(StudentTorget.no):

Mange steder i landet har sola endelig tittet fram de siste dagene, og med sol og varme følger travle dager hvor alt handler om å være utendørs. Det blir fort en is her, en bolle der og plutselig har det blitt et par kilo på kroppen også. Her er tipsene til sunnere snacks du kan kose deg med i hverdagen, og som i tillegg sørger for at at sommeren etterlater seg minner, ikke ekstra kilo. 
 
 

Vaniljekesam med frukt og bær

 
Dette trenger du:
2 dl kesam, vanilje mager
1 appelsin
1 kiwi
1 banan
20 druer
en håndfull nøtter, gjerne valnøtter

FRISKT OG GODT: Frukt og bær i alle fasonger kan blandes med vaniljekesam.

Slik gjør du:

Skjær all frukten i små biter.
 
Legg frukt og vaniljekesam lagvis i et glass.
 
Avslutt med druer på toppen. Server. 
 
 

Jordbær dyppet i sjokolade

 
Dette trenger du:
Friske jordbær
Kokesjokolade, mørk, minst 70 prosent
 
Slik gjør du:
Smelt sjokoladen, helst i vannbad.
 
Dypp jordbærene i smeltet sjokolade og legg dem på et brett dekket med bakepapir.
 
Sett brettet i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet.
 
 

Sorbet

 

AVKJØLENDE: En sorbet er avkjølende og god i sommervarmen. 
Dette trenger du:
200 g fryste bær (for eks. bringebær, jortdbær, blåbær el bjørnebær)
3/4 dl vann
3/4 dl sukker
2 eggehviter 
 
Slik gjør du:
La vann og sukker koke kraftig til en sukkerlake. Avkjøl.
 
Mos de dypfryste bærene til en puré. Tilsett den avkjølte sukkerlaken. 
 
Hell blandingen i en rundbunnet plastbolle og sett den fryseren. Ta bollen ut når massen er halvstiv og pisk kraftig i den (helst med miksmaster). Sett den i fryseren igjen.
 
Stivpisk eggehviten (bruk en ren og tørr visp). Rør så eggehviten ned i røren med miksmasteren på laveste hastighet. Sett sorbeten i fryseren igjen til den skal serveres.
 
For å få en veldig fin konsistens på sorbeten er det lurt å piske den flere ganger i løpet av innfrysingen.
 
 

Frosne druer

 
Dette trenger du:
Druer
 
Slik gjør du:
Skyll av druene.
 
Putt dem i fryseren et par timer.
 
Server.

MANGE VARIANTER: Finn fram frukten du liker aller best og gjør den delikat på en pinne.

 

Fruktspyd

 
Dette trenger du:
½ stk frisk ananas
½ stk cantaloupe-melon
5 stk jordbær
1 stk kiwi
 
Slik gjør du:
Del frukten i terninger.
 
Tre frukten på pinner og server i glass.
 
Husk: all slags frukt kan brukes – avhengig av sesong.
 
 

Frosset banan

 
Dette trenger du:
Bananer
Isformer
 
Slik gjør du:
Mos bananene til en puré.
 
Frys massen ned i isformer i et par timer.

VARMT OG SØTT: Grillet mango passer ypperlig som dessert eller sammen med grillmat.

 

Grillet mango

 
Dette trenger du:
2 stk mangoer
1 lime i båter
yoghurt naturell
 
Slik gjør du:
Varm opp grillen.
 
Bruk en skarp kniv og fjern skinnet fra mangoene. Del mangoene i tykke skiver på begge sider av steinen.
 
Legg mangoskivene på grillen og grill dem i 5 min på hver side.
 
Server dem med båter av lime som presses over like før servering, og yoghurt naturell ved siden av.
 
 

Smoothie

 
 

MELLOMMÅLTID: En smoothie fungerer like godt som mellommåltid som snacks. 
Dette trenger du:
1 banan
1 1/2 dl appelsinjuice
1 dl yoghurt, naturell eller vanilje 
2 dl bær (friske eller frosne)
3 stk isbiter (hvis bærene er friske)
 
Slik gjør du:
Kjør alle ingrediensene raskt sammen i en blender.
 
Hell smoothien i et glass, og server den nylaget.
 

LES OGSÅ: Den forfriskende drikken smoothie

 

Slush

 
Dette trenger du:
1,5 dl appelsinjuice
1 dl saft, ublandet, bringebær eller jordbær 
mange isbiter
2 dl sitronbrus, sukkerfri
 
Slik gjør du:
Bland isbiter, appelsinjuice og saft i en blender til isen er knust.
 
Tilsett sitronbrus, blend det med resten.
 
Server med en gang

ENKELT: Hjemmelaget is er enkelt og greit, og du kan velge og vrake blant saftsmaker.

 

Hjemmelaget pinneis

 
Dette trenger du:
En håndfull bær
2 dl ublandet saft
Kopper eller isformer
Pinner
 
Slik gjør du:
Bland bær og saft i kopp eller isform. 
 
Putt en ispinne i koppen dersom du bruker dette.
 
Putt i fryseren i minst 5 timer.