(StudentTorget.no):

I det nye budsjettforslaget for 2013 har regjeringen økt studiestøtten med kun 190 kroner i måneden. Til tross for tidligere løfter om å satse på heltidsstudenten, ser det ut til at studenter fortsatt vil måtte prioritere deltidsjobbing fremfor lesesalen.
 
- Studenter ønsker å studere på heltid, og ønsker størst mulig faglig utbytte av studiene. Da må økonomien være på plass, men regjeringen fortsetter å nedprioritere studentene. Vi er lei av å vente på lovnader som ikke holdes, sier Øyvind Berdal leder av Norsk studentorganisasjon (NSO) i en pressemelding.
 
 

Kritikk fra alle hold

 
Berdal mener det bør være selvsagt at studentene skal kunne prioritere studiene sine. Muligheten til å studere på heltid er et spørsmål om kvaliteten i utdanningen og på arbeidskraften samfunnet får. 

 

MISFORNØYD: Øyvind Berdal i NSO mener at regjeringen har sviktet studentene i Statsbudsjettet.

 
 
- Studentene har ikke vært fattigere på 37 år. Studentene får 1900 ekstra i året, mens stortingsrepresentantene i 2011  bevilget seg selv en økning på kr 52.900. Det er nesten 30 ganger mer enn hva studentene får! Det er et misforhold mellom disse to prioriteringene som politikerne ikke har noen grunn til å være stolte av, sier Berdal.
 
NSO mener også at dette er et brudd på målet om lik rett til utdanning. De som ikke har foreldre som kan bistå økonomisk har større sjanse for å slutte, eller å ikke ta høyere utdanning i det hele tatt. De mener det er et paradoks at økte sosiale forskjeller kan bli resultatet etter 7 år med et SV-ledet Kunnskapsdepartement.
 
Også opposisjonspartiene Frp, Høyre og Krf kritiserer regjeringen for å nedprioritere studentene. 
 
- Regjeringen har hatt tidenes mulighet til å innføre heltidsstudenten, men gjør det ikke selv om de har lovet det gang på gang, sier Fremskrittspartiets utdanningspolitiske talsmann Tord Lien til Universitas.
 
Han mener også at det er paradoksalt at en sosialistisk regjering fører en utdanningspolitikk som gjør at rike barn får fullføre på normert tid, mens andre må jobbe ved siden av, og bruker derfor lengre tid på å gjennomføre utdanningen.
 
Partifellen Mette Hanekamhaug påpeker også regjeringens selvmotsigelser om at stortinget har bevilget en lønnsøkning på nesten 5000 kroner i måneden til seg selv, mens studentene får en økning på knappe 190 kroner i måneden.
 
Utdanningspolitisk talskvinne i KrF, Dagrunn Eriksen, uttaler at regjeringen enten må avlyse heltdisstudenten som mål, eller gjennomføre en kraftig opptrapping. Statsbudsjettet viser ingen fremtidsvisjoner for Norge, sier hun. 
 
 

Fornøyd med egen innsats

 
Kunnskapsminster Kristin Halvorsen er uenig i kritikken. Hun mener tvert i mot at regjeringen har holdt løftene sine, siden Soria Moria-erklæringen ikke lover 11 måneders studiestøtte. 
 
- Det er opposisjonens privilegium å få kunne komme med slike uttalelser på en dag som denne. Vi har mange visjoner. Vi satser blant annet hardt på klimaforskning og beredskaps og sikkerhetsforskning, sier hun til Universitas. 
 
-Regjeringen har levert et solid budsjett på utdannings- og forskningssiden. Vi har holdt alle løftene som vi kom med i Soria Moria-erklæringen, sier Halvorsen.
 
Hun er fornøyd med regjeringens innsats for studenter og akademia, men synes det er viktig at studentene må bli hørt. 
 
– 40 prosent av alle studenter får hjelp hjemmefra, og for oss er det viktig at alle skal kunne studere. Der har vi mye å gå på, og studentorganisasjonene må bli hørt, sier Halvorsen. 
 
Fra Soria Moria I (2005):
«Sikre en studiefinansiering som gjør det mulig å studere på heltid.»
 
Fra Soria Moria II (2009):
«Alle skal ha lik rett til utdanning, og det skal være mulig å studere på heltid.»