D et var kjærligheten som brakte Miriam-Sofie til den østerrikske hovedstaden, en by hun egentlig ikke hadde så mye kunnskap om på forhånd.

Jeg visste ikke så mye om Wien da jeg kom. Jeg tror ikke det er en by som er veldig kjent i Norge, men det burde egentlig forandres, for det er en utrolig vakker by med masse gode studietilbud, som attpåtil er gratis, sier 23-åringen som har forelsket seg helt i byen.

 

Utveksling til Østerrike

Navn: Miriam-Sofie Tullien

Alder: 23 år

Utdanning: Psykoterapi

Studiested: Sigmund Freud PrivatUniversität i Wien, Østerrike

 

Praktisk studium

For å komme inn på psykoterapistudiet ved Sigmund Freud PrivatUniversität, måtte Miriam-Sofie gjennom to runder med intervjuer og en del papirarbeid.

Siden skolen er privatdrevet, må hun i tillegg betale en relativt høy skoleavgift.

Skolen er ganske dyr, men den er støttet av lånekassen og er fortsatt billigere en de fleste studier i, for eksempel England eller USA, forteller studenten og opplyser samtidig om at studiene er gratis, hvis man heller velger å studere ved byens hoveduniversitet, Universität Wien.

Selve psykoterapistudiet er lagt opp veldig praktisk, noe som passer den norske 23-åringen som hånd i handske. Miriam-Sofie synes nemlig det er viktig at psykoterapeuter får så mye praksis som mulig, så tidlig som mulig.

 

 

Skolen har sin egen klinikk, som man kan være en del av gjennom hele studiet med observasjoner, jobb i resepsjonen, og oversettelser under bacheloren og terapipraksis under masteren.

Vi går i gruppeterapi og egenterapi som en del av studiet, og de fleste dagene våre går ut på å diskutere forskjellige «caser» eller ha rollespill og presentasjoner.

Studiet består kun av blokkseminarer, hvilket betyr at Miriam-Sofie og medstudentene jobber intensivt med ett fag i for eksempel fire dager i strekk, istedenfor å ha forelesning en gang i uken gjennom hele semesteret.

Vi har også mange frivillige workshopper som man kan bli med på som: filosofi, drømmetydning, meditasjon, også videre. Og skolen har også flere prosjekter man kan ta del i, for eksempel å jobbe med ekstreme samlere eller asylsøkere, forklarer Wien-studenten.

 

 

Språket en utfordring

Selv om Miriam-Sofie stortrives som student i Wien, finnes det også enkelte ting som kompliserer hverdagen noe.

Jeg syntes det tyske språket var en utfordring, innrømmer hun. Jeg studerte tidligere politikk på tysk ved hoveduniversitetet og syntes ikke det var noe problem å forstå, men å følge med og være aktiv i diskusjoner eller holde presentasjoner var vanskelig for meg.

Østerrike har, som Norge, en haug med dialekter! forklarer hun.

23-åringen kan imidlertid berolige seg med at det blir enklere etter hvert. Det gjelder bare å ikke miste motet.

Det tar litt tid å komme inn i et språk, så jeg tror det er viktig at man ikke gir opp med en gang. Så fort man kommer over en viss barriere, går det veldig greit, og tysk er jo egentlig veldig likt norsk, sier psykoterapistudenten.

Miriam-Sofie har aldri selv studert i Norge, men har inntrykk av at studentene i den østerrikske hovedstaden har noe bedre muligheter til å bygge opp studiet sitt etter egne ønsker, enn det som er tilfelle ved norske læresteder.

Her kan man ofte sette sammen fagene sine selv og det er veldig vanlig å ta to bachelorer på til sammen 4 år, noe jeg ikke hører så ofte om i Norge.

23-åringen mener at studentene i Wien også har flere tilbud og billigere alternativer enn studentene i hjemlandet, ettersom levekostnadene er mye lavere i den østerrikske hovedstaden sammenlignet med i Norge.

Generelt er det mye billigere å bo og gå ut her, så man har mer penger, forteller Miriam-Sofie.


 

Kulturbyen

Psykoterapistudiet krever sitt av studentene og en vanlig studiedag kan ofte bli lang.

Jeg står opp klokken syv og er på universitetet fra klokken ni til ett. Så har jeg en time pause, og da går vi enten og spiser sammen eller jeg går på en observasjon, og så er jeg på universitet igjen til sent på kvelden. Slik er det kanskje tre-fire ganger i uken, sier psykoterapistudenten.

Når hun ønsker å koble av fra studiene, tar Miriam-Sofie gjerne turen til Wiens kulturelle midtpunkt MuseumsQuartier eller en av byens parker.

Wien er en veldig kulturell by og det skjer noe hele tiden! I starten, løp jeg rundt som en gal, for å ikke gå glipp av noe av det som skjedde, men etter hvert har jeg lært at det er så mye som skjer i denne byen, at man må sette seg ned og prioritere hva man er mest interessert i, forteller hun.

Om sommeren, som er veldig varm i den østerrikske hovedstaden, tar 23-åringen gjerne et bad i elven Donau, utforsker et av byens markeder, eller besøker en av landets tradisjonelle vingårder.

Om vinteren, er byen full av romantiske julemarkeder og små boder som selger gløgg.

Wien har med andre ord noe for en hver smak, inkludert et bredt tilbud av studentarrangementer og rabatter.

Nesten alle museer og kulturelle begivenheter har studentrabatter, og det er masse billige studentkafeer og restauranter. Det finnes til og med en restaurant og café, hvor du betaler så mye du vil, så hvis du har lite penger en måned, kan du dra dit og spise «all you can eat» for tre euro.

 

 

På fritiden er Miriam-Sofie også aktiv i studentorganisasjonen ANSA (Association of Norwegian Students Abroad).

ANSA kan blant annet tilby hjelp og veiledning før og under studiene i Østerrike, hyggelige samlinger og arrangementer, og være et sosialt sikkerhetsnett for nordmenn, når de kommer til et ukjent land.

Selvsagt blir man raskt kjent med andre studenter her, men det kan ofte være litt skummelt å være helt alene i begynnelsen. Og for oss, som har vært her en stund, er det deilig å komme sammen med andre nordmenn og kunne fortelle litt norske vitser en gang i blant, forteller 23-åringen.

Ifølge Miriam-Sofie, er østerrikerne for eksempel mye mer direkte enn nordmenn.

Til tross for at kulturforskjeller av og til kan føre til misforståelser, er psykoterapistudenten fornøyd med studenttilværelsen i Wien.

Det som fasinerer meg mest med Wien, er miksen av nostalgiske gamle hus, slott og parker, blandet med et yrende studentliv, artister, graffiti og kulturer fra hele verden, sier Miriam-Sofie, som anbefaler studier ved Sigmund Freud-universitetet til alle som ønsker å utdanne seg til psykoterapeuter.