Camilla Herrem studerer idrettsernæring, ved Høgskolen i Sør-Trønderlag (HiST).

Når eksamen står for tur, er det skumlere enn måljakt i en VM-finale.

Når det kommer til håndball, så vet jeg akkurat hva som kommer og hvem jeg møter. På en eksamen, vet jeg ikke hvilke spørsmål som kommer og om jeg kan alt stoffet. Når det er kamp, backer vi opp hverandre, på eksamen er det opp til meg selv, sier Camilla Herrem.

– Jeg bruker mye tid på lekser, før og etter treningene. Vi har samlinger med landslaget, og ikke så mange forelesninger på skolen. Det passer veldig bra, siden jeg er ganske mye ute og reiser.

– Jeg prøver å bli ferdig med oppgavene noen dager før innleveringsfristen. Jeg liker å gjøre alt ferdig i god tid.

 

 

Gulljente

Camilla Herrem spiller for Byåsen Håndball, og har vunnet VM- og EM-gull med det håndballandslaget.

Alt hun har opplevd, er en fortjeneste av hardt arbeid. Herrem har tatt med seg lærdommen fra håndballen inn i studiene.

– Det er viktig å sette seg mål. Det trenger ikke å være store mål, men flere små. Når du har alle de små målene du setter deg, så klarer man hovedmålet.

– Man skal aldri gi opp drømmen sin, selv om man ikke får det til første gang.

Håndballjentas drøm som liten var å bli politikvinne, men det ble med drømmen. Nå håper hun å få brukt idrettsernæringstudiene til noe fornuftig, den dagen håndballen legges bort.

– Drømmejobben er vel kanskje å hjelpe andre med kosthold og trening. For eksempel, å holde foredrag til jenter og gutter som er med i lagidrett.

– Jeg vil ikke sitte stille fra åtte til fire, jeg vil gjerne hjelpe andre når det kommer til kosthold og trening.


 

Skal bli lege

Einar Riegelhuth Koren spiller håndball og studerer medisin.

Koren er inne i sitt 5.studieår ved Universitetet i Oslo. Guttedrømmen som håndballspiller med flagget på brystet er oppnådd, men en dag tar idrettskarrieren slutt.

– Jeg ønsker å være best mulig forberedt til alle årene etterpå.

– Drømmejobben må være et sted med faglige utfordringer, godt miljø og stor trivsel. Jeg valgte medisinstudiet, fordi jeg ønsket å vite mer om hvordan kroppen er bygd opp og syntes det å jobbe som lege virker spennende.

Kombinasjonen studier og sport krever god planlegging og selvdisiplin. Å bli best krever sin tid og da er det godt at skolen legger til rette for studieforløpet.

– Skolen tilrettelegger litt, ved at en kan søke seg til hvilket sykehus en ønsker å ha undervisning ved, og så kan det være mulig å bruke et år isteden for et halvt på ett semester. Utfordringene kommer når det er landslagssamlinger, hvor jeg er borte i en uke eller to.

 

 

Når setter du av tid til skolearbeid? Hvor ofte bruker du på skole?

Det er mye obligatorisk undervisning som må tas til gitte tider.

Fire dager i uka er det undervisning, mens den femte er studiedag. Det er en god blanding mellom forelesninger, kliniske smågrupper, seminarer og kurs. Det meste foregår mellom åtte og fire.

Så mye av skolearbeidet blir dermed gjort på dagtid på skolen, mens en del lesing foregår på kveldstid, på reisefot og med podcast.


 

Hverdagens utfordringer

Gjennom studietiden, har Einar Riegelhuth Koren blitt kåret til årets spiller, og i 2010, ble Koren dansk cupmester med FCK Håndbold.

I dag, er han tilbake i Haslum og prøver å få hverdagen med trening, studier og fritid til å gå opp.

– Det er klart at mye av dagen går jo med til trening og studier og det som følger med. Men både trening og studier er ting som jeg trives godt med, og som gir meg mye.

– Men jeg tror det er viktig å kunne koble av og gjøre andre ting når det er rom for det. Til dette, passer studier og idrett godt sammen, og jeg bruker de om hverandre for å lade batteriene.

 

Hva er verst, eksamen eller konkurranse?

Begge deler gjenspeiler jo ofte innsatsen som er lagt ned i forkant.

Så jeg vil si at det verste er å ikke være forberedt!

 

 

Elsker idrett

Synnøve Solemdal fikk denne sesongen sitt gjennombrudd som skiskytter i verdenstoppen.

Mens hun kjemper blant de beste i verden, studerer Solemdal idrett ved Høgskolen i Lillehammer.

– For meg, er det viktig å føle at jeg gjør noe meningsfylt ved siden av idretten. Jeg er vel over gjennomsnittet interessert i idrett og trening, derfor passer det bra for meg å studere idrett. I tillegg, kan studiene være god avkobling fra topp-idrettslivet.

Skal Solemdal bli verdens beste skiskytter, må treningen prioriteres.

Høgskolen i Lillehammer tilrettelegger, slik at hun får studert, eksamener kan bli utsatt eller flyttet om de kolliderer med konkurranser eller samlinger.

Undervisningen hun går glipp av på reiser, får hun muligheten til å ta igjen, når hun kommer tilbake fra konkurranse, men eksamen er hun ikke så glad i.

– Jeg er veldig glad i å konkurrere, så jeg må si at eksamen er verst å gjennomføre.

Den dagen børsa og skiene er lagt vekk, ønsker Solemdal å jobbe med idrett på en eller annen måte, men hun vet ikke helt hva det skulle være.

– Det skulle jeg ønske jeg visste selv. Har lyst til å jobbe innenfor idrett på enn eller annen måte. Synes det er interessant med temaer som ernæring, psykologi og fysiologi.

– Forhåpentligvis, får jeg muligheten til å satse på skiskyting i flere år framover, så jeg har litt tid før jeg trenger å bestemme meg.


 

Hva har du oppnådd om ti år, og hva jobber du med?

Vi får se..

Håper egentlig at jeg fremdeles satser skiskyting og er blant verdens beste, forteller Solemdal.

 

 

Skal vinne alt!

Om ti år, har jeg vunnet alt som er innen håndball, og kan se tilbake på det hele og tenke at "hadde jeg fått muligheten til å gjøre alt om igjen, så ville jeg gjort nøyaktig det samme", forteller den 20 år gamle håndballspilleren Stine Brede Oftedal, som allerede har VM- og EM-gull i lomma.

Oftedal tar siviløkonomstudiet ved BI.

Ren tilfeldighet førte henne til dette studiet, hun har egentlig alltid drømt om å bli håndballproff, men det kommer et liv etter håndballen også.

– Jeg har vel egentlig alltid drømt om å bli proff håndballspiller.

– Det er vanskelig å si hva jeg kommer til å jobbe med etter håndballkarrieren, men med det studiet her, går det jo i det minste mot noe innen økonomi. Men ting endrer seg fort, så det er bare å vente og se hvilke muligheter som dukker opp.

Studiene spiser mye tid av hverdagen til ungjenta, men trening og restitusjon blir prioritert. Derfor, har Oftedal valgt å ta færre fag enn sine medstudenter.

Hun føler seg privilegert, som har tid til å være toppidrettsutøvere og student på samme tid. Fritid blir det derimot ikke så mye av.

– Det er klart det blir liten tid til typiske aktiviteter, utenom skolearbeid og håndball, som ulike arrangementer eller turer. Det går ikke an å ta seg fri en helg for å reise på fjellet, for da er det kamp. Jeg mister naturlig nok en del sosialt med det, men heldigvis er mye av mitt sosiale liv innad i idretten, uansett.

– Uten å gjøre noen prioriteringer, blir man aldri ordentlig god.


 

Hva er verst, eksamen eller konkurranser?

Jeg syns eksamen er verst.

Vi spiller såpass mange kamper i året, at det nærmest blir en vanesak, og jeg føler at jeg har enda mer kontroll på den arenaen.

Likevel, kommer det selvsagt an på hvor viktig en kamp er. Er det mye som står på spill, så kan jeg være vanvittig nervøs.

Problemet med eksamen er at man på en måte bare har én sjanse; i håndballen, får man mest sannsynlig mulighet til å revansjere seg litt raskere.