Mediebransjen er tøff, men med stå på-vilje er det meste mulig. Studioassistent Ingrid (23) har tro på at hun en dag vil få en plass i TV-bransjen.

– Jeg har aldri sett på meg selv som ei jente med «bein i nesa», men jeg har alltid vært klar over at jeg vil jobbe i TV og tror at min stå-på-vilje er årsaken til at jeg fikk jobben.

To ganger i uka har Ingrid Ytre-Arne ansvar for at publikum som er innom TV 2s lokaler i Nydalen i Oslo er fornøyde.

– Jeg er en typisk ”kaffekoker”, men har også ansvar for publikumsinnslipp og tiltrer ellers i de rollene hvor det trengs. Min jobb er å sørge for at alle har det bra.

 

Slik kommer du deg opp og fram i mediebransjen

Til vanlig holder Ytre-Arne på med en bachelor i medier og kommunikasjon ved Høgskolen i Oslo. Hun oppdaget jobben som studioassistent via Facebook-gruppen «Freelancebank».

Facebook-gruppen fungerer slik at du mottar meldinger i innboksen din hver gang nye jobber blir tilgjengelige. Finner du noe som passer deg gjelder det å være kjapp, for det er ofte mange om beinet.

– Siden mediebransjen ofte trenger folk veldig kjapt, vil jeg si at en slik gruppe er uvurderlig, sier Ytre-Arne.

Hun startet som studioassistent i «Torsdag kveld fra Nydalen», og ble anbefalt videre til samme type jobb i «Skal vi danse?» etter to sesonger i førstnevnte show.

 

 

– En positiv innstilling er avgjørende, jeg velger heller å gjøre litt ekstra i de jobbene jeg blir satt til, og jeg har derfor vært så heldig å bli anbefalt videre i til en annen TV2-produksjon, påpeker hun.


 

Ikke en «drittjobb»

Oppgavene TV-spiren har blitt tildelt, blir av mange omtalt som typiske «drittjobber». Ytre-Arne benekter påstanden, og sier at det er ikke noe form for hierarki blant de ansatte i produksjonene.

Med sin oppgløddhet viser Ytre-Arne at hun virkelig setter pris på jobben sin.

– Vi er som en familie og alle har et felles resultat av det vi gjør, sier hun overbevisende.

Koordinering av arbeidsoppgaver er kun en av mange egenskaper som kreves for å jobbe som studioassistent. Og antageligvis har både kameramannen og innspillingslederen vært på akkurat samme sted som Ytre-Arne er i dag.

– Det er godt å starte helt på «scratch». Jeg lærer mye bare ved å observere alt som foregår både før og under opptak, bemerker hun.

Videre forteller heltidsstudenten at det ofte blir sett på som en stor fordel å ha kjennskap til produksjonen når de ansetter i de høyere stillingene.

 

Ta ansvaret på alvor

Ytre-Arnes opplevelser samsvarer godt med Terje Ramberg, TV-produsent i Monster Entertainment AS, sine egne erfaringer.

Han viser til at det faktisk er veldig vanlig å starte i de små stillinger, men bemerker likevel at de har sin nyttverdi de også.

– De «små» jobbene er ofte svært viktige for produksjonen og ansvaret du blir gitt øker stadig.

Han er selv utdannet journalist og påpeker at det er et fint utgangspunkt å ha en utdanning i bunn, til tross for at erfaring også spiller en stor rolle.

– Hvis du klarer å slå deg til ro med at du ikke starter høyt oppe i systemet, men heller tar de utfordringene du får, så vil du opparbeide deg den tilliten og det kontaktnettverket som trengs for å få et langt liv i mediebransjen, hevder han.


 

Villig til å ofre litt 

Studioassistenten er inneforstått med at hun må ofre en del for å gjennomføre to tolvtimers-dager i studio hver uke.

Ikke nok med at hun må avse tid med kjæreste og venner, men hun går også glipp av forelesninger hver onsdag.

– Jeg har hatt et par runder med meg selv, men man må ta de sjansene man får. For å sette det på spissen det er bedre å stå midt i en TV-produksjon, enn å lære om det på skolen.

Hun vil likevel ikke neglisjere det å studere og mener kombinasjonen med jobb og skole, er det beste.

– Skolen er spesielt viktig for å finne ut hva man ønsker å jobbe med videre, konkluderer Ytre-Arne.

Til andre som også har håp om å jobbe i mediebransjen, har hun følgende tips:

– Gi det lille ekstra! Meld deg inn i Freelancebank på Facebook. For de som ønsker å jobbe kreativt, er det der jobbene finnes og ikke på Finn.no.

– I tillegg tilbyr de forskjellige studiene ofte praksisperiode, da er det lurt å gripe sjansen og ikke minst ta alle oppgaver på alvor.