Skulle du være litt sent ute er du antakeligvis i godt selskap. Mange venter til siste liten, men sjansene for å skaffe seg arbeid skal fortsatt være relativt gode.

– Erfaringer fra tidligere viser at det kun er et mindretall som allerede har skaffet seg en sommerjobb tidlig på våren. Søknadsfristene på mange sommerjobber er fremdeles åpne.

– Det betyr at det fortsatt er gode muligheter for å ordne seg en sommerjobb, sier Erik Steen Nøding i StepStone og deltidsjobb.no.


I følge Adecco er det viktig å bruke så mange kanaler som mulig.

– Registrer deg hos bemanningsbyråer og hør med folk du kjenner. Mange har et stort nettverk på Facebook, og andre sosiale medier, og det kan være et lurt tips å legge ut der at du leter etter sommerjobb.

Dette er noen av tipsene Anne-Stine Talseth i Adecco gir deg som er sent ute med søkingen.

 

Hvordan gå frem?

Husk å spre ordet om at du er på jakt etter jobb, plutselig åpner deg seg muligheter der du minst hadde du ventet.

Er man sent ute med å søke jobb kan det også være lurt å kontakte bedriften direkte istedenfor å bare sende en søknad. Det kan imidlertid være en god idé å ringe først – istedenfor å bare satse på at noen har tid til å treffe deg.

 

– Jeg har mer troen på å ringe bedrifter enn å møte opp, men det vil jo selvsagt avhenge av hva slags sted du vil jobbe.

– Det er nok mer vanlig å oppsøke butikker og restauranter, enn kanskje et kontor. Men det vil nok uansett være lurt å ringe først, råder Anne-Stine Talseth.


Det finnes også flere jobbportaler på nett som kan være til hjelp i letingen. Hos enkelte av sidene kan du også registrere e-postadressen din for å få tilsendt jobber direkte når disse legges ut på nett.

– Vi oppfordrer studenter til å identifisere ønskede arbeidsgivere og sjekke hjemmesiden. En annen mulighet er å ta direkte kontakt med typiske sommerjobbsteder som cafeer, restauranter og serveringssteder.

– Det er også en idé å registrere sin e-postadresse for automatisk å få tilsendt sommerjobber når disse legges ut på jobbportalene. På deltidsjobb.no har vi for eksempel en tjeneste vi kaller «jobbagent», sier Eirik Steen Nøding.


 

Ikke vær kresen

Er du sent ute med å søke kan du ikke forvente å få drømmejobben i sommer. Det er ikke lurt å kun konsentre seg om en spesiell bransje.

En sommerjobb i kiosk eller på en restaurant er kanskje ikke veldig relevant i forhold til utdannelsen din, men all arbeidserfaring er positivt. Og om ikke annet hjelper det på lommeboken.

– Jeg tror nettopp det å ikke låse seg for mye i en spesiell bransje er lurt. Vær så fleksibel og åpen som mulig. Husk at all arbeidserfaring er verdifull, selv om jobben ikke umiddelbart virker relevant for det du har lyst til å gjøre senere, sier Anne-Stine Talseth.

I forhold til tid og arbeidsmengde er det også lurt å ikke være for kresen. Å jobbe om kvelden eller natten er kanskje ikke det som frister mest i sommer, men husk at det ofte også er tillegg for ubekvem arbeidstid, og du på den måten kan tjene mer på kortere tid.

Ber du om flere ukers ferie er det også mindre sannsynlighet for at du får jobben du vil ha. Vær fleksibel og ikke krev ferie, men be om det.

LES OGSÅ: Slik gjør du et godt førsteinntrykk i ny sommerjobb

 

Ikke alle stillinger utlyses

Det er ikke alle jobber som blir lagt ut på finn.no eller i lokalavisene. Mange kontakter kun bemanningsbyråer og hører om de har aktuelle kandidater, så de slipper å annonsere ut ledige stillinger.

Derfor gjør du lurt i å registrere deg i ikke bare et, men flere byråer.

– Mange sommerjobber utlyses ikke. Flere ringer bare byråer, og da ser vi først om vi har kandidater blant de vi har i basen vår. Derfor er det lurt å registere seg hos byråer, og også å høre med venner og kjente, sier Anne-Stine Talseth i Adecco.


 

Stort behov for ekstrahjelper og vikarer

Mange bedrifter søker ekstrapersonell om sommeren, flere bedrifter trenger også flere ansatte om sommeren enn ellers i året. Det er ingen vits å gi opp, det er alltid noen som trenger ekstra hjelp.

 Mange har ikke lavere trykk om sommeren og trenger ekstra hjelp for å komme gjennom ferieavviklingen. Andre har høysesong om sommeren og trenger hjelp i tillegg til vanlig bemanning.

– Legg flid i sommerjobbsøkingen, en god søknad og CV vil være positivt uansett hvor du søker jobb. Ikke gi opp, det er mange som trenger sommervikarer, oppmuntrer Anne-Stine Talseth.


Noen arbeidsgivere er også sent ute med å legge ut stillingsannonser, så det er lurt å holde seg oppdatert selv om man føler at man er for sent ute. Muligheten for at bedrifter ansetter for få, eller at noen blir syke er også der.

 Vi anbefaler at de jobbsøkende legger både tid og sjel i en god jobbsøknad. Det kan være avgjørende for at det er nettopp deg som stikker av med sommerjobben, sier Eirik Steen Nøding. 

– Husk at også en del arbeidsgivere er ute i siste liten, og at det dermed vil legges ut nye ledige sommerjobber helt frem til sommerferien, fortsetter han.

– Til og med midt i sommerferien kan det dukke opp muligheter på grunn av sykdom og feilberegning av antall ansatte, avslutter Nøding.