S lovenia er et lite land i Sentral-Europa, som grenser til Italia, Østerrike, Ungarn og Kroatia.

Landet ble uavhengig fra Jugoslavia i 1991, etter en kortvarig konflikt. Siden dette, har nasjonen vært preget av en vellykket overgang til markedsøkonomi, og i 2004 ble de medlem av både EU og NATO.

Landet er nå kjent for sin politiske stabilitet og økonomiske vekst, og har blitt et viktig turistmål i regionen.

 

Slovenia

Hovedstad: Ljubljana

Totale Innbyggertall: Ca. 2,1 millioner

Areal: 20,273 km²

Tidssone: UTC+1 (CET)

Offisielle språk: Slovensk

Statsform: Demokratisk republikk

Valuta: Euro (EUR)

 

 

Utdanning og universiteter

Slovenia er et attraktivt studieland for internasjonale studenter, takket være sin høye utdanningskvalitet, rimelige levekostnader og naturskjønne omgivelser.

Landet har et godt utdanningssystem som følger Bologna-prosessen, noe som betyr at det er enkelt å sammenligne kvalifikasjoner og overføre studiepoeng mellom europeiske land.

Slovenske universiteter tilbyr et bredt utvalg av studieprogrammer på engelsk, særlig på masternivå. Dette gjør det enklere for internasjonale studenter å finne et passende studieprogram og tilpasse seg landets akademiske miljø.

Her er en kort oversikt over noen av landets mer internasjonalt anerkjente utdanningsinstitusjoner:


 

University of Ljubljana (Univerza v Ljubljani)

Det eldste og største universitetet, grunnlagt i 1919, og er medlem av flere internasjonale akademiske nettverk. Rangeres som det beste universitetet i Slovenia, og er kjent for sin forskningskompetanse.

Her kan du studere et svært bredt utvalg av studieprogrammer på både bachelor-, master- og doktorgradsnivå.

 

University of Maribor (Univerza v Mariboru)

Grunnlagt i 1975, og Slovenias nest største universitetet.

Her tilbys et variert utvalg av studieprogrammer innen humanistiske fag, naturvitenskap, samfunnsvitenskap og teknologi. De har også sterke bånd til industrien, pluss et fokus på anvendt forskning og utvikling.

 

University of Primorska (Univerza na Primorskem)

Et nyere universitet, etablert i 2003, og ligger i kystbyen Koper.

Tilbyr flere engelskspråklige studieprogrammer, og spesielt populære er studier innen økonomi, turisme, humanistiske fag og naturvitenskap.

 

University of Nova Gorica (Univerza v Novi Gorici)

Et privat universitet som fokuserer på forskning og innovasjon, grunnlagt i 1995.

De har et begrenset antall studieprogrammer, men er kjent for sin kvalitet innen naturvitenskap, teknologi, miljøvitenskap og kunst.

 

Det slovenske studieåret løper vanligvis fra oktober til september og er delt inn i to semestre: vintersemesteret (oktober-januar) og sommersemesteret (februar-juni).

Det slovenske karaktersystemet er basert på en skala fra 1 til 10, der 1 er dårligst og 10 er best. En karakter på 6 eller høyere regnes som bestått.

Internasjonale studenter, som ønsker å studere i Slovenia, må vanligvis dokumentere ferdigheter i engelsk eller slovensk, avhengig av undervisningsspråket for deres valgte program.

Noen universiteter krever at studenter består en offisiell språktest, for eksempel IELTS eller TOEFL for engelsk, eller en tilsvarende test for slovensk.

For studenter fra EØS-land, er det ikke nødvendig med visum for å studere i Slovenia. Imidlertid, må de registrere seg hos det lokale politiet og søke om et oppholdsbevis innen 90 dager etter ankomst. Dette beviset er nødvendig for å kunne bo og studere i landet for lengre perioder.

Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.

 

 

Godkjenning av studiet

Når du skal bevege deg ut av landet for å studere, er det er viktig å huske at godkjenning på søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte.

Derfor er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.

Heldigvis går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet.

Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor.

Skal du studere helsefag bør du også ta kontakt med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, som er de som bestemmer om du får jobbe innen yrket du har valgt når du er ferdig utdannet og tilbake i Norge.

 

 

Søkeprosess

Du søker direkte til universitetet og må ha generell studiekompetanse for å komme inn.

Når du søker studieplass i Slovenia kan du bli bedt om å gjøre en opptaksprøver, samt sende inn motivasjonsbrev og anbefalingsbrev, samt gjøre et intervju.

Som tidligere nevnt, kan det også hende at du må ta en språktest, avhengig av hvilket språk ditt valgte studie undervises i.

Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.

Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.

Som hovedregel må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Slovenia og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

 

Nyttige linker:

Finne studier i Slovenia:

Studievalg.no

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test 

IELTS-test 

 

Andre nyttige linker:

ANSAs landside 

Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev? 

Anbefalingsbrev – hva skal med? 

Autorisert oversettelse

NOKUT 

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell

Numbeo 

Lånekassen 

 

 

Prisnivå og boligforhold

Prisnivået i Slovenia er som oftest lavere enn i Norge, noe som gjør det til et rimeligere land å besøke eller bo i for nordmenn.

Resturant måltider ligger på rundt halvparten av norske priser, imens dagligvarer ligger litt høyere enn dette, men fortsatt billigere.

Kollektivtransport er også rimeligere, du kan kjøpe en enkeltbillett for omtrent en tredjedel av hva vi er vant til. Tog- og bussbilletter mellom byer er også generelt billigere enn tilsvarende reiser i Norge.

Leieprisene er også ganske rause mot en students lommebok, i og med at leie av en ettromsleilighet i sentrum ligger på rundt en tredjedel av prisen for en tilsvarende leilighet i Oslo.

 

 

Praktisk informasjon

Slovenia har et variert klima på grunn av sin beliggenhet mellom Alpene, Pannonia-sletten og Middelhavet.

Kystområdene har et mildt middelhavsklima, med milde vintre og varme somre, mens innlandet og fjellområdene har et kontinentalt klima, med kaldere vintre og varme somre.

Noen nordmenn, når de er ute på vift i utlandet, savner å kunne trygt drikke fra springen. Ikke alle land har like godt drikkevann som oss. Men, Slovenias vann er også av høy kvalitet, og det er trygt å drikke rett fra springen i de fleste områder. Du kan selvsagt også kjøpe flaskevann i butikker, hvis du foretrekker dette.

Ellers er det lett å reise rundt til lands, ettersom Slovenias offentlige transportsystem er godt utviklet og rimelig, inkludert tog og busser mellom byer og lokal offentlig transport i byene. Landet har et godt veinett, og det er enkelt å kjøre mellom byer og turistattraksjoner.

Men, vær oppmerksom på at det kreves et veiavgiftsklistremerke (vignette) for å kjøre på motorveiene i Slovenia. Klistremerket kan kjøpes på bensinstasjoner og grenseoverganger.

 

 

Slovenia rundt

Selv om det teknisk sett er en liten by, er Bled en av de mest kjente og besøkte stedene i Slovenia.

Byen ligger ved bredden av den vakre Bled-sjøen, og attraksjonene inkluderer Bled-slottet, som troner på en klippe over sjøen, og kirken på øya midt i innsjøen.

Besøkende kan leie en tradisjonell trebåt, kalt "pletna", for å utforske øya og kirken.

Hovedstaden og den største byen i Slovenia, Ljubljana, er kjent for sin pittoreske gamleby, grønne områder og livlige kulturscene.

Noen av byens mest populære attraksjoner inkluderer Ljubljana-slottet, Tivoli-parken, Dragebroen (Zmajski Most) som er utsmykket med fire imponerende dragestatuer, og Prešeren-plassen.

Ljubljanica-elven snor seg gjennom byen og er omgitt av sjarmerende kafeer, restauranter og butikker.

Maribor er Slovenias nest største by og ligger ved bredden av Drava-elven.

Besøkende kan utforske gamlebyen, Maribor-slottet, katedralen og den populære attraksjonen "Stara trta" - verdens eldste vinranker, som fortsatt produserer druer.

Maribor er også et flott utgangspunkt for å utforske de omkringliggende vinregionene og fjellene i Pohorje.

Ptuj er den eldste byen i Slovenia og ligger også ved bredden av Drava-elven.

Byens historie strekker seg tilbake til romertiden, og den har bevart sin middelalderske karakter. Besøkende kan utforske Ptuj-slottet, gamlebyen med sine fargerike bygninger og brosteinsbelagte gater, og romerske monumenter som Orpheus-monumentet.

Byen er også kjent for sin årlige karnevalsfeiring, Kurentovanje, som tiltrekker seg besøkende fra hele verden.

Koper er en sjarmerende kystby, ved Adriaterhavet, og er kjent for sin venetianske arkitektur og historie.

Byens største attraksjoner inkluderer Praetorian-palasset, Katedralen og klokketårnet, og det livlige markedet i gamlebyen.

I tillegg, er Koper også et godt utgangspunkt for å utforske de nærliggende kystbyene Piran, Izola og Portorož.

Utenom byer, er Triglav nasjonalpark et «must» for natur- og eventyrelskere.

Parken, som er oppkalt etter landets høyeste fjell, Triglav, dekker nesten 4% av Slovenias areal og inneholder storslåtte landskap, inkludert dype daler, skoger, fjell og elver.

Parken er et populært sted for fotturer, klatring og andre friluftsaktiviteter.