(StudentTorget.no):

Når det finnes hundrevis av studier å velge mellom er det ikke rart om man ikke treffer på første forsøk.

Men det er viktig å huske på at ingen utdanning er bortkastet. “Bomskudd­året” kan nemlig vise seg å gi deg en fin tilleggskompetanse til graden du til slutt ender opp med å fullføre. Dette var tilfellet for Elin. 

20. juli 2009 får Elin beskjed om at hun har kommet inn på master i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun pakker med seg tingene sine, og flytter inn til hovedstaden. Hun er spent og sikker på at hun har valgt riktig. Men mot slutten av det andre året merker hun at motivasjonen ikke er den samme. 

 
 

Fikk bachelorgrad

Valget om å studere psykologi var ikke helt tilfeldig. For Elin har det alltid stått mellom jus, psykologi ogøkonomi. I tillegg til en genuin interesse for faget, så hun på psykologi som en god kombinasjon med
rettsvitenskap.

- Jeg hadde fått høre at fremtidige arbeidsgivere ser det som et pluss at søkere har studert psykologi. Itillegg undersøkte jeg litt, og fant ut at jeg kunne søke om å få en sammensatt bachelor, ved å kombinere de to årene jeg hadde fra jusen med et årsstudium i psykologi. Så da gjorde jeg det, forteller hun.

 

LES OGSÅ: Vil du jobbe med noe kreativt?

 

Fant drømmestudiet

Da årsstudiet går mot slutten, setter Elin for tredje gang opp en prioriteringsliste på Samordna opptak.

Øverst på lista står det som skal vise seg å være drømmestudiet. 20. juli får hun igjen beskjed om at hunhar fått plass, og i midten av august 2012 begynner hun på bachelor i økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Oslo.


- Økonomi var ett av alternativene jeg vurderte i utgangspunktet. Jeg har alltid vært glad i matte ogvalgte realfag på videregående. Det var et ganske naturlig valg, og en god kombinasjon med
bachelorgraden jeg allerede hadde.
 

LES OGSÅ: Kun én av hundre vil ansette humanistene

 

Etterlyser bedre informasjon

Selv om Elin til slutt fant det riktige studiet, og kom opp med gode løsninger for det hun allerede haddestudert, etterlyser hun mer og bedre informasjon for studenter som er i samme situasjon.

Jeg leste mye på nettsidene til fakultetene og fant egentlig ut av ting selv. Det var ikke så lett å få konkrete tips fra studieveiledere, for de hadde som regel bare kunnskap om sitt fakultet, og ikke hvordan man kunne kombinere fag fra ulike skoler og fakulteter. Det var vanskelig å vite hvem jeg skulle henvende meg til for å få tips om hva som var lurt å gjøre for meg.

 

LES OGSÅ: Skal man velge utdanning med hodet eller hjertet?

 

– Glad jeg valgte feil

I dag er Elin glad for at hun valgte feil studie – og ikke minst at hun bestemte seg for å slutte.
 
- ­Mange vegrer seg kanskje for ikke å fullføre et studie de har begynt på, og fortsetter selv om interessen og leselysten ikke er der. Det er en utrolig stor overgang fra å ha null motivasjon til å studere, til å stortrives. Hvis jeg ikke hadde slutta på jusen, hadde jeg ikke hatt det så bra som jeg har det nå. I tillegg lærer man mye om seg selv når man tør å ta en slikt valg. Og det betyr absolutt ikke at det har vært bortkasta, påpeker hun.

 

Elins tips til andre som føler de har valgt feil

  • Å slutte på et studie er ikke en avgjørelse man tar lett på. Tenk nøye gjennom det. Hvis du føler deg sikker på at det du studerer ikke er helt riktig for deg, gjør noe med det. Det er som oftest bedre å finne noe annet å gjøre enn å fullføre bare fordi det er et nederlag å slutte.
  • Det er nesten umulig å motivere seg for å lese og studere hvis interessen ikke er der. Og motivasjon oginteresse gir ofte gode resultater, som fører til mestringsfølelse, som igjen gir mer motivasjon og interesse. Det er en god sirkel, rett og slett.
  • Sett deg inn i hvilke muligheter du har hvis du ønsker å bytte studie. Kanskje kan du integrere noen fag du allerede har tatt i et nytt studie, eller søke om å få en sammensatt bachelor. Vær oppmerksom på at dersom du får fritak fra enkelte emner, som fører til at du tar mindre enn 30 studiepoeng i løpet av et semester, får du også mindre i lån og stipend fra Lånekassen.

 

Sine Bjerregård Hanssen jobber som førstekonsulent ved Seksjon for studentservice ved NTNU i Trondheim. Hun har følgende råd til studenter som føler at de har valgt feil studie:

- Først og fremst bør man finne ut om dette er en følelse som varer ved, for det er helt vanlig å blir litt usikker i perioder. Det trenger likevel ikke bety at man må slutte med én gang. Kanskje er det nok å jobbe med motivasjonen sin, sier hun.

Hanssen påpeker at det kan være en god idé å kontakte en veileder på studiestedet sitt, for å få mer informasjon og hjelp.


- Ulike studiesteder har ulike ordninger, men her på NTNU har vi studieveiledere tilknyttet alle program, som studentene gjerne kjenner litt fra før. I tillegg har Studentservice veiledningstilbud for alle studenter. Her møter vi mange som befinner seg i den situasjonen, og vi gir dem muligheten til å lufte tankene sine og finne ut av hva de egentlig vil. Vi kan også gi støtte til å finne tilbake til motivasjonen, hvis man ønsker å gi studiet en ny sjanse.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet