Det nærmer seg sommerferie. For mange betyr det at jakten på en plass å bo til høsten er godt i gang. Nærmere studiestart vil det bli et rush av andre som også skal ha husrom. Å være tidlig ute kan derfor bli elementært.

Ernæringsstudent Kristin Solheim Hustad (22) har i løpet av de siste årene rukket å bli erfaren med boligjakt i Bergen. Hun har opplevd at det kan være vanskelig å finne bolig rundt semesterstart.

– Det er stor konkurranse, og det er vanskelig å finne noe som er både billig, bra og sentrumsnært. Mange andre er i samme ærend. Det beste forsvinner først, sier hun.

På tre år har hun bodd fire forskjellige steder i byen. Til høsten flytter hun for femte gang, denne gangen til et kollektivrom i Bergen sentrum. Dette sikret hun seg allerede i midten av mai.

– Jeg var tidlig ute i år, i motsetning til i fjor. Da startet jeg jakten så sent som i august, og endte derfor opp med noe jeg ikke var helt fornøyd med. I år vet jeg heldigvis at jeg har en plass å bo, og dessuten at det er et sted hvor jeg kan trives, forteller Hustad.

Hustad tror det er viktig å være forberedt på at letingen kan ta tid, men anbefaler å ha litt is i magen. Hennes råd til studenter på boligjakt er å være så tidlig ute som mulig, og å ta seg tid til å gå på en del visninger.


– Benytt deg av nettsider som finn.no og hybel.no, og hør med venner og bekjente om de vet om noe ledig. Og husk at det alltid går bra til slutt, legger hun til.

 

 Slik finner du bolig:


• Sjekk annonser i avisa, på hybel.no, ibolig.no eller finn.no. Legg eventuelt ut egen annonse. Hør med venner og venners venner. Du kan også bruke sosiale medier som Facebook og Twitter i jakten.

• Søk om bolig hos studentsamskipnaden der du skal studere. Hvis du ikke har funnet bolig til studiestart, kan mange samskipnader tilby en nødløsning i form av tak over hodet og en madrass å sove på.

• Nyttige adresser:

Bergenstudentens visningsassistanse

Studentbolighjelpa i Trondheim

LES OGSÅ: Hvordan bo i bil


Orienter deg i boligmarkedet

– Rundt semesterstart i august er det mye vanskeligere å skaffe leiebolig enn det er resten av året. For de som har mulighet er det et godt råd å være tidlig ute, råder Torgeir Øines, leder av boliggruppen til Forbrukerrådet.

Han mener det alltid er forutsigbart at det vil bli vanskelig å finne bolig rundt semesterstart. Det kan imidlertid variere hvor lenge denne perioden varer. Det store presset på markedet i juli og august har sammenheng med at mange ikke får vite hvor de skal studere før mot slutten av sommeren.


– Man må jo vite hvor man skal studere før man kan begynne å lete etter bolig. Dette er vanskelig å gjøre noe med. Hvis du ikke vet hvilken by du skal til, må du nesten bare avvente boligjakten, sier han.

Selv om man ikke vet hvor man kommer til å få studieplass, mener Øines at det er fornuftig å orientere seg i boligmarkedet i de aktuelle studiebyene.

– Det er viktig å vite hva som finnes og ha en klar formening om hva man ønsker, sier han.

LES OGSÅ: Leie bolig tips og sjekkliste - den komplette sjekklisten når du skal leie bolig

 

Hold kontakten med studentsamskipnaden

Hos Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) er rundt en tredjedel av studentboligene ledige for nye studenter ved semesterstart. Egil T. Pedersen, administrerende direktør i SiB, sier det er stor pågang for å få tak i disse. Han oppfordrer likevel studenter på boligjakt om å sende inn en søknad.

– I prinsippet har vi søknadsfrist 1.juni, men det er bare å sende inn en søknad når som helst hvis man har behov for bolig, sier han.

Ved starten av hvert høstsemester er det mange som søker om å få studentbolig, og SiB har da betydelig flere søkere enn ledige boliger. Pedersen forklarer at en del av de som får tildelt bolig i løpet av sommeren finner en annen plass å bo, eller får studieplass i en helt annen by. Derfor blir det stadig ledige boliger.


– Gjennom hele sommeren og frem mot semesterstart dukker det stadig opp ledige hybler. Derfor kan det lønne seg å være litt på hugget for å få tak i en bolig etter hvert som vi får noe ledig, anbefaler han.

Det er likevel helt klart lettest å få tak i en studentbolig på vårparten.

– Dette har sammenheng med at vi har mange internasjonale studenter som bor hos oss om høsten, men som drar avgårde igjen i løpet av samme semester. På vårsemesteret kommer det færre nye studenter, og derfor er våren det beste tidspunktet for å skaffe seg hybel, forklarer Pedersen.

Hans råd til de som ikke har skaffet seg bolig innen semesterstart, er å sende inn en søknad og holde kontakten med studentsamskipnaden.

– Vi tilbyr tak over hodet og en madrass å ligge på til de som ikke har bolig når studiene starter. Vår erfaring er at alle klarer å finne et sted å bo. Det er ikke sikkert at man får bo akkurat der man ønsker, men man får i alle fall flyttet inn og kan sette i gang med studiene.  Så kan man flytte på seg etterhvert som det dukker opp noe ledig og presset blir mindre. Dette løser seg alltid, enten til studiestart eller like etter, forsikrer Pedersen.



 3 Gode boligråd fra Forbrukerrådet:


•  Pass på at du får tegnet kontrakt, og vær bevisst på hvorvidt utleier vil ha tidsbestemt eller tidsubestemt avtale. En tidsbestemt avtale kan forsåvidt være greit, men da er du bundet til den hvis du ikke avtaler en oppsigelsestid.

•  Mange utleiere ønsker å ha en tidsbestemt avtale for å slippe å måtte ta inn nye leietakere hele tiden. Det handler om å være bevisst i forhold til de avtalene man inngår, slik at man vet hva man faktisk gjør, sier han.

•  Ikke bli desperat! I den verste perioden kan det kanskje lønne seg å heller bo en natt eller to på hotell, i stedet for å hoppe på noe du kan komme til å angre på. I perioder med høy etterspørsel kan være lettere for utleiere å få leid ut boliger som ikke holder god nok standard.