Her er Norges billigste studenthybler

Tekst: Tor Hernan Floor / Anita Gudbrandsen. Foto: privat / Tor Lindseth for SiBu

Sist oppdatert: 29.07 2010

  RELATERTE ARTIKLER
- Juridiske tips ved leie av bolig - Alt om studentøkonomi
Husk på dette når du skal leie bolig - Studentboligindeks 2010
Fremleie av bolig Kartlegg dine interesser
Velg riktig leiekontrakt i bokollektiv Gode studentøkonomiske tips

På Evenstad får du hybel med egen stallplass til 1500 kroner. Drammen-studentene må ut med nesten det tredobbelte. Prisforskjellene mellom studentbyene i Norge er enorme.

– Boligene på Musefarmen er så billig fordi de opprinnelig var en forskningsstasjon som ble bygget om til hybler. De trenger nok litt kriseoppussing i form av et strøk maling, men er fullt ut levelig slik de er nå.

Stabsleder Stine Grønvold ved Campus Evenstad er fornøyd med utfallet av StudentTorgets boligprisindeks. Den viser at det er på Evenstad at studentene kan bo billigst i landet. Her kan beboerne bo på 6 kvadratmeter store hybler med strøm og internett inkludert i husleien for kun 1500 kroner.

Grønvold forteller at selv om hybelrommene i seg selv er små er det mange aktiviteter studentene kan ta del i på campus, og de er alle helt gratis.

– Hos oss har studentene fri tilgang til skolens fasiliteter hele døgnet, noe som inkluderer blant annet vaskemaskin, fri bruk av Pc-sal, gymsal med badstu og auditorium. I tillegg har studentene tilgang til en egen stall som studentene driver og disponerer fritt selv.


Lunsj: Ville du spist matpakka med denne utsikten?

 

Her er resultatet fra årets studentboligindeks

 

 

 

Dyrest i Drammen

 

I år som ifjor er det i Drammen man finner landets dyreste studentbolig. Hele 4020,- kroner eller 268 prosent mer koster det å bo i studenboligkomplekset Moov In, og her får man bare en kvadrat mer soveplass enn i Musefarmen på Evenstad. Drammen utkonkurrerer også hovedstaden med priser nær det dobbelte for et soverom tilsvarende halve størrelsen av det billigste i Oslo.

I forbindelse med lanseringen av boligene i 2008, beskrev studentsamskipnaden i Buskerud (SiBu) boligene som studentboliger i elitedivisjon og samskipnadens direktør Berit Refseth ønsket et hvilket som helst interiørblad velkommen til å bo der.


Komfort: Studentene i Drammen hygger seg i Moov Helses boblebad, men må betale ekstra for å få tilgang til det.

At Drammen nå når til bunns i kåringen for andre år på rad, forklarer Refseth som et spørsmål om studentvelferd og statlig tilskuddspolitikk.

– Vi bygget studentboliger i Drammen grunnet stor etterspørsel og behov. Når vi skulle bygge, ønsket vi at de skulle ha en slik standard og beliggenhet at det kom studentene til gode. Et slikt initiativ ble naturligvis omkostende, og da vi i tillegg fikk meget lav statlig støtte ble vi nødt til å ta disse prisene for å forsvare de økonomiske utleggene vi har hatt.

De høyt prisede boligene i Drammen har sentral beliggenhet, et miljøvennelig byggefokus og er universelt utformet, med både treningsstudio og kafè i underetasjen. Refseth har inntrykk av at studentene som bor her trives godt.

– Studentene opplever det å bo i sentrum, hvor ”alt” er tilgjengelig, med høy standard i bygget og kort avstand til skolen som nyttige goder. Etterspørslen på boligene våre tilsier igrunn det samme.
Buskerud generelt har nemlig et stort behov for nye studentboliger, og ifølge Refseth står SiBu klar med tomt allerede.

– Vi har gjennom dialog med Drammen kommune funnet et område hvor vi ønsker å bygge og venter bare på et klarsignal og støtte fra staten til å gå igang.

Vil det gi bedre boligpriser for studentene i Drammen?

– Det skal du ikke se bort ifra. Vi er imidlertid nødt til å fullstille et boligprosjekt som tjener både oss, kommunen og ikke minst studentene best. Tallene i denne statistikken er et spørsmål om standard, beliggenhet og statlig finansiering, det er ting man ikke kan lese ut av de kriteriene dere har satt for utvelgelse.

Refseth forklarer at de kunne også ha valgt en billig løsning både for seg selv og studentene, men at det strider imot studentvelferdsprofilen de har satt.

– Hadde vi hatt et ønske om å vinne en slik kåring kunne vi ha satt opp en såkalt Moelven-brakke og tatt 1500,- kroner i måneden for en lavstandardsbolig i et avsidesliggende tomteområde. Men vi føler at det ikke blir riktig overfor studentene å lage et slikt tilbud, - da er det nødt til å bli omkostende både for oss og dem å holde studentbolig i Drammen.

 

 

Et individuelt valg

 

Leder for Norsk Studentorganisasjon (NSO) Anne Karine Nymoen, mener tallene i statistikken understreker hvor ulike studenter flest er, og at det er bra at man har boliger som tilfredsstiller ulike behov.

– Studentboliger er jo opprinnelig utformet for at man skal ha et rimelig sted å bo, vi ser imidlertid at mange studenter velger å betale litt ekstra for å bo sentralt og nært til studiestedet av sosiale og praktiske årsaker. Andre vil kanskje foretrekke å bo i utkanten for å spare penger - man har forskjellige verdier på ulike tidspunkt i livet.

I Drammen finnes kun det private markedet som alternativ til forholdsvis dyre og ettertraktede studentboliger, der har man jo ikke så mye valg?

– Det er ikke alle steder som har så mange valg nei, vi håper at Regjeringen vil innfri løftet sitt om å bygge tusen nye boliger i året i årene som kommer, og at det vil gi Samskipnadene det rommet de trenger for å etterkomme studentenes behov.

 

Her er resultatet fra årets studentboligindeks

 


StudentTorgets publikasjoner

StudentTorget.no

 

Relaterte saker

Dette bør du spise til eksamen

Få energinivået til topps både før og under eksamen.
Les hele saken | Eksamen

Salt, sitron og tequila

I Mexico sies det at tequila kurerer alt fra mageknip til hjertesorg. Det er bare deler av sannheten.
Les hele saken | STUDENTLIV

Få inspirasjon fra gatene

- Vi har funnet verdens beste moteblogger
Les hele saken | Kultur og intervjuer

Det begynte med en diplomoppgave

- Nå er Siren Elise Wilhelmsen Norges største designhåp
Les hele saken | Kultur og intervjuer

- Vi har jævla bra smak

- Spoon Train Audio gjør bandbooking til suksess
Les hele saken | Gründer

Ambisiøs gründer blant Nordens mest lovende

Ane Christophersen vil utnytte vindkraften til sjøs
Les hele saken | Gründer
 

UKA rapper Snoop

 

Tekst: Redaksjonen
Foto: Wikimedia Commons

Sist oppdatert: 16.08 2011

  RELATERTE ARTIKLER
- Portrettintervju: Magnus Carlsen - Toddydrinker - slik lager du de
- Portrettintervju: Mette Hanekamhaug - Her er det beste studentølet
Portrettintervju: Tine Thing Helseth Alt om studentliv
- Portrettintervju: Asbjørn Slettemark Slik får du bedre konsentrasjon

En av verdens største rapartister tar turen til studentfestivalen i oktober.

- Snoop Dogg trenger ingen videre introduksjon. Han har gitt oss låter som «Drop It Like It's Hot», «What's My Name» og «Sweat», og jeg er kjempebegeistret og stolt av å kunne presentere en av verdens største artister til en enorm konsert i Dødens Dal under UKA, sier UKEsjef Tore Lie Falkenberg i en pressemelding.

Studentfestivalen UKA i Trondheim er iferd med å få en fin tradisjon på å hente inn artister i tetsjiktet internasjonalt. I fjor var det Jay-Z som rocket studentscenene, i år er det ingen ringere enn Snoop Dogg.

 

En unik mulighet

 

Snoop Dogg eller Calvin Broadus som han egentlig heter, er en av hip hop bransjens mestselgende og største artister. På 90-tallet var han en av pionerene innen det som kalles west coast-rappen, sammen med store navn som Dr. Dre, Tupac og Eminem.

I senere år har Snoop spilt med artister som Katy Perry, Wiz Kalifa og Gorillaz, ved siden av å ha sitt eget tv-show på MTV, bidra i en rekke spillefilmer og turnere verden rundt. UKA selv beskriver bookingen av Snoop som et scoop, og mener de gir deg publikum en unik mulighet til å se Snoop Dogg vise hele Dødens Dal hvorfor han fortsatt okkuperer tronen som verdens frekkeste rapper.

Konserten holdes i Dødens Dal den  15. oktober. Snoop spiller også i Oslo Spektrum, fredag 14. oktober

Dette bør du spise til eksamen

Få energinivået til topps både før og under eksamen.
Les hele saken | Eksamen

 

Det begynte med en diplomoppgave

- Nå er Siren Elise Wilhelmsen Norges største designhåp
Les hele saken | Kultur og intervjuer

- Vi har jævla bra smak

- Spoon Train Audio gjør bandbooking til suksess
Les hele saken | Gründer

Stand up, sjekking og Karpe Diem

- Her er høydepunktene i Fadderuka 2011
Les hele saken | Fest & Uteliv

  Les om samtlige traineeprogrammer i Norge

»»»

 

 

Egg, bønner, flesk

- Slik lager du ekte engelsk frokost
Les hele saken | Studentkokeboka

Presentasjonsvideo fra Høgskolen i Sogn og Fjordane

 

Dyrt med festival?

- Delta i konkurransen og vinn pass til noen av sommerens feteste festivaler
Les hele saken | Konkurranser
  72 INTERNSHIPS - NORGES STØRSTE INTERNSHIP-GUIDE

 

Når utdanning er overflødig

- De hoppet av studiet– men klarte seg greit likevel
Les hele saken | UTDANNING

- Hjelp meg å få ny iPhone

- Norges største blogger brukte 4 dager på å få en Macbook Pro
Les hele saken | Vervekampanje

I Studentkokeboka finner du mer enn 500 oppskrifter og mer enn 100 ukesmenyer for studenter. Inspirasjon, matglede og alt du trenger for å bli en hybelchéf.

Gå til Studentkokeboka!

 

Lånekassen jakter på jukserne

- Kontrollerer om studenter bor borte
Les hele saken | Studentøkonomi

Sover du nok?

- Rådene som hjelper deg å forbedre søvnen
Les hele saken | Helse og Livsstil
.

Copyright © 1999 - 2016 StudentTorget.no - fra valg av utdanning til valg av første arbeidsgiver