(StudentTorget.no):

Blåskjell

 
Blåskjell er utrolig godt. I tillegg er det også veldig enkelt å tilberede. Billig er det også, en kilo får du for en femtilapp, og det er nok til en middag for to.
 
Det du må passe på før du skal tilberede blåskjellene, er at de bør være helt lukket før du putter dem i gryta. Hvis de er åpne kan du bli dårlig om du spiser dem, så disse må kastes.
 
 
Dette trenger du:
 
1 nett blåskjell (1 kg)
 
2 fedd hvitløk
 
1 løk
 
½ chili
 

 


BLÅSKJELL: Godt, billig og enkelt å tilberede.
1 dl hvitvin
 
1 sitron
 
Majones
 
Loff
 
 
Slik gjør du:
 
1. Start med å vaske alle skjellene. Finner du noen åpne skjell som ikke lukker seg når du kakker på dem, bør disse kastes.
 
2. Hakk løk, hvitløk og chili. Fres dette i en stor kjele med litt smør.
 
3. Legg skjellene i kjelen. Tilsett vinen og kok opp.
 
4. Blåskjellene er ferdige når alle har åpnet seg. Dette tar to til tre minutter.
 
5. Server med loff, sitronskiver og majones.
 
PS: Kraften som blir igjen av blåskjellene er kjempegod å bruke i fiskesuppe. Ikke hiv denne. Legg den i kjøleskapet eller frys den ned.

 


GOD OG METTENDE SUPPE: Japansk biffsuppe er skikkelig godt, og perfekt middagsmat på grå og kalde dager.
 
 

Japansk biffsuppe

 
Dette trenger du:
 
300 g biff av ytrefilet storfe 
 
2 ss olje 
 
1 l kjøttkraft 
 
½ ts salt 
 
½ ts pepper 
 
Saften av 2 lime 
 
1 ss soyasaus 
 
1 ss finhakket frisk ingefær 
 
2 stk rødløk 
 
1 stk rød chili i skiver
 
1 dl bønnespirer 
 
3 ss finhakket frisk koriander 
 
1 båt hvitløk 
 
½ pk nudler 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Kok opp kjøttkraften.
 
2. Ha limesaften i kraften. Smak til med soyasaus.
 
3. Ha i chili og ingefær.
 
4. Mens suppen står på varmen, skjæres biffkjøttet i tynne skiver på cirka ½ cm. Ha salt og pepper på biffskivene og stek dem på begge sider i olje som tåler varme godt - bruk grillpanne hvis du har. Hold biffene varme.
 
5. Kok nudlene i suppen.
 
6. Når nudlene er ferdige (se koketid på pakken), ha i rødløk, bønnespirer og koriander (og evt. hvitløk). Grønnsakene må ikke koke med suppen mer enn noen sekunder - de skal være sprø når retten serveres.
 
7. Fordel nudelsuppen i boller, og legg biffskivene over. Pynt med et par limeskiver og litt koriander.
 
 
 

Gyros

Dette trenger du:

500 g flatbiff av storfe eller lam, i biter.
 
Marinade:
 
1 finhakket løk
 
2 båter finhakket hvitløk
 
½ ts malt merian (oreganolignende krydder 
som fås kjøpt i velassorterte
dagligvarebutikker)
 

 


GYROS: Et ekte gresk middagsmåltid.
½ ts tørket rosmarin
 
¼ ts pepper
 
1 ts salt   
 
200 g pommes frites
 
4 pitabrød
 
4 ss tzatziki
 
2 tomater i skiver
 
1 rødløk i ringer
 
 
Tzatziki:
 
1 beger matyoghurt
 
2 fedd hvitløk
 
½ agurk
 
Salt og pepper
 
 
Slik gjør du:
 
1. Bland sammen alle ingrediensene til krydderblandingen. La det stå i kjøleskapet i 2 timer. Kjør deretter marinaden i en foodprocessor.
 
2. Lag tzatzikien. Start med å rive agurken på et rivjern. Sil ut vannet. Bland matyoghurt, hvitløk, salt og pepper og agurk.
 
3. Brun kjøttet i en stekepanne og hell over krydderblandingen. La det steke på svak varme i 45 minutter.
 
4. Lag pommes frites etter anvisning på posen.
 
5. Varm pitabrødene etter anvisning på pakken.
 
6. Smør tzatziki på pitabrødene. Legg på tomatskiver og løkskiver. Ha på kjøtt og pommes frites. Rull pitabrødet sammen som et kremmerhus, gjerne med papir rundt.
 
 
 

Pai med bacon og sopp

4 personer
 
Paibunn:
 
150 g smør (romtemperert)
 
200 g hvetemel
 
Ca. 2 ss vann
 
 
Slik gjør du:
 
1. Sett på ovnen på 200 grader.
 
2. Bruk en kjøkkenmaskin til å elte sammen ingrediensene til en fast deig. Har du ikke kjøkkenmaskin er det heller ingenting i veien med å bruke hendene eller en sleiv.  Når du har fått en fast deig pakker du den inn i plastfolie og legger den i kjøleskapet i 10 minutter slik at den får hvile.
 
3. Trykk ut deigen i en paiform. Prikk nedi med en gaffel når deigen er på plass, dette gjør at den ikke blåser seg opp. La deigen for-steke i 10 minutter før du tar på fyllet.
 
 

 


HJEMMELAGET ER BEST: Hjemmelaget pai med bacon og sopp er enkelt å lage, og mye bedre enn den du finner i butikken.
 
Fyll:
 
1 pk bacon
 
½ purre
 
4 store sjampinjonger
 
2 dl melk
 
2 egg
 
2 dl revet ost
 
Salt og pepper
 
 
Slik gjør du:
 
1. Stek bacon og sjampinjong sammen.
 
2. Hakk opp purren.
 
3. Rør sammen melk, egg, salt og pepper.
 
4. Når deigen er ferdig for-stekt tar du den ut av ovnen og legger på bacon, sopp og purre. Hell over melkeblandingen og dryss ost over. La steke i 40 minutter.
 
5. Server med brød og salat.
 
 
 
 

 


PASTA OG TUNFISK: Pastasalat med pesto og tunfisk er både godt, lettlaget og veldig sunt.

Pastasalat med pesto og tunfisk

2 personer
 
Dette trenger du:
 
250 g pastaskruer
 
½ boks tunfisk i olje
 
2 ss grønn pesto
 
½ pk. cherrytomater, delt i to
 
½ liten rødløk, i tynne skiver
 
En håndfull grønne eller sorte oliven
 

Slik gjør du:

1. Bland pestoen inn i pastaen.

2. Knus tunfisken med en gaffel slik at bitene blir mindre og bland den inn i pastaen.

3. Tilsett de oppskårete grønnsakene og fetaosten og klipp over litt persille eller andre urter.

4. Ha på pepper.

5. Du kan godt hardkoke et par egg som du deler i båter og legger på toppen. Ristet brød med smør eller varme rundstykker kan du også servere til.

 
 

 

 

 

Biff med fløtegratinerte poteter,

entrecote eller indrefilet

 

Dette trenger du:

4 store poteter

1 løk

2 fedd hvitløk

Timian

Salt og pepper

2 dl matfløte

1 dl revet ost

Kryddersmør

Salat

 

Slik gjør du:

1. Start med de fløtegratinerte potetene. Sett ovnen på 225 grader. Rens potetene og skjær dem opp i skiver, det samme gjør du med løken.

2. Hell litt olje i formen du skal bruke til potetene. Bland poteter og løk, samt hvitløk i formen. Strø over salt, pepper og timian. Hell over fløten og sett inn i ovnen (midterste rille). Stek potetene i 30 minutter. Når 30 minutter har gått tar du ut formen og strør på ost.


3. Sett på pannen og la en god klatt smør smelte i den.

4. Stek biffene på begge sider i noen minutter (kommer an på hvor store de er og hvordan du liker dem, derfor er det litt vanskelig å si hvor lang tid dette tar).

5. Server med en klatt kryddersmør på biffene, samt salat og fløtegratinerte poteter.

 

 

 


CLUB SANDWICH: Enkelt å lage, og smaker kjempegodt.

Club sandwich

2 porsjoner
 
 
Dette trenger du?
 
2 store brødskiver
 
1 fedd hvitløk, delt i to
 
2-3 ss majones
 
Salatblader
 
1 stekt kyllingbryst
 
6 stekte baconskiver
 
8 skiver agurk
 
1 tomat i skiver
 
1 avocado i skiver
 
Ananasringer
 
Salt og pepper
 
 
Slik gjør du:
 
1. Rist eller stek brødskivene i litt god olje og gni skivene inn med et fedd hvitløk som er delt i to. Smør på godt med majones.
 
2. Legg på salat, skiver av tomat, agurk og avocado.
 
3. Legg så på stekt kylling, bacon og skiver av egg. Dryss på salt og pepper. Pynt med ruccola og grønne oliven. Stek opp noen kokte poteter hvis du har til overs eller bare nyt sandwichen alene.
 
 
 
Kilder: matvett.no og matprat.no