Hvordan kom du fram til at det var til Paris du ville dra?

Da alt kom til alt, var valget i grunn litt tilfeldig. Jeg tenkte at jeg hadde lyst til å dra til Frankrike, men tenkte først på å dra til en litt mindre by, som Lyon eller Toulouse.

Frankrike valgte jeg på grunn av språket, jeg hadde et greit språkgrunnlag fra videregående skole, ville lære fransk ordentlig. Ettersom ikke karakterene på fagene teller, kan man bruke mer energi på å faktisk lære språket enn bare stoffet til de ulike timene.

 

Utveksling til Frankrike

Navn: Ida Kristine Haavi

Alder: 21 år

Utdanning: Internasjonale studier ved UiO

Studiested: Sciences Po Paris, Frankrike

 

Grunnen til at valget til slutt falt på Paris, var at det er en storby, en verdensmetropol med tilsynelatende alle muligheter. Jeg ville teste ut hvordan jeg likte å bo i en storby, med tanke på at jeg i utgangspunktet trodde at jeg liker å bo på litt mindre steder.

Men så feil kan man ta!

Mens jeg har bodd i Paris, har jeg funnet ut at jeg er en ekte byjente som elsker ”kaféhopping” og å titte på livet og skravle med kelnerne og den gamle mannen på nabobordet eller lese avisen eller en bok. Og fine kafeer er det jo ikke mangel på i Paris.

 

 

Paris ble nylig kåret til verdens beste studentby. Synes du det er fortjent?

Da jeg først hørte at Paris var kåret til verdens beste studentby ble jeg litt overrasket, men da jeg leste årsakene og hvem som hadde svart på undersøkelsen var det ikke så overraskende likevel.

Undervisningen i Frankrike er gratis, men på Sciences Po, der jeg går, er det en del skolepenger selv om dette er mye mindre enn i land som USA og Storbritannia.

For meg, er ikke Paris noen studentby.

Selv om det er en stor by, med veldig mange studenter, merker man det ikke, fordi byen er så stor og det er så mange andre her. Det er dermed ikke noe tett studentmiljø, og studentbarer eller områder hvor alle studentene drar ut for eksempel finnes ikke.

Dette er noe jeg kanskje savner, men samtidig er det litt deilig og ikke nødvendigvis bare å treffe på studenter når man drar ut.


 

Hva er den største forskjellen på å studere i Paris og i Norge?

Den største forskjellen er først og fremst all undervisningen og forskjellen på arbeidsmengden som kreves.

På skolen min, som er en «grande école» og derfor ikke helt bygd etter den tradisjonelle universitetsmodellen, er det mye (obligatorisk) undervisning, hvor det forventes at studentene forbereder seg godt til hver time, og aktiv deltakelse er en del av den endelige karakteren.

Hjemme på UiO, er det jo ikke obligatorisk undervisning, og kun en slutteksamen og eventuelt en kort kvalifiseringsoppgave.

Elevene er også mye yngre enn på UiO, det er uhørt med friår og de slutter også på videregående ett år tidligere, så jeg har gått fra å være yngst til å være klart eldst, noe som merkes innimellom.

Jeg har også mange flere fag enn hjemme i Norge. På UiO tar jeg bare 10-poengsfag (tre fag hvert semester når jeg studerer fulltid), mens her nede har jeg seks fag, men med mer undervisning og minst like mye å gjøre i hvert av disse enn jeg har på UiO.

 

 

Hvordan ser en vanlig dag ut?

En vanlig dag har jeg som regel én eller to dobbelttimer med undervisning. I tillegg, er det en del stoff som skal pløyes gjennom, oppgaver som skal skrives, eller framføringer som skal forberedes.

Jeg prøver likevel enten å få til en ordentlig lunsjpause med venner, og hvis ikke å ta en kaffe med andre senere på dagen.

Dersom jeg har litt energi etter en lang skoledag, prøver jeg å komme meg ut en tur, enten ved å løpe i parken, gå på oppdagelsesferd i nærområdet, eller ta et glass (vin) med en venn.

Dagene og ukene fylles fort opp, men det er alltid noe å gjøre og noe å finne på, så jeg klager ikke!


 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Studiet ved Sciences Po Paris er ansett som et prestisjestudium, og veldig vanskelig å komme inn på i Frankrike. Det forventes derfor at studentene er «kremen av kremen» av verdens befolkning i fagområdene, som kan være krevende innimellom.

Undervisningen er obligatorisk, og med kun to mulige fraværsganger i hvert fag per semester, gjelder det å ikke forsove seg til undervisningen!

Ettersom muntlig aktivitet fra studentene er en del av karakteren, er det mye diskusjon, og hvis man vil gjøre et godt inntrykk gjelder det å komme godt forberedt.

Det er også mange oppgaver og framføringer så det gjelder å få ting unna. Dette er i hvert fall noe man lærer, som jeg synes er veldig positivt!

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Samfunnsvitenskapelig fakultet ved UiO, der jeg studerer til daglig, har en utvekslingsavtale med Sciences Po Paris, så første del av søknadsprosessen går gjennom dem.

Etter man egentlig har fått en av plassene UiO disponerer, krever Sciences Po blant annet motivasjonsbrev og bevis på språknivå i både fransk og engelsk.

 

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet kan ikke sammenlignes med det jeg har på studiet mitt hjemme i Norge, som er veldig bra.

Her er studentene, spesielt franskmennene, veldig opptatt med studiene og det er mye spisse albuer ute og går.

Jeg har likevel fått noen franske venner, men med mye å gjøre på skolen, pluss at de er litt yngre, gjør at jeg ikke er så mye sammen med dem på fritiden.

Blant utvekslingsstudentene derimot, er det stort sett bra. Folk tar ofte studiene litt mindre alvorlig, og er opptatt av å dra ut og se og oppleve mest mulig av det Paris har å by på, før det bærer hjemover.

Før jeg dro ned, var jeg fast bestemt på å bare ha franske venner, men forstod fort at det var litt vanskelig.

Men, ettersom mange av de andre utvekslingselevene også er interessert i å lære språket, går samtalene ofte på fransk, så jeg lærer litt likevel.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skolen, eller hjemme, sitter jeg på kafé, en bar eller drar ut og danser.

Det er mye å gjøre på skolen, så når fredagen kommer, har man ofte behov for en drink og en svingom.

Jeg har også vært en del på museum, det skorter ikke på tilbud, så jeg har fortsatt ikke kommet meg rundt på alt jeg har lyst til å se.

Ellers er Paris en gigantisk by, så på tross av at jeg har bodd her i over fire måneder, vandrer jeg fortsatt rundt på oppdagelsestur i nye områder eller i nye gater i nabolaget!

Hvis jeg har litt ekstra energi, eller litt frustrasjon som jeg trenger å få ut, tar jeg meg en løpetur i parken rundt Eiffeltårnet, som er nærmeste nabo.

Jeg har ikke reist så mye rundt i Frankrike enda som jeg hadde planlagt da jeg begynte, men dette er noe jeg absolutt har planer om å benytte meg mer av etter jul.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole?

Jeg kan absolutt anbefale å studere ved SciencesPo Paris! Denne skolen er meget vel ansett og folk uttrykker et ekstra wow når man forteller at man studerer her.

Flere av mine professorer er ansett som noen av de beste innen sitt fagfelt og man ser at de virkelig kan det de holder på med.

Men attention! Dette blir ikke noe hvilesemester eller ferie som andre forteller om fra sine utvekslingsopphold. Det er mye som kreves, selv om du bare trenger de 10/20 i karakter for å stå ettersom man er på utveksling.

Samtidig er læringsmulighetene fantastiske, og dersom man benytter seg av dette, og virkelig er engasjert i skolen, kommer man tilbake til Norge som et klokere menneske!

Det er spesielt vanskelig å finne sted å bo i Paris, så det er veldig viktig å være tidlig ute!

Jeg har vært heldig og fant forholdsvis raskt en leilighet rett ved Eiffeltårnet, men jeg har flere venner som lette i opptil seks uker etter skolen hadde startet etter et sted å bo, noe som er veldig slitsomt med alt annet som skjer i tillegg.