(StudentTorget.no):
 
Kina er en av verdens eldste sivilisasjoner og er i dag det landet i verden med størst befolkning, over 1,3 milliarder mennesker. Landet er styrt av Det Kinesiske Kommunistparti (CCP) og er å regne som en kommunistisk stat. Styresettet har også blitt kalt ”socialism with Chinese characters”, noe som betyr at de modifiserer styresystemet litt etter hvert som tiden går. Som utlending i Kina merker man ikke så mye til kommunismen (unntatt byråkratiet), og man kan kanskje si man har mer personlig frihet i Kina enn de fleste andre steder. Men lite politisk frihet.
 
 

Studieinformasjon

 
Så mye som over 600 studiesteder i Kina tar i mot internasjonale studenter, så bruk Studievalg.no for alt det er verdt. Du kan også finne informasjon om studier og læresteder i Kina på Cucas.edu.cn.
 
Det tar mellom tre og fire år å fullføre en Xueshi som er det kineserne kaller en bachelorgrad, og mellom to og tre år å gå ferdig en mastergrad, en Shuoshi xuewei. 
 

LES OGSÅ: Nina studerer internasjonal markedsføring i Kina

Studiekostnader og finansiering 
 
 Fakta om Kina: 
 
Offisielt navn: Zhonghua Renmin Gongheguo 中华人民共和国
 
Statsform: Republikk i Asia
 
Areal: 9 571 300 km²
 
Innbyggertall: 1 392 472 656 (2014)
 
Hovedstad: Beijing
 
Offisielt språk: Kinesisk (putonghua)
 
Religion: Konfusianisme, buddhisme, taoisme (daoisme)
 
Statsoverhode: Xí Jìnpíng 习近平
 
Statsminister: Lĭ Kèqiáng 李克强
 
Mynt: Yuan renminbi à 10 jiao à 100 fen
 
Myntsymbol: ¥
 
Valutakode: CNY
 
(Kilde: Snl.no)
Du må betale skolepenger om du skal studere i Kina. De varierer og kan ligge på alt fra 9000 til 40 000 norske kroner i året. Sjekk med det aktuelle lærestedet. 
 
På mange bachelorgrader i Kina er det første året av graden ikke støtteberettiget hos Lånekassen fordi det ikke kan likestilles med høyere utdanning i Norge. Siden 2012 er det likevel noen læresteder du kan få støtte til hele bachelorgraden ved. 
 
Ellers er basisstøtten du får fra Lånekassen på 97 850 kroner. Du kan også få opptil 120 433 kroner i året som støtte til skolepenger om du studerer ved et godkjent lærested i Kina. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent her
 
Om skolepengene ikke overstiger 61 590 kroner, som er grensa for når Lånekassen slutter å gi deler av skolepengestøtten som stipend på bachelornivå, vil du kunne få 50 prosent av skolepengelånet i stipend. Etter denne grensen gis resten av støtten kun som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend.
 
Du kan også få støtte som skal dekke to hjemreiser i året. 
 
Om du skal studere på kinesisk kan du også få støtte til et fireukers språkkurs eller et tilretteleggingssemester.  
 
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor i Kina i ett semester før du starter på studiene og tar et språkkurs ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.
 
Du kan lese mer om studiestøtte i utlandet her

 
Søknadsprosess
 
ANSA anbefaler at du søker studieplass et helt år i forveien, da behandlingstiden er veldig lang. 
 
Du søker enten direkte til universitetet og finner informasjon om dette på nettsidene ders, eller via søkeportalen CUCAS. Noen universiteter kan du søke til via Kilroy
 
De fleste lærestedene vil be deg dokumentere at du kan finansiere utdanningen din, for eksempel ved å dokumentere at du får støtte fra Lånekassen.
 
Skal du studere på kinesisk vil du sannsynligvis bli bedt om å bevise at du kan språket ved å ta språkprøven Hanyu shuiping kaoshi.
 
Skal du studere på engelsk tar du gjerne en TOELF- eller IELTS-test. TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene. Påmelding til TOELF-testen skjer her, og til IELTS-testen, her, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet.  
 
I tillegg til dette kan du bli bedt om å sende med anbefalingsbrev, CV og motivasjonsbrev. Anbefalingsbrevet kan du få en lærer eller arbeidsgiver til å skrive. 
 
Du trenger studentvisum for å studere i Kina. Dette får du ved å ta kontakt med den kinesiske ambassaden i Norge. Med søknaden sender du også med dokumentasjon på god helse og på at du har tatt blodprøve og dokumenter du har fått fra lærestedet der du har fått opptak. 
 

LES OGSÅ: Dette vil skolen se anbefalingsbrevet

 
Boforhold og prisnivå 
 Nyttige linker: 

Finne studier i Kina:

Studievalg.no

Cucas.edu.cn

 

Påmelding til språktester: 

 
 
 
Andre nyttige linker:
 

ANSAs landssider

Den kinesiske ambassaden i Norge

NOKUT

 
Prisnivået i Kina ligger langt under det vi har i Norge og du lever godt på studielånet ditt her. En bussbillett koster rundt 3 kroner, du får et måltid ute for rundt 35 kroner og i gjennomsnitt koster en ettroms i sentrum i Beijing 6570 kroner i måneden å leie. Til sammenligning koster det gjennomsnittlig 10 530 kroner å leie en ettroms i Oslo sentrum. Prisene på dagligvarer ligger omtrent på halvparten av norske priser.
 
Som student kan du bo på campus til en veldig billig penge. Her er det vanlig at både studenter og professorer bor. 
 
De fleste norske studentene bor i leiligheter med ”IKEA-standard”, rene, pene og enkle. Disse leilighetene regnes blant kinesiske studenter som råflotte, da de selv oftest deler rom på universitetet. Prisene varierer veldig fra by til by. Sjekk for eksempel thebeijinger.com for Beijing eller CityWeekend.com for Shanghai for å få en idé om prisene. Pass på at det er mange utleieagenter som legger ut "falske" bilder, og driver med såkalt "bait and switch".
 
Den vanligste måten å skaffe seg bolig er å kontakte en eiendomsmegler som har en portefølje med boliger du kan bli vist rundt i etter avtale. Det tar gjerne en dag eller to fra du kontakter en megler til leilighetene er klare til visning, og når du har valgt en leilighet får du som oftest flytte inn etter et par dager. Det er lurt å sjekke med flere eiendomsmeglere for å sammenligne pris. Standarden varierer kraftig og det er mulig å prute på prisen.
 
Månedsleien betales stort sett for tre måneder av gangen, noe som blir en ganske stor første sum når man i tillegg må ut med 1-2 måneders husleie i depositum. Dette kan, som det meste i Kina, forhandles om.
 

LES OGSÅ: Kristian studerer i kinesisk storbymetropol

 
Kultur
 
Mange får seg et skikkelig kultursjokk når de kommer til Kina for første gang. Selv om kinesere lærer engelsk på skolen, bruker de det sjeldent, og spør du etter veien på engelsk kan det hende du må lete lenge, selv i en storby som Shanghai.
 
Kinesere er utrolig opptatt av ære, og fornærmer du en kineser kan det være du aldri blir tilgitt. Heldigvis blir vi utlendinger vist mye forståelse. Alder er en annen viktig ting for kinesere, ettersom det bringer med seg respekt og en forventning om visdom. Forholdet mellom studenter og forelesere er veldig anderledes enn i Norge og man bør helst ikke kritisere professoren.
 
Å bli godt kjent med noen tar mye lenger tid enn i Norge, men kinesere tar godt vare på sine nærmeste. I Norge er de fleste individualister, mens Kina har en mer kollektivistisk kultur. Forskjellen er gjerne at ”det høyeste strået får mest sol” i Norge sammenlignet med i Kina der ”det høyeste gresset blir først kuttet”. Å rette søkelyset mot seg selv er ikke kinesere trent til å gjøre. Der vi i Norge har åpne diskusjoner hvor personer står fram med sine meninger må det mer lirking og luring til for å finne ut en kinesers personlige mening.
 
Totalt sett er den kinesiske kulturen utrolig spennende og det er utrolig lærerikt å få leve blant
mennesker som er så forskjellige fra enn selv, men likevel så like på utrolig mange måter.
 
(Kilder: Ansa.no, Lånekassen, studentum.no, Snl.no)