FpU - Trond Birkedal

Du er her: StudentTorget / Studentpolitikk & Samfunn


ST intervjuer lederne for ungdomspartiene før kommunevalget '07

StudentTorget har møtt lederne for de 7 største ungdomspartiene i Norge for å høre deres synspunkt på ulike aspekter av norsk studentpolitikk.
Skrevet av: Kristian Meisingset

Publisert: 20.08 2007

 

De dyktige er best

 
Trond Birkedal har vært leder av FpU siden 2002.
Trond Birkedal er ikke redd for tanken om eliteuniversiteter i Norge. Tvert imot mener han markedet vil være best til å heve kvaliteten.

- Er du en rising star i Fremskrittspartiet? 

Trond Birkedal, leder i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), trekker på det.

 - Foreløpig har jeg fått en tillit jeg er fornøyd med.

Birkedal er kanskje den mest seriøse ungdomspartilederen StudentTorget.no sin utsendte møter i sin intervjuserie. Men det skulle kanskje bare mangle. Som 27 år gammel er han en av de yngste ordførerkandidatene i landet, og det i Stavanger. Han er leder for FrPs faste utvalg for oppvekst og skolepolitikk, og han har bidratt til å styrke FpUs seriøsitet.

 - Jeg meldte meg inn i FpU i 1996, og ble etterhvert aktiv i Stavanger FpU. Der var det Se og Hør- og Playstation-tilstander. Men det ble det slutt på, og mange av dem som hadde vært der forsvant.


- Har du noen røverhistorier?

- Jeg har ikke så mange av dem. Men i så fall forblir de nettopp det.

LES OGSÅ: Kristin Lavransdatter - Kransen

 

Trygt for mindreårige

Det verste Birkedal vet er at andre bestemmer over ham. Og tanken på at 60 år gamle førtidspensjonister styrer politikken, og at det er de over 60 år som i størst grad stemmer ved valg, gjorde at han ble politisk aktiv. Tanken på hvor forskjellige de som hang over ham og styrte landet var fra ham selv ble for tung å bære.

- Og dette vet partiene. Det er derfor det er så mye fokus på eldrepolitikk og lite fokus på ungdomssaker. Politikerne vet at ungdommen ikke stemmer uansett.

Etter at han ble leder for FpU har det i hvert fall ikke vært noen tvil om hvem som bestemmer. Og han innrømmer at det var behov for grep.

- Det har vært mye ymse i FpU de siste årene. Men det er vi ferdige med. At alkoholforbudet for alle under 18 år blir håndhevet, med suspensjon som straff, og at den som skjenker eller tilbyr alkohol til mindreårige faktisk blir suspendert minimum tre måneder, satte jeg som forutsetning for å overta.


Så det så. I FpU skal foreldrene vite at barna har det godt.

LES OGSÅ: Slagord på russekortet

 

Markedet fungerer

Også når vi diskuterer høyere utdanning er Birkedal saklig og bestemt. Ingen lange utgreininger om det ene eller andre. Korte, presise svar.

- For det første er det viktig at høyere utdanning i prinsippet er tilgjengelig for alle. Hvem som helst skal kunne ta høyere utdanning uavhengig av økonomisk bakgrunn.

- Skal alle som vil få ta høyere utdanning?

- Nei. Samtidig må det ligge faglige, karakterbestemte krav til grunn. Det må ikke gå inflasjon i høyere utdanning slik at det blir alfor lett.

- Skal det bli lettere å stille krav ved opptak?

- Ja. Det må være opp til institusjonene selv om de ønsker det. Man kan godt legge ned Samordnet Opptak og la alt være opp til institusjonene.

- Hva hvis konsekvensene blir at det på noen områder mangler studieplasser?

- Hvis årsaken er få søkere, så er det ikke noe problem. Men hvis det er et behov i andre enden – studenter som ønsker å ta faget – så vil tilbudet komme. Markedet fungerer.

 

Konkurranse om kvalitet

Birkedal er opptatt av å tenke internasjonalt.


- For det andre må det blir et bedre internasjonalt fokus. Norske studenter må være attraktive i utlandet, og det må være attraktivt å studere her.

Men han er bekymret over norsk utdannings evne til å konkurrere.

- Internasjonale undersøkelser viser at en norsk åttendeklassing ligger to år bak en nederlandsk åttendeklasse i matte. Det samme i forhold til Asia. Og det er bekymringsfullt. Det tredje punktet er nettopp at vi skal leve av høyere utdanning i fremtiden. Og da kan vi ikke la de asiatiske landene konkurrere oss ut både på pris, arbeidskraft OG utdanning.

Derfor mener Birkedal at hvis man styrker kvaliteten gjennom hele utdanningsløpet, så vil det også legge grunnlaget for kvalitet i høyere utdanning. Men samtidig gjelder det å lokke med en gulrot.

- Vi har foreslått at de som gjennomfører raskere skal få en høyere stipendandel. De raskeste kan få 50 eller 60 prosent stipend. Det vil stimulere de kjappe.

Dessuten ser han positivt på tanken om eliteuniversitet.

- Jeg er positiv til spissing, og at noen kan ta på seg rollen som eliteuniversiteter. Ivy League i Norge. Samtidig er det viktig at staten betaler alle universitetene likt for antall studenter, slik at det blir opp til universitetene selv å skaffe de ekstra midlene til å spisse. Og at det ikke er staten som bestemmer hvem som skal være hvor gode. Da blir det politisk styrt. Universitetene må selv ta stilling.


 

Usikkert kvalitetstegn

Jeg har lyst til å vite litt om hva FpU tenker om kvaliteten på høyere utdanning i dag.

- Er du fornøyd med kvaliteten på høyere utdanning i Norge?

- Nei. Men det kan jeg ikke si noe særlig om. Kvaliteten kan nok økes, men jeg har ikke noe hokus-pokus.

- Hvordan kan kvaliteten bli høyere?

- Jeg vet ikke presist diagnosen per i dag, dermed vet jeg ikke medisinen heller. Du får ringe til dem i FrPs utdanningskomité.

Birkedal smiler ikke.

- Som formann i FpU kan jeg ikke ha detaljkunnskap om alt. Men hvis jeg blir utdanningsminister skal du få svar. Det lover jeg. Det blir det første spørsmålet jeg svarer på.

Nå smiler han litt.

- Synes du det er nok konkurranse i høyere utdanning i dag?

- Det vet jeg ingenting om. Men mitt inntrykk er ikke at studentene er overarbeidet på grunn av konkurransekrav i dag, for å si det sånn.

- Jeg mente ikke bare studentene, men institusjonene.

- Det vet jeg ingenting om.

Det som irriterer meg mest med Birkedal er at han uten dikkedarer svarer ”vet ikke” hvis han ikke vet svaret. Dét er ingen selvfølge blant ungdomspolitikere, men det gjør det langt kjedeligere å være journalist.


 

Fakta

-  Vært leder i FpU siden 2002. Går av i 2008.
-  Vokste opp i Stavanger, er 27 år gammel.
-  Viktigste sak: Utdanningspolitikk. Grunnlaget for alt.

 

 FREMSKRITTSPARTIETS UNGDOM


- Ungdomspartiet til Fremskrittspartiet.
- 1750 medlemmer i 2006, opp fra 1000 i 2002.
- Viktigste saker: Skole og utdanning, eldreomsord, mer ansvar til ungdom for egen fritid.

www.fpu.no

 RELATERTE ARTIKLER
 - Hva skal du stemme i år? Bli med på StudentTorgets meningsmåling!
 - Intervju med AUF ved Martin Henriksen
 - Intervju med Fremskrittspartiets Ungdom ved Trond Birkedal
 - Intervju med KrFU ved Kjell Ingolf Ropstad
 - Intervju med Rød Ungdom ved Mimir Kristjanson
 - Intervju med Sosialistisk Ungdom ved Kirsti Bergstø
 - Intervju med Senterungdommen ved Erlend Fuglum
 - Intervju med Unge Høyre ved Torbjørn Røe Isaksen
 - Intervju med Unge Venstre ved Lars-Henrik Michelsen
 - Mer om studentpolitikk og samfunn