I Østerrike har studentene plikt til å takke for forelesningene ved å banke i bordet, og tiltale samtlige lærere med titler.

Men bak den smått konservative fasaden finner du blant annet Wien, en høflig kulturhovedstad, som har mer å by på enn øyet kan måle.

 

Studieinformasjon

Hele 15 prosent av alle som søker seg til studier i Østerrike kommer fra andre land. Dette takket være universiteter som befinner seg høyt oppe på rangeringslister.

Du vil altså ikke være i dårlig selskap om du velger deg Østerrike som studieland. De mest populære studiestedene er
 Universität Wien, Universität Innsbruck og Webster University.

TIPS: Er du ikke sikker på hvor og hva du vil studere enda, kan du sjekke Studievalg.no for mer informasjon om de ulike studiestedene. 

 

 

Søknadsprosess og opptakskrav

De offentlige universitetene i Østerrrike har satt søknadsfristen for vintersemesteret til 5. september, mens fristen for sommersemesteret er 5. februar. Andre læresteder har egne frister, så kontakt dem og hør. 

Du søker direkte til studiestedet. Det første du gjør når du skal søke om plass på et studie i Østerrike er å registrere deg som bruker på lærestedets nettside. 

Fyll så ut søknadsskjemaet som du finner på nettsidene deres. Du vil også bli bedt om å sende med kopi av originalvitnemål med rett kopi-stempel, samt et vitnemål på tysk, dokumentasjon på tyskkunnskaper, CV og kanskje også kopi av passet ditt. 

I tillegg, kan du bli bedt om å sende inn et motivasjons- eller anbefalingsbrev og du kan bli bedt om å ta opptakstester. Noen vil også ha krav til at du har tatt spesifikke fag tidligere. Vitnemålet ditt kan skolen som utstedte det hjelpe deg med å få oversatt. 

For å dokumentert tyskkunskapene dine kan du ta en språktest. Denne kan du sannsynligvis ta ved Goethe Institut i Oslo, men kontakt studiestedet og spør hva de krever.

Skal du studere på engelsk kan du ta en TOELF- eller IELTS-test. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene. Men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet.  

På samme måte som du må gå ExFac ved norske universiteter må du ta et forberedende kurs kalt STEOP før de fleste Østerriske universitetsstudier. Da det forberedende kurset kun gir 15 studiepoeng, og du trenger 30 for å få støtte fra Lånekassen, kan det være lurt å ta et tilleggsfag det året du tar STEOP. 


 

Fakta om Østerrike

Statsform: Republikk i Europa

Areal: 82 409, 83 879 km²

Innbyggertall: 8 545 908 (2022)

Innbyggere per km²: 103,55

Hovedstad: Wien

Offisielt språk: Tysk

Nasjonaldag: 26. oktober

Valuta: Euro (EUR)

 

Studiekostnader og finansiering

Som i Norge, er det, foruten en liten semesteravgift, gratis å studere ved offentlig godkjente universiteter i Østerrike. Skal du derimot studere ved en privatskole, må du betale skolepenger. 

Sjekk om lærestedet ditt er godkjent hos Lånekassen. Du kan også få reisestøtte som skal dekke to hjemreiser i året. 

Om du skal studere på tysk kan du få støtte av lånekassen til enten et minimum fire ukers språkkurs du tar før semesterstart, eller til et tilretteleggingssemester.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor i Østerrike i ett semester og tar et språkkurs ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret. 

 

Nyttige linker:

Finne studier i Østerrike:

Studievalg.no 

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test (engelsk) 

IELTS-test (engelsk) 

Testdaf- og Goethe Zertifikat C1 og C2 tester (tysk) 

 

Finansiering:

Globalgrant.com – 5000 ulike stipend og legater 

Stipendportalen.no – 2000 ulike stipend og legater 

Numbeo – prissammenligning mellom land 

Lånekassen

 

Andre nyttige linker:

ANSAs landside 

Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev? 

Anbefalingsbrev – hva skal med? 

Translatørportalen (statsautorisert oversettelse) 

NOKUT

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell

 

 

Boforhold og prisnivå

Det er billigere å bo i Østerrike enn i Norge, og studielånet rekker litt lenger enn hjemme. ØAD (der Österreichische Austauschdienst) hjelper internasjonale studenter med å finne seg et studenthjem, men disse studenthyblene er forholdsvis dyre.

Vil du bo sammen med andre internasjonale studenter, kan det være et bra valg, men det er billigere å finne et rom i et bokollektiv eller «WG» -  Wohngemeinschaft – som det heter på tysk. En annen fordel med å bo i kollektiv er selvfølgelig at du vil lære språket fortere om du bor sammen med østerrikere.

Det fins mange nettsider der du kan finne slike rom til leie, for eksempel 
wg-gesucht.de

Ellers kan du spise et måltid ute for rundt halvparten av det du ville betalt i Norge, og dagligvarer koster stort sett rundt en fjerdedel av det de koster her hjemme. 

 

 

Praktisk informasjon

Skal du oppholde deg i Østerrike i mer enn tre måneder, må du ha oppholdstillatelse og du må skaffe deg et østerrisk ID-kort.

Dette får du ved å henvende deg til lokale politimyndigheter og vise frem opptaksbevis fra lærestedet, økonomisk garanti og gyldig sykeforsikring. Økonomisk garanti kan for eksempel være gjeldsbrevet ditt fra Lånekassen. 


 

Kultur

Østerrike er et katolsk og konservativt land. Det merkes fremdeles selv om tidene forandrer seg og samfunnet er blitt mer liberalt. Å dra til Østerrike kan for nordmenn likevel føles litt som en reise tilbake i tiden. Det er ikke bare i skolesammenheng Østerrikere er høflige og respektfulle.

Du holder heller en dør åpen latterlig lenge enn å risikere å slenge den i ansiktet på personen bak, selv om nestemann er langt, langt unna.

Østerrikere gir hverandre også små gaver ved flere anledninger, som sjokoladefigurer av St. Nikolaus den 6. desember og lykkebringende Marihøne-figurer ved nyttår.

Wien er en av Europas vakreste byer og preges av storslått arkitektur. Bygninger som i Norge ville vært verneverdige blir brukt som kontorbygg her. 

Bare i hovedstaden finnes det nesten ikke grenser for hva man kan oppleve av kultur. Om man vil se ballett, teater eller opera er det mye å velge blant: Staatsoper, Burgtheater, Volksoper og Theater an der Wien er bare noen av de best kjente mulighetene. Man trenger absolutt ikke å bruke store beløp på billetter heller.

Men husk å kle deg pent, for et besøk i operaen eller på teateret blir tatt seriøst. 

Filmfanatikere bør ta turen innom Viennale, filmfestivalen som årlig trekker tusener av besøkende fra den tysktalende verdenen. For de som er interessert i kunst er Museumsquartier et naturlig stoppested. Her finner du en rekke museer på den nesten 60.000 kvadratmeter store plassen.

Vil du oppleve original Wienerkultur, bør du ta en kaffe på et av landets tradisjonsrike «Kaffeehäuser» - direkte oversatt kaffehus. Her finner du mange kaffevarianter som er typiske for Østerrike, og så lokale at du ikke finner dem andre steder. Det er vanlig å sitte i timevis på disse kaféene mens man leser dagens aviser, som du kan låne gratis på kafeen.

Det er ikke bare Wien som er verdt å få med seg i Østerrike. Landet er preget av vakker natur, høye fjell, åslandskap, vinranker, sjøer og elver. Eksempler på vakker natur som er verdt å få med seg er Wachau i Niederösterreich, som er med på UNESCOs verdensarvliste, og Wörthersee, som er et populært turiststed.

Populært er det også å dra til Salzburg, hvor det arrangeres klassiske musikkfestivaler og festspill.

I Wien kan du bo mange år uten å bli lei utelivet. Det finnes koselige puber, klubber med høy energi, mer rocka barer, jazzkaféer og stilfulle cocktailbarer. Spesielt bermudatriangelet – et område i sentrum der utestedene ligger vegg i vegg – er å anbefale.

Den nest største byen i Østerrike, Graz, har også et rikt tilbud når det gjelder uteliv, selv om det ikke kan måle seg med Wien. I Salzburg mangler det heller ikke klubber eller barer.