Du er her: StudentTorget / Karriere / Karrierevalg

Femtrinns karriereplan

Skrevet av:Per Chr. Bakken 

Sist endret: 20.04 2007 


RELATERTE ARTIKLER
- Nettverksbygging - Slik skriver du en god søknad
- Skriv en smart CV? - Få tilgang til de skjulte jobbene
- Bli lagt merke til på jobben! - Skaff deg en arbeidsavtale!
- Vis at du har lyst på jobben! - Hvordan tenker arbeidsgiver?

Velg rett karriere – 5 trinns karriereplan

Trinn 1: Grunnleggende egenvurdering

Før du kan finne ut hva slags arbeid du vil trives med, må du vurdere hvordan du liker å arbeide. Hva er det du elsker å gjøre på? Hva kan du ikke fordra? Virker samarbeid med andre mennesker inspirerende på deg, eller foretrekker du å kjøre løpet alene? Liker du å arbeide utendørs eller å være mye i bevegelse, eller foretrekker du en avgrenset arbeidsplass der du oppholder deg hele dagen? Du kan stille deg selv mange slike spørsmål som vil hjelpe deg til å sirkle inn arbeidsfeltet som vil passe for nettopp deg.

Bruk litt tid på å tenke over de følgende spørsmålene og skriv ned de tankene du gjør deg om hvert av dem. Det vil kunne forundre deg hva du slik kan finne ut om deg selv:

Interesser: Hva bedriver du i fritiden? Hva er favoritthobbyene dine, og hvilke fag likte du best på skolen? Hva skal til for å motivere deg og skape interesse?

Verdier: Hvilke prinsipper følger du i livet? Er det for eksempel viktigere for deg å tjene penger enn å tjene samfunnet? Navngi de tre tingene du tror mest på.

Personlighet: Er du inn- utadvendt eller ? Er du opptatt av å ha det gøy, eller er du av den mer alvorlige typen? Tenk på vennene dine og på dem du strever mest med å komme overens med. Hva kan du si om deg selv på bakgrunn av forholdet ditt til andre mennesker?

Livsstil: Hvor ønsker du å bo? Hva ønsker du å eie? Hvilket økonomisk ansvar har du for familiens finansielle behov? Hvilke hobbyer har du, og hva koster de? Hvor mye fritid trenger du til å dekke de ulike behovene? Prøv å forestille deg hva den livsstilen du ønsker, vil kreve av deg. Vær realistisk!


Trinn 2: Vurder din egen kompetanse og erfaring.

Lag en liste over alle ferdighetene dine, dvs. alt du er i stand til å gjøre, uansett hvor du lærte det. Denne brainstormingen vil gjøre alt du har lært i løpet av livet, klart for deg. I tilfelle du har lite jobberfaring, er det spesielt viktig å inkludere hva du har lært av frivillig arbeid, på skolen og i organisasjoner du har vært med i. Kan hende oppdager du at du har mange flere ferdigheter og erfaringer enn du trodde i utgangspunktet.


Trinn 3: Bruk tid på å tenke

Nå da du har studert deg selv grundig, er det tid for å gå i tenkeboksen. Stemmer ferdighetene dine overens med interessene og personligheten din? Hvordan passer det hele til den typen jobb du ønsker deg? Begynn med å vurdere karrierer som kan matche interessene og ferdighetene dine. Ettersom du kommer fram til karrierer som du mener vil passe, bør du ta denne realitetssjekken: Vil karrierene du har funnet passende, kreve at du må gå tilbake til skolebenken? Vil du passe inn i arbeidsmiljøet?

  • Lønn
  • Framtidsutsikter
  • Ferdighetene jobben krever
  • Karrierestigen
  • Utdanningskrav
  • Arbeidet og ansvaret som kreves
  • Egne krav
  • Arbeidsmiljø


Trinn 4: Undersøk karrieremulighetene dine

Dette trinnet er krevende, men kanskje det mest interessante. Du trenger nå å finne ut hvilke av jobbene du er kommet fram til det er som passer best til interessene, ferdighetene og livsstilskravene dine. Her må du bruke kreativiteten din!

Et stort antall kilder er tilgjengelige når du nå trenger hjelp med den videre utforskingen. Du kan besøke www.karrierestart.no og bruke vår oversikt over karrierebedrifter, som vil hjelpe deg til å identifisere bedrifter som årlig ansetter et stort antall nyutdannede. Du kan gå på det offentlige biblioteket og be om hjelp ved informasjonsdisken. Du kan videre søke på diverse nettsider og utforske valgmulighetene – bruk godt med tid på dette!

Du vil også finne mer direkte måter å finne ut om arbeidet passer for deg på. Du kan tilby deg å arbeide frivillig for en bedrift eller organisasjon som interesserer deg og på den måten skaffe deg verdifull arbeidserfaring, referanser og nettverksmuligheter.

Du kan også kontakte noen som har det yrket du fatter interesse for og se om du kan få følge vedkommende i arbeidsprosessen og finne ut hvordan han eller hun fant akkurat denne stillingen. Slik vil du få et mer realistisk inntrykk av hva yrket du vurderer, faktisk går ut på. Vær ikke beskjeden; folk liker å snakke om hva de gjør.


Trinn 5: Ta sats!

Når du kommer til dette stadiet, bør du ha noenlunde klart for deg hva slags karriere du ønsker deg og hva som skal til for å oppnå den. Nå er tida inne for å legge planer for hvordan du skal nå målet ditt, nemlig drømmejobben.

Finn fram dagboka og bestem deg for når du ønsker å begynne i den nye karrieren og regn ut nøyaktig hva du må gjøre mellom nåtida og framtida. I tilfelle du trenger skolegang, lærlinge- eller traineetid, så legg inn god tid til dette. Om du ønsker å begynne med å utføre frivillig arbeid eller på annen måte forberede deg mens du fortsetter i det arbeidet du er i nå, bør du legge en plan som ikke vil utmatte deg fullstendig. Gi deg selv god tid til å finpusse opplegget ditt, skrive brev og sette opp et budsjett i tilfelle planene dine krever nytt utstyr eller klær, utgifter til reiser eller ny utdanning. Før så mange av oppgavene du kan inn i dagboka, og kryss dem av ettersom du har utført dem. Dette vil gi deg følelsen av faktisk å være på vei mot målet og samtidig være en konkret målestokk som indikerer fremdriften din.

RELATERTE ARTIKLER 
- Nettverksbygging - Slik skriver du en god søknad
- Skriv en smart CV? - Få tilgang til de skjulte jobbene
- Bli lagt merke til på jobben! - Skaff deg en arbeidsavtale!
- Vis at du har lyst på jobben! - Hvordan tenker arbeidsgiver?
Si din mening om denne artikkelen:

Boy that rellay helps me the heck out.11.07.11 16:32
Boy that rellay helps me the heck out.
nerd06.06.08 11:51
nerd
07.08.07 23:48

Legg til kommentar
Navn:
E-post:
Rep. kode:
freesms protection  =   Gjenta koden du ser på bildet.

TRAINEEPROGRAMMER - NORGES STØRSTE GUIDE
Relaterte saker

Hvilken persontype er du?

Kjenner du deg mest igjen i den dominerende, influerende, stabile eller kvalitetssøkende kategorien? Her er yrkene som passer for de fire persontypene.
Les hele saken | Forutsetninger

Koding og programmering blir viktige fag

I fremtiden burde du ha både kommunikasjonsferdigheter og IT-kompetanse for å stille sterkt på arbeidsmarkedet.
Les hele saken | Jobbmarkedet

Menn er mest tradisjonelle i yrkesvalget

Det må bli mer fokus på å få flere menn til å velge typiske «kvinneyrker», mener forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
Les hele saken | Karrierevalg

Dette er hva arbeidsgiverne ser etter

Vi dro på Karrieredagen 2014 for å undersøke hva arbeidsgiverne ser etter i en ideell jobbkandidat og hvilken utdanning du bør ha.
Les hele saken | Karrierevalg

Har du valgt et utrydningstruet yrke?

Ny teknologi vil føre til at svært mange yrker vil forsvinne innen 20 år. Her er de tryggeste og mest usikre yrkesvalgene.
Les hele saken | Valg av yrke

Flere søker på jobber uten utdanningskrav

Stadig flere søker på jobber som ikke krever høyere utdanning, og kampen om jobbene kommer bare til å bli tøffere frem mot 2030.
Les hele saken | KARRIERE

Disse bransjene vil ha flere kvinner

SE VIDEO: På BI-arrangementet "JenteCamp" ble de kvinnelige studentene oppfordret til å søke jobb i mannsdominerte bransjer.
Les hele saken | Karrierevalg

Dette er yrkene vi arver fra foreldrene våre

Foreldrenes yrke har større betydning for valg av utdanning og karriere enn vi tror. Her de ti yrkene det er vanligst å arve.
Les hele saken | Karrierevalg

KARRIEREVALG (Yrke, Arbeidsgiver, Stillingstype, Veivalg)

 

 

Steg 1
Definer dine karriereønsker
Steg 2
Kartlegg alle ledige stillinger
Steg 3
Lag en ryddig og profesjonell CV
Steg 4
Skriv optimale jobbsøknader
Steg 5
Gjør suksess i jobbintervjuet
Steg 6
Forhandle om lønn og kontrakt

 

Karrierevalg - hvor går veien videre? Hva skal du velge?

Hvilken type jobb og arbeidsgiver appellerer til deg? Hvor ser du deg selv om fem år? Hvilke bransjer ser du på som interessante? Hva motiverer deg, og hva gjør at du lykkes med det du jobber med?
 

Les mer om hva du bør tenke på her! 


Skaff deg kompetanse innen et nisjeområde

Les mer | Karrierevalg

 

Les om mer enn 400 yrker i Yrkesguiden

Les mer | Yrker

 

De har lik utdanning, men helt ulik yrker

Les mer | Karrierevalg

 

Se Steve Jobs inspirerende tale

Les mer | Karrierevalg

 

Hvilken persontype er du?

Kjenner du deg mest igjen i den dominerende, influerende, stabile eller kvalitetssøkende kategorien? Her er yrkene som passer for de fire persontypene.
Les hele saken | Forutsetninger
 TRAINEEPROGRAMMER FRA NORGES STØRSTE TRAINEE-GUIDE


CV-GUIDE


HVORDAN UTFORME EN GOD CV

 Slik skriver du en tilpasset CV
 Dette forventer vi av din CV - arbeidsgiverne forteller
 Tør du lage en kreativ CV?
 13 uunnværlige CV-tips
 CV-mal
 Skrivefeil i CV-en koster deg jobben

 

 

JOBBSØKNAD


SLIK SKRIVER DU JOBBSØKNADEN

 Unngå disse fellene i jobbsøknaden
 Bør du lage en videosøknad?
 Hvordan skrive en åpen søknad
 Slik skriver du en god jobbsøknad
 De verste tabbene i jobbsøknaden
 Derfor er jobbsøknaden som den første daten

 

JOBBINTERVJU


HVORDAN DU LYKKES PÅ INTEVJUET

 80 vanlige intervjuspørsmål
 Personlighetstester - mentalt førsteinntrykk
 Hva er dine sterke og svake sider?
 Telefonintervju, Videointervju, Gruppeintervju
 Forberedelser til jobbintervjuet

 

KARRIEREVALG


HVOR GÅR VEIEN VIDERE

 Les om mer enn 400 yrker
 Angrer du på karrierevalget? Les ekspertenes råd
 De 10 mest og minst stressende yrkene
 Følge hodet eller hjertet?
 Her er du garantert jobb
 Ikke alltid lønnsomt med høy utdannelse

 


 

 

 LEDIGE STILLINGER - søk blant tusenvis av ledige stillinger

Se alle ledige stillinger >    

 

Flere søker på jobber uten utdanningskrav

Stadig flere søker på jobber som ikke krever høyere utdanning, og kampen om jobbene kommer bare til å bli tøffere frem mot 2030.
Les hele saken | KARRIERE

Disse bransjene vil ha flere kvinner

SE VIDEO: På BI-arrangementet "JenteCamp" ble de kvinnelige studentene oppfordret til å søke jobb i mannsdominerte bransjer.
Les hele saken | Karrierevalg

 

Her er topp 10 beste og verste yrker

Har du valgt riktig utdanning? CareerCast har rangert 200 yrker fra best til verst, med utgangspunkt i fem viktige kriterier.
Les hele saken | Karrierevalg

Topp 10 beste og verste yrker

Har du valgt riktig utdanning? CareerCast har rangert 200 yrker fra best til verst, med utgangspunkt i fem viktige kriterier.
Les hele saken | Karrierevalg

 

For stor valgfrihet?

NHO stiller spørsmål om unges egne studieønsker veier for tungt. Lånekassen foreslås som et virkemiddel for å styre studievalg mot kompetansen som næringslivet trenger.
Les hele saken | Valg av utdanning

Betaler tusenvis for hjelp til studievalg

Stadig flere betaler private rådgivere for hjelp til studievalget. Skyldes dårlig rådgivning i skolen og et stort press for å lykkes, sier leder i Elevorganisasjonen.
Les hele saken | Valg av utdanning
 SISTE DELTIDSJOBBER - søk blant tusenvis av deltidsjobber

Se alle deltidsstillinger >    

 

 INTERNSHIPS FRA NORGES STØRSTE INTERNSHIP-GUIDE

Se alle på KarriereStart.no >    

 

Bør man velge utdanning med hodet eller hjertet?

Mange som har lykkes i karrieren mener hemmeligheten ligger i å jobbe med det man virkelig elsker. Men er det egentlig lurt?
Les hele saken | Karrierevalg

Alle vil ha hobbyjobb

De er «Generation Me», og vil jobbe i spennende og utviklende yrker. Har Norge plass til at alle skal være kreative på jobben?
Les hele saken | Karrierevalg

 

 

 TRAINEEPROGRAMMER FRA NORGES STØRSTE TRAINEE-GUIDE

Se alle på KarriereStart.no >    

 

Hva er fremtidens sikreste yrker?

Se hva ekspertene mener er de sikreste bransjene for fremtiden. Les også om hvorfor du bør studere i Tyskland.
Les hele saken | Valg av yrke

De har verden som arbeidsplass

Les om hverdagen til seks personer som har valgt å jobbe utenfor Norges landegrenser.
Les hele saken | Karrierevalg

I Studentkokeboka finner du mer enn 500 oppskrifter og mer enn 100 ukesmenyer for studenter. Inspirasjon, matglede og alt du trenger for å bli en hybelchéf.

Gå til Studentkokeboka!

 SISTE IT-STILLINGER

Se alle på KarriereStart.no >    

 

Forberedelser - før du søker jobb

Karriereekspertene deler sine tips og erfaringer.
Se videoen her! | Karrierevalg
 SISTE INGENIØR- OG TEKNOLOGISTILLINGER

Se alle på KarriereStart.no >    

 

 SISTE STILLINGER I OSLO OG AKERSHUS

Se alle på KarriereStart.no >    

 

- En gullkantet gavepakke for studenter

- Vi besøkte internasjonal dag i Volda
Les hele saken | Volda
 SISTE STILLINGER INNEN ØKONOMI, ADMINISTRASJON OG MARKEDSFØRING

Se alle på KarriereStart.no >    

 

.

Copyright © 1999 - 2014 StudentTorget.no - fra valg av utdanning til valg av første arbeidsgiver