(StudentTorget.no):

Er du lei av å spise det samme dag ut og dag inn? Her kommer en oppskrift på den perfekte hjemmelagede tomatsausen og en rekke retter du kan bruke den til.  

 

Hjemmelaget tomatsaus

Dette trenger du til en liter tomatsaus:

 

10 store solmodne tomater

Saften av 1 ferskpresset lime

1 stor finhakket rødløk

4 fedd finhakket hvitløk

1 dl olivenolje

1,5 dl finhakket frisk basilikum 

1,5 dl finhakket frisk persille 

2 ts grovmalt pepper

2 ts salt

3 ts sukker

 

Slik gjør du:

1. Finn frem alle ingredienser, hakk løk og urter. 

2. Start med å koke opp rikelig med vann i en kjele som rommer minst 3 liter.

3. Snitt tomatene på toppen og skjær ut den grønne resten fra stilken, Finn frem en bolle, som igjen rommer minst 3 liter, og fyll den med iskaldt vann. Sett den klar ved siden av komfyren – denne skal du avkjøle tomatene i. Legg så tomatene forsiktig i det kokende vannet og la de koke i om lag 40 – 60 sekunder. Ha tomatene raskt over i det kalde vannet slik at varmeprosessen avsluttes.


4. Ta av skallet med fingrene. Så må du grovhakke tomatene og legge de i en sil. La tomatsaften renne av slik at bare kjøttet fra tomaten ligger igjen i silen.

5. Varm en tykkbunnet kjele og ha oppi 1 dl olivenolje. La rødløken og hvitløken surre i oljen til det er mykt og gyllent.

6. Ha i de grovhakkede tomatene, ferskpresset lime, salt, pepper, sukker, urter, og la sausen småputre med lokket på i 30 minutter. Rør om innimellom, og smak til om du ønsker mer salt.

7. Dersom du ønsker en enda mer finhakket tomatsaus kan du bruke stavmikseren i noen minutter for å få en fin og jevn konsistens. 

Sausen kan brukes til en rekke retter, her kommer noen eksempler:

LES OGSÅ: Oppskrift: Sugar Cookies

 

Krydrede kjøttboller i tomatsaus

Dette trenger du:

 


KRYDREDE KJØTTBOLLER: Kjøttboller og tomatsaus er en god kombinasjon! 

 

Tomatsaus

3 båter hvitløk

50 g sjalottløk

400 g kyllingkjøttdeig

1 ½ ts salt

2 ss strøkavring

1 ts malt koriander

1 ts revet muskatnøtt

1 ts malt spisskummen

¼ ts malt kanel

1 egg

2 ss olivenolje

 

Slik gjør du: 

1. Finhakk løk og hvitløk. Kna kjøttdeigen seig med salt og bland inn resten av ingrediensene.


2. Form små boller med teskje og stek dem i olje på middels varme til de er gylne.

3. Varm opp sausen og hell den over kjøttbollene. Strø gjerne hakkede friske urter over.

LES OGSÅ: Grillet quesedilla, nudelsuppe, lakseburger, kylling carbonara, medisterboller og cous cous, wok

 

Kyllingfilet i tomatsaus

 

Dette trenger du:

Tomatsaus

 


KYLLINGFILET I TOMATSAUS: Kyllingfilet, tomatsaus, brokkoli og potet blir en god middag. 
 

Kyllingfilet

Poteter

1 brokkoli

 

Slik gjør du: 

1. Stek kyllingfiletene i en stekepanne på middels varme i 2 minutter på hver side. Legg over lokk og etterstek i 6-8 minutter.

2. Kok potetbitene ca. 10 minutter, ha dem i tomatsausen og la alt bli gjennomvarmt. 

3. Del brokkolien i buketter og kok dem så vidt møre i litt vann.

4. Server kyllingfiletene med brokkoli og poteter i tomatsaus.

LES OGSÅ: Ukemeny: Lettlaget og godt

 

Ovnsbakt torsk i tomatsaus: 

 

Dette trenger du: 

Tomatsaus

 


FISK OG TOMATSAUS: Torsk med tomatsaus og ris er kjempegodt, og ikke minst sunt! 
 

Torsk 

Salt 

Sitron 

Ris

 

Slik gjør du:

1. Sett stekeovnen på 200 grader. Kok ris etter anvisning på pakken.

2. Hell tomatsausen i en ildfast form. Del torskefileten i serveringsstykker og dryss dem med salt. Legg dem i sausen og press litt sitron over fisken. 

3. Dekk med folie og bak fisken midt i ovnen i ca. 20 minutter, eller til den er ferdig.


 

Hjemmelaget pizza

 

Dette trenger du: 

3 dl lunkent vann

½ pk fersk gjær

2 ss olje

½ ts salt

 


PIZZA: Velg det fyllet du vil på pizzaen. Lag deig og tomatsaus, og vips så har du middagen klar. Kjempegodt! 
 

ca. 7 dl hvetemel

Tomatsaus 

 

Forslag til fyll:

Sjampinjong i skiver

Ananas i biter

Paprika i tynne strimler

Tomater i tynne skiver

Sort oliven uten sten

Maiskorn

Revet gulrot

Purre/vårløk

Bacon

 

Slik gjør du: 

1. Deig: Rør gjæren ut i vannet og tilsett olje, mel og salt. Elt deigen godt sammen og la den heve til dobbel størrelse.

2. Ha på tomatsaus og ønsket fyll. 

3. Stek på 225 °C i ca. 20 minutter.

LES OGSÅ: Bruschetta, svinnende kjærlighet, tomatsuppe med medisterboller, omelettburger, nudler, pastasalat

 

Spaghetti og kjøttdeig

 


SPAGHETTI: 
 

Dette trenger du:

Tomatsaus 

Kjøttdeig

Spaghetti

 

Slik gjør du:

1. Stek kjøttdeigen for seg selv og kok pasta.

2. Varm opp tomatsausen.

3. Legg pasta på en tallerken, ha over kjøttdeigen. Hell over tomatsaus og gjerne noen ferske urter. 

LES OGSÅ: Påskemat 2015

 

Lasagne

 

Dette trenger du:

Kjøttdeig

Tomatsaus

Ost

Pastaplater

 

Ostesaus

1 ss margarin/smør


LASAGNE: Lasagne laget fra bunnen av smaker nydelig, det er absolutt verdt å prøve. 
 

2 ss hvetemel

4 dl melk


3 ss revet parmesan eller en annen hvitost

1 ts salt

½ ts malt hvit pepper

¼ ts revet muskatnøtt

2 dl revet hvitost

 

Slik gjør du:

1. Brun kjøttdeig i olje på sterk varme i to omganger. Ha all kjøttdeigen tilbake i stekepanna og tilsett tomatsaus. 

2. Smelt smør i en kjele og rør inn mel. Spe med melk under omrøring og la sausen koke i ca. 10 minutter. Den skal være forholdsvis tykk. Ha i parmesan og la osten smelte. Smak til med krydder.

3. Legg lasagneplater, kjøttsaus og ostesaus lagvis i en ildfast form. Start og avslutt med ostesaus. Dryss over revet ost til slutt.

4. Sett formen i ovnen på 225° C og stek i 30-40 minutter. Kjenn etter med en pinne eller spiss kniv om pastaen er mør.  La lasagnen hvile noen minutter før servering.