M exico, beliggende i Nord-Amerika og begrenset av USA i nord, er en fascinerende blanding av gamle tradisjoner og moderne livsstil.

Det finnes over 60 indianerstammer i Mexico og knapt noe land i verden har flere festivaler.

Landet kan også skryte av sin vakre natur, med noen av verdens fineste strender og storslåtte fjellandskap, samt utallige kulturelle skatter fra antikken, blant annet Maya-ruinene, i Chichén Itzá, og Aztec-tempelet Templo Mayor, i Mexico by.

Kort sagt, det er ingen mangel på opplevelser å utforske i dette vakre og varierte landet.

I tillegg, i nyere tid, har Mexico opplevd en bemerkelsesverdig økonomisk vekst, delvis takket være NAFTA (Nord-Amerikansk frihandelsavtale), som fremmer handel mellom USA, Canada og Mexico.

 

Mexico

Hovedstad: Mexico by

Totale Innbyggertall: Ca. 126 millioner

Areal: Ca. 1,964,375 kvadratkilometer

Tidssone: Central Standard Time (CST, UTC -6)

Offisielle språk: Spansk (samt 62 andre sidestilte minoritetsspråk)

Statsform: Føderal republikk

Valuta: Mexikansk peso (MXN)

 

 

Utdanning

Med sin unike blanding av gammel og moderne kultur, og fremragende mat, pluss et smorgasbord av natur- og urbane landskap, gir studier i Mexico en utvekslingsopplevelse som er vanskelig å matche.

I dette landet, har du en flott mulighet til å fordype deg i en annen kultur, mens du utvider dine akademiske og personlige horisonter.

Videre, så har landet et sterkt utdanningssystem med universiteter av høy kvalitet.

Noen av de mest kjente, inkluderer Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM), Tecnológico de Monterrey (ITESM) og Universidad Iberoamericana (IBERO), som alle er kjent for deres høye akademiske standarder.

Skoleårets oppstart varierer fra skole til skole. Selv om de fleste følger samme skoleår som oss her hjemme, opererer noen institusjoner med såkalte trimestre.

Et trimester vil si at skoleåret er delt opp i tre bolker, som normalt varer fra september til desember, fra januar til april og fra mai til august. Mellom hver bolk, har studentene tre til fire ukers ferie.

Karaktersystemet varierer mellom universitetene, men mange bruker en skala fra 0 til 10, hvor en score på 6 eller høyere regnes som bestått.

Når det gjelder visum, trenger studenter et studentvisum for å studere i Mexico. Dette krever vanligvis en bekreftelse på opptak fra en meksikansk institusjon, bevis på økonomisk evne til å dekke studie- og levekostnader under oppholdet, og en gyldig reiseforsikring.

I de fleste tilfeller, ankommer studentene landet på turistvisum og søker deretter studentvisum, på immigrasjonskontoret, i byen de studerer i.

Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.

 

 

Godkjenning av studiet

Når du skal bevege deg ut av landet for å studere, er det er viktig å huske at godkjenning på søknaden din om støtte fra Lånekassen, ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte.

Derfor, er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.

Heldigvis, går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet.

Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor.

Skal du studere helsefag, bør du også ta kontakt med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, som er de som bestemmer om du får jobbe innen yrket du har valgt, når du er ferdig utdannet og tilbake i Norge.

 

 

Søkeprosess

Du må undersøke om skolen din har en utvekslingsavtale med Mexico, eller om du må søke om studieplass direkte til universitetet. Søknadsskjema finner du vanligvis på nettsidene deres, men i noen tilfeller må du kontakte dem og få det tilsendt.

ANSA, eller andre representanter her hjemme, kan også være ganske behjelpelig på denne fronten.

Når du søker studieplass, kan du bli bedt om å ta en språktest, samt levere et motivasjonsbrev, et anbefalingsbrev, et essay eller ditt vitnemål. Du kan også bli bedt om å gjøre et intervju, over Skype, eller muligens under et arrangert fysisk møte.

Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.

Studenter som vil ta en hel grad i Mexico, kan søke frem til semesterstart, men for utvekslingsprogrammer er søknadsfristen noe tidligere.

Som utenlandsstudent, er det viktig å være tidlig ute, da prosessen krever en del papirarbeid.

Om du skal studere på engelsk, kan det hende at du må gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.

På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på spansk, må du sannsynlig gjennomføre en DELE-test (spansk) på forhånd, som bevis på din språkkunnskap.

Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.

Som hovedregel må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i utlandet og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.


 

Prisnivå

De fleste nordmenn vil oppleve Mexico som svært billig, men dette varierer veldig etter hvor i landet man befinner seg.

De små, mer ukjente, tettstedene har betydelig lavere prisnivå enn de typiske turiststedene.

Likevel, uansett hvor i Mexico man bor, vil man leve langt bedre på Lånekassens utbetalinger enn man gjør i Norge.

Du kan få en god middag på restaurant til halvparten av norsk pris, og en øl koster mindre enn en cola.

 

 

Bolig

Norske studenter bor generelt veldig bra og får langt mer for pengene i Mexico enn i Norge. Det er for eksempel ikke uvanlig å ha hushjelp et par dager i uka.

Som regel, hjelper universitetene til med å finne bosted, og selv om boligene de tilbyr ofte koster litt mer, er det enklere og tryggere enn å leie på egenhånd.

Dersom man ønsker å leie noe på egenhånd og ikke er kjent i området, bør man rådføre seg med lokale man kjenner, for å forsikre seg om at prisen står i forhold til bostedet.

For et rom i et studentkompleks, betaler man bare en brøkdel av Oslopriser, ofte nede ved en tiendel for de enkleste, og opp til en fjerdedel for rom med fasiliteter som svømmebasseng og treningsrom.

Hvis man går sammen flere om å leie en større leilighet, kan du også regne med å komme langt på en kvart av Oslopriser i måneden per person.

Det finnes mange nettsider der man kan søke etter leiligheter, disse er ofte på spansk, men har et godt utvalg av møblerte leiligheter og rom i kollektiv.


 

Nyttige linker:

Finne studier i Mexico:

Studievalg.no

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test (engelsk)

IELTS-test (engelsk) 

DELE-test (spansk)

 

Finansiering:

Globalgrant.com – 5000 ulike stipend og legater 

Stipendportalen.no – 2000 ulike stipend og legater 

Numbeo – prissammenligning mellom land 

Lånekassen

 

Andre nyttige linker:

ANSAs landside

Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev? 

Anbefalingsbrev – hva skal med? 

Autorisert oversettelse

NOKUT 

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell

 

Praktisk informasjon

Det går mange ruter fra Norge til Mexico, og i tillegg til rute-flyvninger er det mulig å bestille charter-reiser til sør i Mexico.

For å oppholde seg i Mexico, bør man ha tatt vaksine mot hepatitt A, og en oppfriskningsvaksine på difteri, stivkrampe, kikhoste og polio.

De private sykehusene i Mexico holder en veldig høy standard og gir førsteklasses service. Helsetilbudet, i rurale strøk, kan derimot være svært varierende.

Mange forsikringsselskap opererer med noe som heter Studentforsikring verden: en helårsforsikring, som dekker alt man trenger av forsikringer som student i Mexico.

 

Kultur og kulturforskjeller

Et av kjennetegnene ved den mexicanske kulturen, er det åpne og gjestfrie folket, og som utlending blir man alltid tatt godt imot, uansett hvor i landet man reiser. Mexicanerne setter pris på sin turisme og gjør en stor innsats for å ta vare på besøkende.

Mexico kan, gjennom norske øyne, oppfattes som noe konservativt.

Kirke og religion har en viktig rolle i samfunnet, og selv om mye har skjedd de siste årene, er blant annet samboerskap fortsatt uvanlig.

Ungdommer, som ikke må flytte grunnet jobb eller studier, bor ofte hjemme og følger foreldrenes regler, frem til de gifter seg.

Men til tross for at katolisismen står sterkt i landet, er mexicanerne glade i å feste.

Tequila, dans, hatter, masker og musikk til langt ut på morgenkvisten hender ikke sjeldent, og besteforeldre så vel som småbarn deltar på moroa.

Familie er svært viktig for mexicanerne, både på det sosiale plan og som et sikkerhetsnett.

Mexico er kjent som tacoens hjemland, men den som reiser til landet og forventer å få servert tacoskjell med kjøttdeig og rømme vil bli overrasket.

Den mexicanske tacoen har lite til felles med vår oppfatning av taco; retten serveres som små lefser av hvete eller mais, fylt med ulike typer kjøtt eller skalldyr, chilisaus og ost.

Taco er som kebab for nordmenn, populær føde for mexicanere på vei hjem fra byen.

En annen ting man må prøve, når man er i Mexico, er chile relleno; chili fylt med grønnsaker og kjøtt, og enchiladas de pollo, som er tortillachips blandet med kyllingbiter, chilisaus og ost.

Av drikke, står tequila høyt på lista, samt clamato, som er en blanding av øl eller vodka og tomatjuice. Aguas frescas er alkoholfrie fruktsafter som er svært populære.

 

 

Uteliv

Mexicanerne er glade i bylivet, men de går sent ut.

Kvelden starter gjerne med en middag eller noen øl i titiden, før turen går videre til diskoteker eller takterrasser, for å møte venner og danse.

Drinkene selges ofte i pappkopper som rommer en liter, og det er vanlig å kjøpe en hel flaske med blandevann, som settes på bordet og deles mellom venner.

Utestedene opererer ofte med gratis inngang for jenter, mens guttene må betale inngangspenger. I tillegg, er det vanlig at guttene betaler regningen på bordet, når kvelden er over.