En omfattende undersøkelse gjort ved Universitetet i Bergen viser at studenters allmennkunnskap om kultur har sunket betraktelig de siste ti årene.

I en artikkel studentavisen, Studvest i Bergen har skrevet, kommer det frem at allmennkunnskapen om kultur har sunket betydelig de siste ti årene.

Tallene som Fredrik Hovden, førsteamanuensis ved institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB) har samlet inn sammen med professor Jostein Gripsrud og førsteamanuensis Hallvard Moe, viser at stadig færre studenter har bred kunnskap om høykultur.

– Grunnene kan være så mange.Vi ser blant annet at langt færre studenter oppgir sine foreldre som interesserte i høykultur, og at de slik i mindre grad har med seg interessen hjemmefra. Samtidig har dagens studenter vokst opp i en helt annen kulturell offentlighet. Man kan i dag unngå å bli utsatt for klassisk musikk om man ikke vil, påpeker Hovden i intervjuet med Studvest.

Professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo (UiO), Trond Berg Eriksen forklarer den synkende allmennkunnskapen om kultur som et resultat av at de felles tradisjonene har blitt mindre viktig, mens de felles opplevelsene står sterkere.


– De fellesreferansene som er knyttet til felles historie, spiller en stadig mindre rolle. Derfor senker mørket seg over det som har vært etter kun én generasjon.

LES OGSÅ: Drømmer du om å starte din egen bedrift? Da kan Alexander hjelpe deg

 

Historieløse utdannelser

Eriksen hevder videre i artikkelen at det er viktig å ha noen felles referansepunkter i samfunnet.

-  Det er mange moderne spesialyrker og spesialutdannelser som strengt tatt er historieløse. Men vi er jo ikke bare våre yrkesfunksjoner, vi er også samfunnsmedlemmer som skal omgås og forstå medborgere, slår han fast.

Undersøkelsen viser blant annet at iløpet av de ti siste årene har kunnskapen om billedhuggeren Gustav Vigeland sunket betraktelig, mannen som utformet en av landet mest kjente parker; Vigelandsparken. 

I 1998 visste ikke 17 prosent av de spurte hvem kunsteren var, mens i 2008 har tallet økt til hele 31,4 prosent. På samme måte visste nesten 44 prosent at Franz Kafka hadde skrevet «Prosessen» for elleve år siden, mens bare 23 prosent kunne det samme i 2008.

LES OGSÅ: Valget 2017: Fremtiden bygges nå! sier KrFU

 

Et snevert felt

– Jeg vil ikke kalle det forfall, men vi kan i alle fall se en tydelig endring. Det ser ut som at studenter har mindre interesse og kunnskap om alt som ikke handler om populærkultur, sier intiativtaker Hovden til Bergensavisen.


Leder i Norsk Studentunion ved UiB, Helene Christiansen er imidlertid skeptisk til bredden i feltet som har blitt utforsket, men er enig i at generelle kunnskaper viktig.

– Det ser likevel ut som at denne undersøkelsen tar for seg et litt snevert felt, og en kan derfor ikke konkludere med at studenter har dårlig allmennkunnskap generelt, mener hun.

Professor i kunsthistorie ved UiB, Gunnar Danbolt er tydelig opprørt over tallenes tale, og ønsker i intervjuet at det var et minstrekrav på allmennkunnskap etter endt høyere utdanning. Selv om han innser at noe slikt ikke er gjennomførbart.
 
– Det er i det hele beklagelig at studenter er så uvitende om den kultur som har vært med på å forme dem, sier han.

 

Kilder: Studvest / Dagens Næringsliv