S iden 1986, da Portugal ble medlem av EU, har nasjonen opplevd en økonomisk transformasjon og modernisering. Dette har ført til en økonomisk vekst og etablering av moderne infrastruktur, spesielt i byene.

Portugal er kjent for sin fantastiske kystlinje, og turister flokker til de sjarmerende kystbyene og strendene. Algarve-regionen er spesielt populær, og byr på vakre strender og pittoreske fiskerlandsbyer.

Portugals hovedstad, Lisboa, er ikke bare en av de eldste byene i Europa, men har også en imponerende samling av gatekunst, som har gjort den til et populært reisemål for kunstentusiaster.

 

Portugal

Hovedstad: Lisboa

Totale Innbyggertall: Ca. 10.3 millioner

Areal: 92,212 km²

Tidssone: UTC +1

Offisielle språk: Portugisisk

Statsform: Republikk

Valuta: Euro (EUR)

 

 

Utdanning og universiteter

Portugal har flere høyt anerkjente universiteter og høyskoler som tilbyr et bredt utvalg av studieprogrammer, flere som også har et sterkt fokus på forskning.

Her er en kort oversikt over noen av de mest anerkjente institusjonene:

 

Universidade de Lisboa (ULisboa)

Et av Portugals eldste og mest prestisjefylte universiteter, som tilbyr en rekke studieprogrammer innenfor humanistiske fag, naturvitenskap, ingeniørfag og økonomi.

 

Universidade do Porto (UPorto)

Et av landets ledende universiteter, spesielt kjent for sin forskning innenfor områdene ingeniørfag og medisin. I tillegg, tilbyr de studieprogrammer innenfor humanistiske fag, samfunnsvitenskap og naturvitenskap.


 

Universidade de Coimbra (UC)

Et av Europas eldste universiteter, med et langvarig renommé for sitt enormt kvalitative utdanningen. UC tilbyr studier innenfor fagområder som humanistiske fag, samfunnsvitenskap, naturvitenskap og teknologi.

 

Instituto Superior Técnico (IST)

Et av Europas ledende tekniske universiteter, særskilt velkjent for sin ekspertise innenfor ingeniørfag og teknologi. Som følge, tilbyr IST studier innen blant annet ingeniørfag, teknologi og vitenskap, med et sterkt fokus på forskning og innovasjon.

 

Portugals studieår går fra september til juni og er delt inn i to semestre.

Karaktersystemet bruker en skala fra 0 til 20, hvor 10 er minimum for å bestå. En karakter på 16 eller høyere anses som svært bra.

Studenter fra EØS-land trenger ikke visum for å studere i Portugal, men de må registrere seg hos myndighetene i Portugal etter ankomst. De må også ha en gyldig Europeisk helsetrygdkort eller privat helseforsikring for å kunne studere i Portugal.

Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.

 

 

Godkjenning av studiet

Når du skal bevege deg ut av landet for å studere, er det er viktig å huske at godkjenning på søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte.

Derfor er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.

Heldigvis går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet.

Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor.

Skal du studere helsefag bør du også ta kontakt med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, som er de som bestemmer om du får jobbe innen yrket du har valgt når du er ferdig utdannet og tilbake i Norge.

 

 

Søkeprosess

Du må undersøke om skolen din har en utvekslingsavtale med Portugal, eller om du må søke om studieplass direkte til universitetet. Søknadsskjema finner du vanligvis på nettsidene deres, men i noen tilfeller må du kontakte dem og få det tilsendt.

Undervisningsspråket ved portugisiske høyere utdanningsinstitusjoner er hovedsakelig portugisisk, men det finnes også en del kurs og studieprogrammer som undervises på engelsk.

Når du søker studieplass kan du bli bedt om å ta en språktest, samt levere et motivasjonsbrev, et anbefalingsbrev, et essay eller ditt vitnemål.

Om du skal studere på engelsk, kan det hende at du må gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.

På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på portugisisk, kan det hende at du må ta en test for å bevise at du har tilstrekkelige språkkunnskaper.

Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.

Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.

Som hovedregel må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Portugal og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

 

Nyttige linker:

Finne studier i Portugal:

Studievalg.no 

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test 

IELTS-test 

 

Andre nyttige linker:

ANSAs landside

Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev? 

Anbefalingsbrev – hva skal med? 

Autorisert oversettelse 

NOKUT

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell 

Numbeo

Lånekassen

 

 

Prisnivå og boligforhold

Prisnivået i Portugal er generelt lavere enn i Norge, ofte ganske nær halvert.

Alkohol og matvarer ligger som oftest ett hakk under halvparten av norske priser, med unntak av import og sesongvarer, som ligger i stedet et hakk høyere enn halvparten.

Prisene på restauranter og kafeer er litt dyrere, men fortsatt billig nok til å unne deg selv flere avbrekk på den lokale bistroen.

Merk deg at, her til lands, er det forventet å gi tips på restauranter og i taxi. 10% er standarden.

Leie av bolig vil variere en del, avhengig av om du går i fellen for å velge bolig innenfor et turistområde – i så fall, vil dette koste deg i dyre dommer. Utenfor turistområder, er leie av bolig vanligvis et hakk billigere enn Oslo leiepriser. Det er enda billigere, hvis du velger å bo utenfor storbyene.

 

 

Praktisk informasjon

Det er en grunn at turister flokker til Portugal, landet har et varmt og solfylt klima, med milde vintre og varme somre. Du må være påpasselig med solbeskyttelse, ettersom sommermånedene er svært varme og tørre.

Landet har et godt utbygd transportsystem med busser, tog og T-bane som knytter sammen de største byene og turistområdene. Taxi er også vanlig og praktisk framkomstmiddel, og betraktelig billigere enn Norge.

Veistandarden er generelt god, men vær oppmerksom på at fjellområdene består av smale og svingete veier. I tillegg, er det vanlig å betale for bruk av motorveier.

Portugal har et godt helsevesen, med moderne sykehus og klinikker i de større byene. Men som nevnt tidligere, bør du ordne et europeisk helsetrygdkort, eller kjøpe et privat helseforsikring, for å få dekket eventuelle helserelaterte utgifter.

 

 

Kultur

Portugisiske verdier inkluderer familie, fellesskap og gjestfrihet. Familien har en viktig posisjon i portugisisk kultur, og det er vanlig å samles med familie og venner for å nyte måltider og sosialt samvær. I tillegg, er portugisere også kjent for sin gjestfrihet og vennlighet mot besøkende.

Portugisiske fester og festivaler er også viktige deler av landets kultur, og inkluderer alt fra religiøse prosesjoner til musikkfestivaler.

Det er også vanlig å ta en siesta på ettermiddagen, spesielt i de mindre byene og landsbyene. Det kan derfor være lurt å planlegge aktiviteter og sightseeing rundt denne tiden av dagen.

Portugisisk kosthold består av masse sjømat og fiskeretter, men det finnes også et bredt utvalg av kjøttretter og vegetariske alternativer. Ellers er maten deres ofte rik på olivenolje og krydder, så det kan være litt tungt for noen smaksløker.