Hvordan lage din egen podcast

Podcasting is the new loud. Her er din guide til hvordan du lager en selv.

En podcast er, for de uinvidde, "en måte å publisere lydopptak på Internett som kan abonneres på ved hjelp av RSS" (definisjon hentet fra wikipedia.no).

For alle nettradio- og iPod-brukere er dette allerede et kjent fenomen, og en teknologi som gjør at en kan lytte til sine favorittprogrammer når man skulle ønske det. Men det er også fullt mulig for amatører å lage sine egne radiosendinger ved hjelp av podcast-teknologi.


Opptak

Hvilke tema du vil ta opp, og om du vil ha musikalske innslag i din podcast, er selvsagt helt opp til deg selv. Men for at det skal bli vei i vellinga, bør du sørge for å ha opptaksmuligheter tilgjengelig på din PC eller Mac. Mange datamaskiner har innebygde mikrofoner, mens de aller fleste har innganger for ekstern mikrofon.


Forberedelser
Når du har lagt ned dine morsomme anekdoter og jingles, er neste steg å spleise dette sammen med de låtene du ønsker å spille (dersom du vil ha med musikk). Når redigeringen er gjort, må du konvertere lydfilen til mp3-format. Ulike typer software, som for eksempel Apple’s "Garageband" eller gratisprogrammet Audacity lar deg gjøre dette lett.




Hosting

Nå trenger du et sted å hoste podcasten din, og siden iTunes ikke gjør dette for deg, kan du for eksempel bruke en enkel bloggside som blogger.com. Du vil også trenge RSS-filer for å kunne dele podcasten din i iTunes. For mer informasjon om dette les denne artikkelen på Podcastingnews.com.



iTunes

Når alt dette er tatt hånd om, kan du enten distribuere podcasten din fra en egen side, eller så kan du klikke på "Submit a podcast" i iTunes, og følge instruksjonene du får der. Her vil du bli bedt om å gi podcasten din et navn, og du kan også lage en egen look for din podcast. For en mer grundig gjennomgang enn det instruksjonene i iTunes gir deg, les denne artikkelen.

LES OGSÅ: Kristin Lavransdatter - Kransen



Lovlig?

Du er lovpålagt å ha tillatelse for å spille all musikk som er opphavsrettsbeskyttet. Mindre plateselskaper er som oftest liberale til denne type eksponering, men det er likevel greit å spørre først. Også de store plateselskapene er verdt et forsøk. Når du kontakter dem, er det greit å fokusere på at du ikke gjør dette for å tjene penger, men at du spiller musikken fordi du liker den.




Av Michael Jones

Kilde: nme.com