Eier du et fjernsyn, er det lovfestet at man skal betale lisensavgift, men noen studenter sniker seg unna grunnet prisen. –Mange av de betaler jo årsavgiften på bil uten å klage, argumenterer seksjonssjef i Lisensavdelingen.

 Fakta om NRK-lisensen


• Lisensavgiften fastsettes av Stortinget, og i 2010 koster det 2432 å være en lovlydig TV-titter.
  
• Blir du tatt for å benytte et tv-apparat ulovlig vil det koste deg et gebyr på 15% i tillegg til den ordinære lisensavgiften.

• Facebookgruppa mot lisensavgift har per i dag 226 710 medlemmer, og består av en rekke ulike aldersgrupper.  

− Jeg synes prisen på Kringkastingsavgiften er altfor høy, forteller Sturla Dueland (22). Han studerer digital fotografering og bor for tiden i Haugesund. Fjernsynet han bruker er registrert på foreldrene, selv om han ikke bor i samme hus som dem lengre.

Dette er i følge NRKs reglement ulovlig.

 

For dyrt

Selv om avgiften deles opp, og skal betales to ganger i året, syns ikke Dueland det hjelper stort.

− Å måtte ut med 1200 kroner per halvår, er veldig mye å betale. Spesielt for et menneske som har en inntekt på litt over 6000 kroner, som skal dekke husleie og mat. Studenter burde få rabatt på lisensen, insisterer han.


Og han er ikke alene. På nettstedet Facebook har nesten 227 000 nordmenn samlet seg til opprør under parolen: Vi skal fjerne TV-lisensen, og vi trenger deg for å få det til! Hvor det argumenteres mot lisensordningen som ”et utdatert og latterlig politisk vedtak som burde vært borte for lenge sia, og som i hvert fall burde blitt borte når det ble et digitalt nettverk”. Nettsiden er full av opprømte historier og anklager mot prisen på avgiften, lisensinnkrevere og forslag til forandring.
Dueland forteller at han liker NRK sitt tilbud, og derfor ønsker å betale kringkastingsavgiften når han får en inntekt som tilsier at det er mulig.

− Jeg vil selvfølgelig betale avgiften når jeg får fast jobb. Jeg er veldig fornøyd med NRK sitt tilbud, men nå har jeg dessverre ikke økonomi til det, fortviler han.

LES OGSÅ: GJESTEBLOGG: En offensiv langtidsplan for et bærekraftig samfunn

 

Ønsker studentrabatt

Senterungdommen, som er Senterpartiets ungdomsorganisasjon, går inn for at studenter skal få halv pris på kringkastingsavgiften.

− Mange studenter har en krevende økonomi, og vi er opptatt av at de skal kunne ha mulighet til å se på TV, uten å gjøre seg til lovbrytere, understreker leder for senterungdommen, Johannes Rindal. 


− Vi er opptatt av at flest mulig skal betale lisens. Vi vil sikre at NRK forsetter som en solid allmennkringkaster i fremtiden, fortsetter han.

LES OGSÅ: GJESTEBLOGG: – Studenter må bli mer relevante for arbeidslivet

 

 

For dårlig kvalitet

− Hadde det vært snakk om 500 kroner, hadde det ikke vært noe problem, men når NRK krever over 2000 kroner, blir det litt i meste laget for en student, forteller Vegard Sørholt, som er journalistikkstudent. 

Han har akkurat kjøpt seg nytt fjernsyn, og fikk kravet fra lisenskontoret for en liten tid tilbake.

− Jeg kommer ikke til å betale det. Ikke har jeg penger til det akkurat nå heller, dessuten er produktet NRK tilbyr, alt for dårlig til at jeg kan betale så mye penger for det. Dette har ene og alene med at de dropper fotball-VM til fordel for Melodi grand Prix, påpeker han.

LES OGSÅ: Drømmer du om å starte din egen bedrift? Da kan Alexander hjelpe deg

 

10 prosent lurer seg unna

Lisensavdelingen i NRK, har ingen konkret statistikk over hvor eksakt hvor mange studenter som lurer seg unna regningen, men seksjonssjef Ronny Forslund forteller at rundt 10 prosent av hele Norges befolkning ser på fjernsyn ulovlig.

− Det er veldig synd at såpass mange unngår å betale. Dette er et kollektivt ansvar, og det som skjer er at NRK går glipp av midler som kunne blitt brukt til programproduksjon, understreker han. 


Han har en viss forståelse for at studentene synes avgiften er høy.

− Jeg skjønner problemstillingen, studenter er jo vant med å få ting til halv pris. Men det skal også sies at mange studenter har jobb i tillegg til studiene. Dessuten har også mange bil, og de betaler jo årsavgiften på den uten å klage, det er jo en statlig avgift på lik linje med lisensen.

– Jeg tror dessuten at det er andre grupper i samfunnet som er mer vanskeligstilte enn studenter, og har større problemer med å betale for seg, fortsetter han.

LES OGSÅ: Sikrer velferden for 10 000 BI-studenter

 

Jakter på unnasluntrere

Lisenskontoret har mellom 55 og 60 kontrollører som kontinuerlig er på jakt etter mennesker i hele Norge som ikke har registrert fjernsynet.

− Vi har oversikt over alle adresser i Norge, og oppsøker samtlige av de som ikke står oppført som lisensbetalere.

− Hvilke sanksjoner venter hvis man blir tatt i lisenskontroll?

− Du vil motta faktura på stedet, i tillegg har vi rett til å ilegge et straffegebyr på 15 prosent av avgiften, som vil komme i tillegg, avslutter Farslund.