(StudentTorget.no):

Glatte og mørke veier, dårlig vær, frosne fingre og tær… Lista over hvorfor det er lurest å holde seg inne i vinterhalvåret og heller trene innendørs er lang. Problemet er bare at overfylte treningssentre ofte fører til at man heller blir sittende under det varme pleddet med en kopp kakao i den ene hånda og fjernkontrollen i den andre. 
 
Helene Høimyr (26) har en mastergrad i fysiologi, samt utdanning som personlig trener fra Norges Idrettshøgskole. Hun jobber som trening- og kostveileder og spinningintruktør, og er forkjemper for utendørs trening.
 
- Jeg trener ute hele året. Jogging i kald og frisk luft er veldig deilig, særlig etterpå. På langrennsfronten prøver jeg å bli flinkere, men det blir mer effektivt med løping. I tillegg står jeg på telemarkski, som er god restitusjon. 
 
Den aktive 26-åringen ser at det kan finnes faktorer som gjør at mange er motvillige til å trene utendørs om vinteren.
 
- De største utfordringene er temperatur og uvant underlag. Kulda kan virke inn på kroppens fysiologiske responser, og for noen kan dette senke treningsgleden, sier Høimyr.
 
 

Vekk fra stappfulle treningssentre

Aktiv om vinteren: Ingeborg Lindheim liker å ta treningsøkten i skisporet når været tillater det

Mange universiteter og høgskoler har enten sine egne, eller er tilknyttet lokale treningssentre. På nyåret er det høy aktivitet her, og man kan fort befinne seg i kø for å bruke treningsapparatene. Ingeborg Lindheim (27) har jobbet ved SiT Idrett i Trondheim i seks år, men sverger tross dette til utendørs trening – også om vinteren.

- Det er mye bedre å kunne dra vekk fra et stappfullt treningssenter og løpe eller gå akkurat dit du vil uten å ha noen rundt deg.  Sette på Radioresepsjonen på iPod-en og trene i ditt eget tempo uten at noen ser på. I tillegg tro jeg alle sitter igjen med en bedre følelse etter en økt ute enn en økt inne. Kroppen har fryst litt, trent masse og fått masse frisk luft. Da er det godt å komme inn å gjøre ting inne med god samvittighet, sier hun.
 
Lindheim varierer treningsøktene etter været, og trener ute når forholdene er gode.
 
- Jeg tvinger ikke meg selv ut i storm og regnvær. Da kan man være inne å gjøre unna ting der, men jeg går meg en skitur eller tar en joggetur ute selv om det er vinter og kaldt. Joggeturen blir nok tatt mest i mildvær og skituren når det er minusgrader og godt føre.  I tillegg står jeg på snowboard når det er gode forhold, forteller hun.
 
 

- Frisk luft er alltid bra

 
For mange kan tanken på minusgrader være nok til at de legger treningstøyet bakerst i skapet, og treningsveileder Høimyr bekrefter at motivasjonen er laber vinterstid.
 
- Mange sliter med motivasjonen, særlig når det er kaldt og mørkt. Mange trener ute resten av året, og da kan det å komme seg inn være en fin variasjon, sier hun, men påpeker:
 
- Frisk luft er alltid bra, og kroppen trenger utfordringer for at resultatene skal komme. I tillegg er det ekstra deilig å komme inn i varmen etterpå. 
 
At luften er råere i vintermånedene er ikke til å stikke under en stol, men kan det blir for kaldt til at det er hensiktsmessig å ta treningsøkten utendørs?
 
- Ja, og særlig for de som sliter med for eksempel kuldeastma. Ved svært lave temperaturer vil intensiteten senkes automatisk, og effekten av økten påvirkes. Mange skiklubber har -15 eller -20 som nedre grense, forteller Høimyr.
 
 

Kle deg lurt

Treningsveileder: Helene Høimyr er opptatt av trening, og blogger om både trening og kosthold på Kunnskapsriktrening.com.

Lindheim innrømmer at det er kaldt, men beroliger med at det bare er i starten av treningsøkten.

- Jeg fryser. På henda, eller føtter. Men det er bare i begynnelsen. Hold oppe tempo, plutselig er man varm og man tenker på helt andre ting. Ha ull innerst og ikke for mye klær. Dekk til ankler og håndledd med ull, og ikke ha litt for korte bukser og små korte vanter. Da fryser man lettere, sier den erfarne treningsjenta. 
 
Personlig trener Høimyr er enig i Lindheims klestips, og understreker viktigheten av å holde seg varm, men samtidig tørr.
 
- Tenk på at klærne burde puste slik at du ikke blir klam og altfor varm. Kle på deg litt mindre enn om du skulle gått deg en tur. Om du regner med å få pauser eller om det tar tid før du kommer inn er supertøy med ull et godt alternativ, det holder deg varm selv om du er svett. Rent teknisk tøy puster godt, men om intensiteten senkes vil du fort bli kald. Ullsokker er fint også på løpetur, blir du våt underveis er føttene fortsatt varme. Vindtett jakke og bukse er godt å ha.
 
 

Noe er bedre enn ingenting

 
Hvis du har tenkt deg ut på jogge- eller skitur, påpeker Høimyr at det er viktig å ta sine forholdsregler.
 
- Varm opp godt! Start økten rolig, kroppen trenger å komme skikkelig i gang før en øker intensiteten mye. Planlegg gjerne turen slik at du vet hvor du skal og sørg for at noen vet hvor du er. 
 
Og kan du ikke fordra langrenn? Treningsjentene har flere ideer til aktiviteter som kan gjøres utendørs, som både gir deg treningseffekt og som er artige å drive med.
 
- Slalåm eller snowboard blir  man sliten av, og man jobber med hele kroppen i flere timer. Ellers kan du jo for eksempel be med en venn på en gåtur og bli enig om å bruke alle benker og lignende dere møter på veien til å ta noen dips, mageøvelser eller spensthopp. Ser kanskje litt rart ut for de som går forbi, men de ser du mest sannsynlig aldri igjen, motiverer Lindheim. 
 
- Alt kan gjøres ute! Har du et bestemt treningsmål bør du tenke på å holde intensitet oppe, eller opprettholde aktiviteten over lengre tid. All bevegelse som øker pulsen er bedre enn inaktivitet. Delta når barna aker, måk snø eller bli med på bootcamp i snøen. Det er ikke hva du gjør som betyr noe, men innsats og vilje til å presse seg selv, avslutter personlig trener Høimyr.