(StudentTorget.no):

Arild Østin Ommundsen debuterte som regissør med spillefilmen Mongoland i 2000, og var dermed med på å starte den nye Stavanger-bølgen innen filmbransjen. I ettertid har han både regissert og skrevet manus til filmer som Hjemsøkt (2003), Monstertorsdag (2005), Rottenetter (2009) og Knerten i knipe (2011).
 
I disse dager er han aktuell med filmen Eventyrland, som har kinopremiere 22. mars. Også denne gang står Ommundsen for både manus og regi, i tillegg til å fungere som kameramann, lydmann, lysmann og klipper.
 
 

Heidegger og Kung-Fu

 
Selv om Ommundsen kan regnes som en flittig regissør og manusforfatter, er ikke «flittig» et adjektiv som representerer studietiden hans.
 
 FAKTA: 

 

Navn: Arild Østin Ommundsen

Alder: 43

Studerte: Grunnfag idehistorie ved Universitetet i Oslo, mellomfag kunsthistorie og fjernsynsproduksjon ved Universitetet i Stavanger

Yrke: Filmregissør

Aktuell med: Regissør og manusforfatter av filmen Eventyrland, som hadde premiere 22. mars

 

 - Flittig er feil ord. Engasjert var jeg. I de tingene som interesserte meg mest. Men flittig? Nei.
 
Av dårlige minner fra studietiden husker han en episode som kan ha vært utslagsgivende for norsk filmhistorie.
 
 - Jeg husker at jeg var på en fest da jeg studerte i Oslo der en fyr sa til meg at ingen fra Stavanger noen gang kom til å spille hovedrollen i en norsk film. Han irriterte meg grenseløst. Men i dag takker jeg ham for provokasjonen, den arrogante tullingen, svarer Ommundsen.
 
- Hva er ditt beste minne fra studietiden?
 
- Da jeg satt på Sting Nattklubb sammen med Pål Jackman og snakket om Heidegger og Kung Fu filmer. Sånt gjør man kanskje BARE i studietiden. 
 
Det er også nettopp disse aktivitetene han savner mest ved studietiden.
 

LES OGSÅ: P3-morgens Ronny Brede Aase skulket skolen for å lage radio

 

Betydningsfulle forelesere

 


EVENTYRLAND: Flere av skuespillerne i Eventyrland har fått sine gjennombrudd i Ommundsens tidligere filmer, blant annet ektefellen Silje Salomonsen. (Foto: Actionfilm)

 

Om han hadde vært student i dag, forteller Arild at han ville lest mer og studert hardere. Lærelysten har i følge ham selv tatt seg opp med årene. 

- Har du noen råd til dagens studenter?
 
He he. Klassisk felle å skulle gi ungdommen råd. Den fella går jeg ikke i. 
 
- Hva har du tatt med deg videre fra studietiden inn i karrieren?
 
Veldig mye. Jeg husker Guttorm Fløistad, foreleser i idehistorie ved UiO, gjorde sterkt inntrykk på meg fordi han var så klok. Arnfinn Bø-Rygg, foreleser i Estetikk ved UiS, fordi han var nesten komplett uforståelig men likevel klarte å lære meg utrolig mye. Hans Erik Voktor, foreleser i dramaturgi ved UiS, fordi han var så engasjert og full av brennende liv. Torodd Karlsten, foreleser i Kulturteori ved UiS, fordi han var underfundig, forknytt og morsom. Det meste av det jeg har tatt med meg er nok mest knyttet til enkelte foreleseres personlighet og hva de utstrålte som mennesker enn hva som sto i bøkene.  
 

LES OGSÅ: Thom Hell synes kollokviegruppene var helt jævlig

Har du noen gang opplevd å bli motivert av negative mennesker? Legg igjen en kommentar!