men drar du ut på byen på et swanky sted i sentrum ender du opp med å betale 90 kroner for en drink her også. Men så koster taxien hjem et sted mellom 15 og 30 kroner da, så det jevner seg ut, forteller kinesisk-studenten.

Et stipend fra UiO gjorde at Tonje ikke trengte å ta seg av søknadsprosessen for å komme inn på Fudan University selv.

– Jeg var heldig å få et av UiOs HF-stipender, noe som innebærer at de betaler skolepenger for meg på Fudan, og også tar seg av søknadsprosessen.

Det gis to stipender til kinesisk-studenter som ønsker å gå på Fudan hvert semester, og de to stipendiatene er garantert plass på språkkurset – så for meg var det veldig enkelt, sier Tonje og forteller at hun ellers måtte ha søkt direkte til det kinesiske lærestedet.

Til tross for store mengder skolearbeid og høy forurensing, stortrives Tonje i Shanghai. Hun anbefaler gjerne andre å studere ved samme universitet:

Fudan University har et kjempefint opplegg med gode lærere, jeg er veldig fornøyd.

For nye elever vil jeg tipse om at den Kinesiske stat har et stipend som alle utenlandske studenter kan søke på – det er en litt slitsom søkeprosess, men det er verdt det. Du kan få hele studieopplegget ditt betalt, pluss lommepenger hver måned!