(StudentTorget.no):

I Norge har alle barn og unge under 18 rett til gratis tannbehandling til og med det året man fyller 18 år. Dersom man fyller 19 eller 20 år i behandlingsåret, slipper man unna med å kun betale egenandelen på 25 %. 
 
Men fra kalenderåret man fyller 21 år er man nødt til å finansiere alt av tannbehandling selv (bortsett fra i disse tilfellene). 
 
En uforutsett og dyr utgift er studentens verste fiende. Har du en stram økonomi, finnes det kapt noe kjedeligere å bruke penger på enn å behandle tannverk. Og finner legen ut at du trenger en rotfylling eller at du har mange hull, kan behandlingen bli fryktelig kostbar.
 
En vanlig undersøkelse i den private sektoren koster som regel mellom 500 og 1000 kroner. Har du i tillegg hull i tennene, kan det i verste fall hende at du må betale nærmere 1000 kroner per tann. Noe så lite som en midlertidig fylling kan koste alt fra 400 til 900 kroner per tann.
 
Men det finnes noen goder vi studenter kan benytte oss av for å redusere tannlegeutgiftene:
 
 

Benytt deg av studentrabattene

 
Heldigvis finnes det mange tannleger som tilbyr egne rabatter for studenter. Dette innebærer alt fra faste lave priser på undersøkelser, til rabatterte priser på både tannbehandling og bleking av tenner. Husk bare å ta med studentbevis!
 
I skrivende stund finnes det for eksempel hele 31 studentrabatter, medlemsfordeler og dealer hos tannleger i Oslo, via StudentTorgets rabattsider. I både Trondheim og Bergen finnes det seks tannleger som tilbyr studentrabatt, og fire i Stavanger. Du finner frem til hvilke studentrabatter som tilbys i din by ved å trykke på denne linken:
 

Klikk her for å se alle tannleger med studentrabatter

 

Tannlegestudentene trenger prøvekaniner!

 
Hvis du bor i Bergen, Oslo eller Tromsø, kan du også henvende deg til universitetet for å få tannlegetime hos tannlegestudentene. Der kan du få undersøkelser og behandling til reduserte priser, og i noen tilfeller gratis. Vær oppmerksom på at selve behandlingen kan ta noe lenger tid enn hos ordinære tannleger, ettersom studentene fortsatt er under opplæring. Slik bestiller du time hos tannlegestudentene:
 
Bergen: Ta kontakt med Odontologisk universitetsklinikk på telefon 55 58 66 00 (Mellom klokken 08.00 - 15.30 på hverdager).
 
Oslo: Ta kontakt med Det odontologiske fakultet ved UiO på telefon 22 85 21 14 (Mellom kl. 08.00 - 11.00 og 13.00 - 15.00).
 
Tromsø: Ta kontakt med Universitetstannklinikken på telefon 77 78 90 30. 
 

LES OGSÅ: Sov deg til å bli en superstudent!

 
Studenttannleger og refusjonsavtaler
 
Foruten de lukrative studentrabattene, finnes det også hjelp å få gjennom de ulike lærestedene og Studentsamskipnadene. Her er hvor du kan henvende deg i de største studentbyene:
 
 
Oslo:
 
Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) har en tannlege på Blindern med studentvennlige priser. Her kan man få en undersøkelse med to røntgenbilder og grundig rens for 320 kroner, samt gunstige priser på eventuell behandling. For å bestille time kan du ringe telefon 22 85 32 15 mellom klokken 08.00-09.00 på hverdagene.
 
Klikk her for mer informasjon om SiOs tannlegetilbud.
 
Dersom du har tannlegeutgifter som overstiger 3000,- pr behandling, kan du søke SiO om refusjon av kostnader som overstiger dette beløpet. Refusjonen gjelder kun ved behandling hos tannlegen i SiO Helse. 
 
Klikk her for å lese mer om refusjonsavtalen til SiO og laste ned søknadsskjema.
 
 
Bergen:
 
Hos Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) kan man få rimelige priser hos SiB-tannlegen på tannklinikken i Solheimsviken. Her kan ringe og bestille time på telefon 55 54 52 63 mellom klokken 08:15-15:00 mandag til fredag, eller du kan sende en mail til tannhelse@sib.no
 
Klikk her for mer informasjon om SiBs tannlegetilbud.
 
SiB refunderer reparasjon av skadede tenner i forbindelse med ulykker og fall, opp til 20.000 kroner. Man må imidlertid betale en egenandel på 50 %, slik at  makimalt støttebeløp er 10.000 kroner.
 
Klikk her for å lese mer om SiBs refusjonsordning
 
 
Trondheim:
 
Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) har ingen egen tannlegetjeneste, men til gjengjeld har de en god refusjonsordning som utgjør en solid forskjell i sluttsummen din. De betaler 250 kroner av utgiftene på undersøkelser, og du kan selv velge hvilken tannlege du vil gå til.
 
Dersom kostnadene dine til tannbehandling overstiger 2 000 kroner, vil SiT refundere 75 % av de påfølgende kostnadene. Man kan få refundert opptil 4000 kroner i året for tannlegeutgifter.
 
Klikk her for å lese mer om SiTs refusjonsavtaler.
 
 
Andre byer:
 
Dersom du bor i andre byer enn nevnt ovenfor, ta kontakt med studentsamskipnaden eller informasjonskontoret på skolen for å spørre om det finnes refusjonsordninger for tannlegebehandling. De fleste studentsamskipnader tilbyr en eller annen form for tilbud, rabatter eller refusjonsordninger for studenter med tannlegeutgifter.
 
 

Søke om sosialhjelp

 
Hvis du skal være så uheldig å få tannverk i en periode der lommeboken er helt tom, har du muligheten til å søke om sosialhjelp gjennom NAV. Da kan du ta kontakt med ditt lokale Nav-kontor og forklare situasjonen din. Her vil det også gjøres en evaluering av dine økonomiske omstendigheter. 
 

LES OGSÅ: Alt om dine rettigheter og plikter til studentøkonomien

 

Tips til god tannhygiene

 

 
Følger du disse tipsene om god tannhygiene, kan det derimot hende at du slipper unna både smerter og store utgifter.
 
 
Børsteteknikk:
 
Det anbefales å pusse tenner morgen og kveld, men morgenpussen trenger ikke å være like grundig som den rengjøringen du foretar om kvelden. Hovedhensikten med tannbørstingen om morgenen er å tilføre fluortannkrem på tennene slik at disse beskyttes mot hull. En gang pr dag og fortrinnsvis rett før leggetid er det viktig at du setter av noen minutter til en grundig rengjøring av tennene. Om du velger å bruke en manuell børste foretas rengjøringen ved at du vinkler tannbørsten 45 grader mot tannkjøttet og skrubber frem og tilbake langs tannkjøttskanten mens du sakte fører børsten fremover. Start med den bakerste tannen på innsiden enten i overkjeven eller i underkjeven og beveg børsten sakte over til motsatt side før du pusser utsiden av tannrekken.
 
 
Bruk av fluor:
 
Bruk alltid fluortannkrem, det holder med ca en centimeter på børsten. Fordel tannkremen rundt på tennene og rengjør deretter tennene som beskrevet over. Det er en fordel om du unngår å skylle etter tannpussingen, men kun spytter ut overskuddet av tannkrem. På denne måten får fluortannkremen bedre effekt. Om det er et økt risiko for karies anbefales det ofte ekstra fluortilskudd. Dette kan være i form av fluortyggegummi, fluorskylling eller fluortabletter. Eller en spesiell skinne som du bruker hjemme i forbindelse med fluorgel som kjøpes på apoteket.
 
 
Rengjør mellom tennene:
 
Rommet mellom tennene utgjør ca. en fjerdedel av tannflatene. Du etterlater dermed mer enn 25 % av matrestene og bakteriene hvis du ikke gjør rent der. Tanntråd er meget effektivt for å fjerne bakterier og matrester som alltid samles mellom tennene. Tanntråd skal helst brukes om kvelden slik at munnen er helt ren når du går og legger deg. Bruk en vokset tråd med en tykkelse som passer for dine tenner. Hold tanntråden mellom fingrene og før den opp og ned mot en tann av gangen. Det er også spesielle tanntrådholdere å få kjøpt på apoteket. Om det er lenge siden du har brukt tanntråd blør det av og til i begynnelsen. Dette skyldes at det er en betennelse i tannkjøttet som følge av at det har ligget mye bakterier der over lang tid. Om du er nøye med tanntråd hver kveld vil denne betennelsen og blødningen forsvinne i løpet av noen uker. Når det er større mellomrom mellom tennene eller når det er vanskelig å komme til med tanntråd lenger bak i munnen er det ofte bedre å bruke små spesialbørster. Tannstikker kan også være et bra hjelpemiddel, men sjelden like effektivt som tanntråd og mellomromsbørster.
 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: